Wertykulator jaki?
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaki wertykulator?
Etna u mnie wypożyczenie kosztuje 100 złotych na jeden dzień. Wolę kupić swój, nawet trochę gorszy. 

Witam
Chciałbym zakupić zarówno wertykulator jak i aerator spalinowy. Czy lepiej kupić dwa osobne urządzenia czy 2w1? Jeżeli macie jakieś wskazówki, który wybrać, którego używacie, będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Łukasz

Chciałbym zakupić zarówno wertykulator jak i aerator spalinowy. Czy lepiej kupić dwa osobne urządzenia czy 2w1? Jeżeli macie jakieś wskazówki, który wybrać, którego używacie, będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Łukasz
Nie spotkałem jeszcze w życiu by aerator był z wertykulatorem w jednym urządzeniu.lw1982 pisze:Witam![]()
Pozdrawiam![]()
Łukasz
To kompletnie różne urządzenia mechanicznie i nie da się ich połączyć.
Same ceny świadczą o tym, ze to są odmienne konstrukcje i służą do kompletnie innych zabiegów
Wertykulator nawet z dwoma walkami kupisz za 170zł(chińczyk jednorazowy)
Aerator bez wymiennych szpilek za 10.000zł
Jeśli kupisz wynalazek z allegro za 200zł, będzie max na 2 sezony przy jeśli dobrze trafisz.Anna29 pisze:Etna u mnie wypożyczenie kosztuje 100 złotych na jeden dzień. Wolę kupić swój, nawet trochę gorszy.
Te "maszyny' z Chin nie dość, że są jednorazowe to zamiast podnosić filc rozrywają trawę na szczepy.
Wertykulator z dolnej półki , to koszt 900zł, lub z giełdy używane od 300zł - firmowe, ale dolicz koszt noży bo prawie zawsze są do wymiany
Np noże do modelu MTD VG40, to 28sztx11zł + wałek 120zł. Wiec jak łatwo policzyć 100zł za wynajem to bardzo niedrogo.
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
ogrod2000 proszę Cię, ludzie na forum mają wertykulatory za 350 złotych, które chodzą dobre parę lat bez problemów. Nikt nie da gwarancji, że nawet ten za 900 złotych się nie zepsuje.
Zresztą nawet ten, który chcę kupić gdyby zepsuł się za 2 lata to i tak finansowo wyjdzie tak samo jakbym miała wypożyczyć.
lukas93cs przejrzyj sobie ten temat: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... u*#p293601
Zresztą nawet ten, który chcę kupić gdyby zepsuł się za 2 lata to i tak finansowo wyjdzie tak samo jakbym miała wypożyczyć.
lukas93cs przejrzyj sobie ten temat: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... u*#p293601
Mam kilka sztuk tych wynalazków z Chin. Czasem je kupuje bo idealnie nadają się do szykowania maleńkich ogrodów do wysiewu trawy.Anna29 pisze:ogrod2000 proszę Cię, ludzie na forum mają wertykulatory za 350 złotych, które chodzą dobre parę lat bez problemów. Nikt nie da gwarancji, że nawet ten za 900 złotych się nie zepsuje.
Te jednorazowe zabawki po nacinaniu ziemi nadają się tylko do śmieci, noże wykonane są ze zbyt miękkiej stali co powoduje ich natychmiastowe zużycie, ale to nie jest problem bo można od razu kupić kilka wałów. Problem jest w tym że uderzając w kamienie miękka stal robi na końcu noża płaska, i zamiast nacinać delikatnie ziemie,i podnosić reszki obumarłych roślin, całą swoją szerokością rozrywa zdrowe liście młodej wiosennej trawy. To urządzenie nie jest ani ekonomiczne w zakupie,ani nie zapewni odpowiedniej jakości wertykulacji.
Jeżeli masz mały trawnik i odrobinę siły albo zagonisz męża do pracy polecam skaryfikator firmy Fiskars kosztuje mniej niz 100zł jakość zabiegu o niebo lepsza
Nieco droższe, ale wygodniejsze rozwiązanie to, kołowy skaryfikator firmy Gardena:
http://www.e-ogrodek.pl/poradnik-ogrodn ... rtykulator
Wygląda prawie profesjonalnielukas93cs pisze:Ja zrobiłem sobie sam i działa idealnie

-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sty 2012, o 13:32
Wertykulator bardzo przydatna rzecz, dlatego myślę, że warto zainwestować w taki sprzęt, wiem, że wertykulatoryxxx są bardzo dobre, fakt trzeba też trochę za nie zapłacić, ale masz trzy lata gwarancji więc myślę, że warto inwestować.
Dzięki za odpowiedź
W takim razie na razie skupię się na wertykulatorze spalinowym. Czy ktoś z was takiego używa jeśli tak to czy macie jakieś wskazówki czym się kierować przy zakupie (chciałbym przeznaczyć na ten cel ok 2000 zł) a może jakiś konkretny model?
Pozdrawiam
Łukasz

W takim razie na razie skupię się na wertykulatorze spalinowym. Czy ktoś z was takiego używa jeśli tak to czy macie jakieś wskazówki czym się kierować przy zakupie (chciałbym przeznaczyć na ten cel ok 2000 zł) a może jakiś konkretny model?
Pozdrawiam
Łukasz
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
My za tą kwotę (kilka lat temu) zakupiliśmy glebogryzarkę, do której można dokupić/dorobić inne akcesoria m.in. wertykulator (fakt, suchej trawy sam nie zbiera).
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moim zdaniem 2000 zł to za dużo jak na maszynę którą się używa max 2 razy do roku
No chyba że ma ona pracować zarobkowo.

Tak właśnie ma pracować zarobkowolukas93cs pisze:Moim zdaniem 2000 zł to za dużo jak na maszynę którą się używa max 2 razy do roku![]()

Witam. mam taki zamiar. Na oku jestJeśli tak to tylko i wyłącznie spalinowy i dobrej mocy
STIGA SVP 40 B
Dane techniczne :
Silnik : Briggs & Stratton
Typ silnika : 550 series
Moc : 5,5 KM przy 3345 rpm
Szerokość robocza : 40 cm
Typ noży, materiał : pływające
Liczba noży : 32
Głębokość robocza : 0 ? 25 mm na stronie producenta znalazłem instrukcję w której napisano, że maksymalna głębokość robocza to 5mm.
Pozycja transportowa : tak
Typ łożysk : kulkowe
Pojemność kosza : 50 l
Kosz w zestawie : tak
Waga : ~ 40 kg
MTD VG 45BM
Szerokość koszenia 45 cm
Silnik MTD ThorX 55H, 179 cc
Obudowa stalowa
Starter stałe
Regulacja wysokości centralnie - brak danych o głębokości roboczej
Rączka ErgoHandle, w pełni składana
Pojemnik na trawę standard
Deflektor standard
Koła 180 mm/180 mm
Waga 35 kg
Oba mieszczą się w możliwości finansowej. Jako, że jest to zakup na lata, więc stawiam na jakość. Proszę o poradę, najlepiej użytkownika, lub serwisanta jeżeli takowy się znajduje na forum.
-- 1 lip 2012, o 16:20 --
Witam. mam taki zamiar. Na oku jestJeśli tak to tylko i wyłącznie spalinowy i dobrej mocy
STIGA SVP 40 B
Dane techniczne :
Silnik : Briggs & Stratton
Typ silnika : 550 series
Moc : 5,5 KM przy 3345 rpm
Szerokość robocza : 40 cm
Typ noży, materiał : pływające
Liczba noży : 32
Głębokość robocza : 0 ? 25 mm na stronie producenta znalazłem instrukcję w której napisano, że maksymalna głębokość robocza to 5mm.
Pozycja transportowa : tak
Typ łożysk : kulkowe
Pojemność kosza : 50 l
Kosz w zestawie : tak
Waga : ~ 40 kg
MTD VG 45BM
Szerokość koszenia 45 cm
Silnik MTD ThorX 55H, 179 cc
Obudowa stalowa
Starter stałe
Regulacja wysokości centralnie - brak danych o głębokości roboczej
Rączka ErgoHandle, w pełni składana
Pojemnik na trawę standard
Deflektor standard
Koła 180 mm/180 mm
Waga 35 kg
Oba mieszczą się w możliwości finansowej. Jako, że jest to zakup na lata, więc stawiam na jakość. Proszę o poradę, najlepiej użytkownika, lub serwisanta jeżeli takowy się znajduje na forum.