Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: owoce egzotyczne
Masz wiecej doswiadczenia co do mango? Moje wyroslo na okolo 25 cm, ma 7 lisci i stoi w miejscu. Moze malo slonca? Bo temperatura i wilgotnosc raczej te same...
Natomiast awokado uroslo mi po raz kolejny, bardzo sie ciesze, bo poprzednie nie wytrzymalo awarii bojlera w lutym;)
A probowales wyhodowac palme daktylowa? Mam jedna, kikut liscia obgryziony przez kota, ale wypuszcza juz drugi listek. I druga pestka tez kielkuje;)
Zupelnie nieswiadomie to robie, jak tylko trafi do domu jakis owoc to pestka laduje w ziemi, tym sposobem, poza wymienionymi, mam jeszcze jakies siewki cytryn w doniczkach tu i owdzie;)
Podpowiedz co jeszcze latwo wyhodowac;)
Natomiast awokado uroslo mi po raz kolejny, bardzo sie ciesze, bo poprzednie nie wytrzymalo awarii bojlera w lutym;)
A probowales wyhodowac palme daktylowa? Mam jedna, kikut liscia obgryziony przez kota, ale wypuszcza juz drugi listek. I druga pestka tez kielkuje;)
Zupelnie nieswiadomie to robie, jak tylko trafi do domu jakis owoc to pestka laduje w ziemi, tym sposobem, poza wymienionymi, mam jeszcze jakies siewki cytryn w doniczkach tu i owdzie;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- cytrusowy hubi
- 200p
- Od: 3 sty 2012, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jeżeli chodzi o mnie to zobacz na palmę w moim wątku przestraszysz się
mango nie chodowałem bo zawsze brakło mi donicy ale niebawem będę miał więcej parapetów więc się pochoduje
jak coś to pytaj na pw albo w moim wątku łatwiej mi wtedy to wszystko znależć 

Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam !
kocham cytrusy i naleśniki!!!
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam !

mam doświadczenie z mango krótkie, pierwsze za dużo podlewałem wyrosła łodyżka i mi zgniło i spleśniało, ale może to też dlatego że posadziłem bez tej osłonki. Z tą osłonką teraz mi rośnie i jest dobrzeKasiaPuk pisze:Masz wiecej doswiadczenia co do mango? Moje wyroslo na okolo 25 cm, ma 7 lisci i stoi w miejscu. Moze malo slonca? Bo temperatura i wilgotnosc raczej te same...
A probowales wyhodowac palme daktylowa? Mam jedna, kikut liscia obgryziony przez kota, ale wypuszcza już drugi listek. I druga pestka też kielkuje;)

Mango na pewno potrzebuje dużo wilgoci,popatrz gdzie występuje
Pochodzi z obszarów Indii, Malezji, Chin, Filipin. Uprawiany jest w rejonach o klimacie zbliżonym do klimatu zwrotnikowego.
Może powinnaś przesadzić(ale bardzo delikatnie) ? w którymś z tematów masz napisane że bardzo szybko wypuszcza korzenie, plus to że jest to drzewo.
Oczywiście to tylko moje głośne myślenie, sama zdecydujesz

rose who grew from concrete
- KasiaPuk
- 200p
Pomysle nad przeprowadzka mango do wiekszej donicy, bo pozostale warunki ma ok.
jeśli jest tak cały czas jak na zdjęciu to wydaje mi sie że ma za mało światła bo okno zasłania? może przesuń go w większe słońce?
- KasiaPuk
- 200p
To najbardziej sloneczne okno, zdjecie jest pod katem, wiec wyglada jakby stal w cieniu. No i pogoda dzis do d..
W domu non stop 22 stopnie, wiec na chlodek nie narzeka, moze zbiera sily, nie wiem czemu sie zatrzymal:/
W domu non stop 22 stopnie, wiec na chlodek nie narzeka, moze zbiera sily, nie wiem czemu sie zatrzymal:/
to okno od południa? przynajmniej przesuń je żeby rama okna go nie zasłaniała 
z tego co widze to po prawej jest niezły mur beton i to też jest minusem,szkoda że nie masz lepszego miejsca. Podejrzewam że tylko jakoś od 5godz masz tam światło( jak nie krócej)?. u mnie dziś do 18 jeszcze łapało

z tego co widze to po prawej jest niezły mur beton i to też jest minusem,szkoda że nie masz lepszego miejsca. Podejrzewam że tylko jakoś od 5godz masz tam światło( jak nie krócej)?. u mnie dziś do 18 jeszcze łapało
- KasiaPuk
- 200p
To jest poludniowo-zachodnia strona domu." Niezly beton" to kuchnia:) i to tez kwestia ujecia. To prawda, slonce tam dlugo nie zaglada, ale jak juz jest to swieci pieknie, adenium maja sie tam jak w uchu. Moze to kwestia nawozenia biednego mango, jeszcze go nie nawozilam. Dam mu biohumusu;)
to cytat z jednego z postów forum. U mnie Mango będzie miało (jeśli tylko będzie słonecznie) minimum 8 godzin słońca przez wakacje. Porównamy je za kilka miesięcy i wtedy zobaczymy jak ważne jest nasłonecznienieDoniczkę należy postawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.

a to kolejny cytat:
wiec może też i nawóz? kto wie ;) z tego wątku ,z tego co widze to lubi najbardziej nawóz organiczny...Mango lubi żyzne gleby, lecz z czuje się dobrze także w ziemi bogatej w piasek/żwir
Podejrzewam że Mango jest trudne u nas do hodowania, bo to w końcu drzewo które lubi ciepło i wilgoć, z krajów zwrotnikowych.
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tego co wyczytałem to ponoć mango nie lubi ostrego słońca. Może i to prawda ale moje stoi na płd oknie i nie narzeka. Piasek do ziemi tylko poto żeby ziemia była bardziej przewiewna. Problemem w uprawie są schnące końce liści.
Ja nawoże nawozem sztucznym i jakoś nie gardzi nim.
Ja nawoże nawozem sztucznym i jakoś nie gardzi nim.
na tak ale ostre słońce to może być bepośrednie u mnie jest przez prawie cały dzień w niebezpośrednich promieniach(przez szkło okna) myśle że dojrzałe drzewa muszą lubić już takie słońce bezpośrednie 
masz jakieś zdjęcia swojego mango?

masz jakieś zdjęcia swojego mango?
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To zdjęcie jest zrobione po przesadzeniu.