SSS 2 czyli czar_nych zmagań cd

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: SSS 2 czyli czar_nych zmagań cd

Post »

Proponuję:
Lilak Palibin, róża pomarszczona, tamaryszek, żarnowiec miotlasty, pęcherznice, pięciorniki
Jałowce-jest tyle pięknych odmian, Trawy, Aster gawędka, Dziurawiec zwyczajny, Goździk kropkowany, Kostrzewa sina, Krwawnik, Macierzanka piaskowa, Mącznica lekarska, Rozchodniki, Sasanka zwyczajna, Wrzos pospolity, Azalie
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To teraz mi to jeszcze umieść na zdjęciu :lol: póki co przesadziłam tam 1 sztukę tawuły, bo mi została z przesadzeń przy tarasie.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Aniu, u mnie na rabacie przy sosnach, rosną, azalie, rododendron, dużo funkii, wrzośce, konwalie, paprocie, różne odmiany żurawek, tarczownica, i jeszcze wkopałam pod tymi sosnami takie najmniejsze jakie można dostać w ogrodniczych, plastikowe oczko i włożyłam rośliny wodne. Tylko to był niefortunny pomysł, bo tyyyle igieł zawsze w oczku jest :roll: . Wszystkie wymienione rośliny dobrze sobie tam radzą, może coś z tego wybierzesz pod swoje sosny :D
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Iwonko pierwotnie o podobnym zestawie myślałam. Nawet wsadziłam przed sosną 1 funkię a za nią miały być paprocie ,które będą zasłaniać dół pnącego się po sośnie powojnika ale co dalej ? Mam następną zagwózdkę i temat do myślenia na wieczór :wink:
Czy mogłam bym Cię prosić o zdjęcia tego fragmentu ogrodu?
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jee a moje paprocie mi rosną a ja ich nie chce :roll: no widzisz nigdy nie ma tak jak byśmy tego chcieli :wink:
fajnie tam masz tak czyściutko ;:173
nie marudaj, moja galeria też ledwo zipie..czekam aż stuknie określona cyfra i adios.. :wit
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, jakoś nigdy nie fociłam tej rabaty pod sosnami w całości, przeważnie fragmentarycznie. Teraz dopiero wszystko wychodzi z ziemi, więc na ładne fotki trzeba poczekać. Ta rabata pod sosnami jest cała wysypana korą, dodatkowo urozmaiciłam ją kamiorami, maleńki fragmencik, jest na tym zdjęciu w górnym prawym rogu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91a ... 28705.html , i okolice mini oczka
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a36 ... 3a1b6.html , http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a89 ... 75b2b.html
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Iwonko wygląda ciekawie ale w sumie co mi się u Ciebie nie podoba? Nic!
Z tych zdjęć jednak ciężko sobie złożyć jej obraz więc jeśli pozwolisz to poczekam aż wszystko się rozhula i poproszę ponownie o fotę.

U nas znowu się zachmurzyło i w oddali słychać już nadchodzącą burzę. No i znowu nic z prac ogrodowych a wreszcie stała się normalna temperatura i można by coś w ziemi z przyjemnością pogrzebać.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, na pewno zrobię foty całości, bo nie mam ani jednej takiej :roll:
U nas strasznie smaży, nie da się absolutnie w ogrodzie pracować, w słońcu jest 35 stopni, muszę jeszcze z godzinę poczekać, bo chcę wyskoczyć na warzywnik, a w taką pogodę to by mnie M musiał chyba z tej grządki taczką zwozić, taki upał z pewnością i do nas sprowadzi burzę.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Wyjątkowo dziś było gorąco w sumie przyda się roślinom ten deszcz.
Mojemu warzywniakowi kłania się pielenie i przerwanie rzodkiewek ale musi to poczekać do końca tygodnia jak się trochę ochłodzi.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Aniu, leśny kącik wypoczynkowy to wyjątkowo dobry pomysł.
Co tam posadzić? A co byś chciała, żeby tam rosło? Może tak niekonwencjonalnie do tego podejdźmy. ;:306
Zdaje się, że coś o hortensjach było. A dlaczego nie spróbować? Lubią kwaśną glebę....przy odrobinie wysiłku powinno się udać. Wybierz na początek starsze, sprawdzone odmiany hortensji bukietowej albo piłkowanej. Hortensja pnąca też jest wytrzymała.
Rhododendrony i azalie również owszem ale też tylko starsze odmiany, które bez problemu zimują. Tylko, że większość w samym piasku nie da rady. Nie ma się co oszukiwać..... choć znalazłam takie, które w żółciutkim piasku sobie rosną i mają się dobrze. W piasku rośnie wydmuchrzyca, mięta, gajowiec żółty, poziomki leśne, macierzanka i winobluszcz pięcioklapowy.
Jeśli chcesz puścić na sosny jakieś szybko rosnące pnącze pomyśl też nad rdestem auberta. Ja chcę spróbować posadzić pod sosną różę lykkefund ale to dopiero jesienią. Jeśli nie chcą Ci tam rosnąć paprocie, to spróbuj wsypać do dołka przed posadzeniem stare trociny i trochę igliwia, a górę wyściółkuj dość grubo korą i szyszkami. Ja mam tak posadzone jesienią i zaczynają wyłazić, znaczy się żyją. ;:173
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu ten las za ogrodzeniem wygląda fantastycznie! Migdałków właściwie Ci zazdroszczę ;:108
A młoda ogrodniczka bardzo profesjonalna ;:63
Co Ty chcesz od swojego trawnika ? pieski do wygłaskania :lol:
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ewo hortensje bukietową mam od 2 lat i strasznie kuleje ale może faktycznie bym ją przesadziła tam i może jej spasuje ?

Marysiu nie zazdrość mi migdałka. Z imponującego kwitnięcia niewiele już zostało. Burze i ściany deszczu dzień po dniu sprawiły ,że zostały z kwiatów smętne resztki.

Wsadziłam wczoraj w miejsce kącika sporo paproci (szkoda Ewo ,że przeczytałam Twój post później) hostę, berberysa i tawułę. Mam nadzieję ,że będą rosnąć ,bo mają tam ciut lepszą ziemię.
Póki co efekt żaden a i nie wiem jak to ładnie ułożyć by zachować piętrowe nasadzenia a i efekt był.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu przepraszam zupełnie inny sens miała moja wypowiedź - no cóż wypada powiedzieć, ze współczuję i cały czas się boję.
Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aniu Ty do mnie zaglądasz a ja nie ;:14 . Naprawiam błąd i już jestem. Co Ty chcesz od swojego ogrodu. Chociaż trawa skoszoną masz
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Marysiu teraz to mi zamieszałaś - ale ja dziś jestem wczorajsza więc chyba lepiej jak nie będę dociekać ;:196

Marzenko nie chce nic mówić ,żeby mi Pat znowu marudy nie wytknęła ale zaniedbujecie mnie ostatnio oj zaniedbujecie. Jakiś forumowy front bojkotu czar_nej powstał czy co ? :wink: 8-)
I nie pocieszaj mnie ,że jedynym atutem mojego ogrodu jest skoszona trawa ,bo choć prawdziwe to marne to pocieszenie :;230

W swoich zapiskach ogrodowych chciejstw odnalazłam kuklika.
Zakochałam się - ma ktoś ?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”