Moja garstka piachu
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja garstka piachu
Nataszko z tego co pamiętam to młodych drzewek w pierwszym roku posadzenia nie nawozi sie niczym , ale może niech w tej kwestii wypowiedzą się bardziej doświadczeni to tylko taka moja pogłoska zasłyszana na temat młodych drzewek
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie kamienie to na wagę złota 

Nataszko ,potwierdzam to co napisała Kasia. W pierwszym roku po posadzeniu nie nawozi się drzewek i krzewów. Są zasilane jak im przygotowujesz miejsce do sadzenia i to im wystarcza na pierwszy rok. Niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni. 

Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- nataszka
- 100p
- Od: 19 mar 2013, o 19:36
dziękuję wam wszystkim za rady
Dziś u mnie bez słoneczka i troche wieje. Jutro deszcz zapowiadają. Ale na dworze w miare ciepło i nawet w nocy +2 było
jutro lece na targ po bratki 

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Nataszko! witam serdecznie i pozdrawiam!
U mnie dzisiaj pogoda sprzyja pracom ogrodowym więc chcę czas wykorzystać maksymalnie!
U mnie dzisiaj pogoda sprzyja pracom ogrodowym więc chcę czas wykorzystać maksymalnie!

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Ja maksymalnie czas wykorzystuję w domu , bo za oknem szaro, buro,ponuro i pada deszcz.Bratki planuję kupić w sobotę. Nataszko cieplutko pozdrawiam i miłego popołudnia Ci życzę. 

Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- nataszka
- 100p
Szary i wilgotny dzień właśnie miną... mimo to bratki posadziłam, groch i rzodkiewke do gruntu wysiałam i agrowłóknina w razie co na razie przykryłam, salate, kalarepe i kwiaty do inspektu wsiałam
i dzień zleciał. Teraz domem trzeba się troche zając... jak zwykle północ mnie zastanie albo i lepiej 

- nataszka
- 100p

Pozdrawiam Ania

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Nataszko miłej soboty życzę i przyjemnej pracy w ogrodzie 

- nataszka
- 100p
Witajcie kochani w ten piękny słoneczny dzień
U mnie pogoda przecudowna
Mam do was doświadczonych pytanie- czym zaprawić cebule szalotke przed sadzeniem żeby mi w nią robaki nie wchodziły? Bo już dwa lata z rzedu wyjdzie ładny szczypiorek a potem więdnie a cebula gnije. W środku są podłużne białe robaczki. W zeszłym roku uratowałam część szalotek pryskając chyba Karate na ten podwiędły szczypiorek . Ale to było leczenie chorej cebulki a ja wolała bym zapobiegać niż leczyć. Poza tym opryskany szczypiorek nie nadaje się do spożycia przez jakiś czas a zanim chora cebulka wypuści nowy to też troche trwa. A jeśli zaprawię cebule przed sadzeniem to chyba szczypiorek od razu jak wyjdzie bedzie nadawać sie do zjedzenia? Gdzieś tu czytałam ze cebule kwiatów mozna moczyc w Topsinie. A jak z szalotka?

Mam do was doświadczonych pytanie- czym zaprawić cebule szalotke przed sadzeniem żeby mi w nią robaki nie wchodziły? Bo już dwa lata z rzedu wyjdzie ładny szczypiorek a potem więdnie a cebula gnije. W środku są podłużne białe robaczki. W zeszłym roku uratowałam część szalotek pryskając chyba Karate na ten podwiędły szczypiorek . Ale to było leczenie chorej cebulki a ja wolała bym zapobiegać niż leczyć. Poza tym opryskany szczypiorek nie nadaje się do spożycia przez jakiś czas a zanim chora cebulka wypuści nowy to też troche trwa. A jeśli zaprawię cebule przed sadzeniem to chyba szczypiorek od razu jak wyjdzie bedzie nadawać sie do zjedzenia? Gdzieś tu czytałam ze cebule kwiatów mozna moczyc w Topsinie. A jak z szalotka?
- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Witaj Nataszko!
Doświadczony , wiekowy ogrodnik poradził mi kiedyś/ na robaczywe rzodkiewki w tunelu foliowym/ posypanie pomiędzy rządkami i bezpośrednio przy rządku ,popiołem z drewna ....tak uczyniłam, choć nie miałam przekonania . Od tamtego czasu /od 5 lat/ postępuję wg jego zaleceń/ tak samo przy cebuli i marchwi - nie zaprawiam nasion/. Po posypaniu obficie polewam wodą ...a następnie spulchniam miedzyrzędzia pazurkami. U mnie dzisiaj wspaniały ...wręcz upalny dzień 29C w słońcu.
Życzę miłego wieczoru i dużo słońca na nowy tydzień.
Doświadczony , wiekowy ogrodnik poradził mi kiedyś/ na robaczywe rzodkiewki w tunelu foliowym/ posypanie pomiędzy rządkami i bezpośrednio przy rządku ,popiołem z drewna ....tak uczyniłam, choć nie miałam przekonania . Od tamtego czasu /od 5 lat/ postępuję wg jego zaleceń/ tak samo przy cebuli i marchwi - nie zaprawiam nasion/. Po posypaniu obficie polewam wodą ...a następnie spulchniam miedzyrzędzia pazurkami. U mnie dzisiaj wspaniały ...wręcz upalny dzień 29C w słońcu.
Życzę miłego wieczoru i dużo słońca na nowy tydzień.

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- nataszka
- 100p
Właśnie rzodkiewkę i marchew też mi robaki podjadają. Ale najbardziej to żal mi tej szalotki bo cebulki drogie, szczypiorek smaczny, cienki no i rozmnaża się z jednej cebulki kilka. Spróbuje z popiołem na pewno ale na szalotke chyba jeszcze jakiejś chemi poszukam tak dla pewności.
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Nataszko ,ja nie znam się na cebuli ,ale wydaje mi się ,że nie zaszkodzi zaprawić .Będziesz spokojniejsza .