Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Post »

Iwonko, mam nadzieję że sunia szybko wróci do zdrowia i z łapka będzie wszystko ok.
Może jednak skonsultuj się z wetem, czy nie byłoby dobrze podać psu mimo leków jakichś witamin.
Ja podawałam witaminy SA-37 (kupowałam przez internet).
Może coś na stawy, bo może faktycznie to przez zbyt szybki wzrost.
Ja Nucie gdy była mała gotowałam z kurzych łapek, taki rosołek. Raz dwa razy w tygodniu.
Mówią, że można tez raz w tygodniu dodawać do jedzenia łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w małej ilości wody.
Oby to nie było nic poważniejszego tak jak mówi Gosia.
Z psiakami dużych ras trzeba uważać (zresztą jak z każdym szczeniakiem).
Moja koleżanka, będąca lekarzem weterynarii mówi, że znalezienie obecnie hodowli owczarków niemieckich w której nie występowała by dysplazja graniczy wręcz z cudem. :roll:
Trzymamy mocno kciuki za suńkę i czekamy na wynik prześwietlenia ;:168 ;:333
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja też w okresie wzrostu kulała. Zostawiłam ją u rodziców na wakacje i mama wyleczyłą ją podając surowe jajka ze skruszoną drobno skorupką (najlepiej jajka od szczęśliwych kur ;:113 ) i podając mleko, którego wet stanowczo nie polecał ;:124 Do dnia dzisiejszego jest spokój. Obawialiśmy się, że to dysplazja powszechna wśród labradorów (z szemranej hodowli szczególnie).
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

Ja nie mam doświadczeń z chorą kończyną u czworonoga ale mocno trzymam kciuki za zdrowie Twojej suni ;:168
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam w imieniu Wery i swoim ;:196 . Właśnie przyjechaliśmy z lecznicy. Zdjęcie rtg nie wykazało urazów kości i stawów, jest to bolesny uraz mięśnia lub ścięgna. Dostała leki przeciwzapalne, coś wzmacniającego i antybiotyk. Obrzęk jest dość duży, ale po lekach powinno już być lepiej. Teraz to jednak ja wymagam jakiegoś dopalacza :( . Taką już mam naturę, że bardzo przezywam choroby w rodzinie, niepowodzenia, problemy...staram się być na zewnątrz bardzo twarda, w środku wszystko drży...
Tutaj mogę się rozkleić...no przecież nie wygadacie.... :wink: Będzie dobrze ;:333
Gosiu - ciesze się, że mnie odnalazłaś i dziękuję.
Magda - a piesek nie zlizywał sobie maści? Wymiziaj go od nas :D
Magda lulka- o jajkach tez już kiedys słyszałam, zresztą czasem daję jej jajeczko , bardzo lubi. A jak Twoja sunia i kicia??
Gosiu(Nutka)-dziękuję.
Werka dostaje witaminy, ale pomysł z łapkami jest dobry, przecież to sama żelatynka. Co do dysplazji - zgadza się, bardzo powszechna wsród dużych ras, choć okazuje sie, że nie tylko. Na szczęście wczesna diagnoza pomaga w leczeniu. To badanie, które zrobilismy nie było typowym pod kontem dysplazji, bo przy obecnym urazie wynik nie byłby do końca wiarygodny, ale za miesiąc takie tez zrobimy, tak dla spokoju.
Kasiu bardzo Ci dziękuję.

Dla odstresowania poczytam co tam w ogródkach u innych, bo u mnie zaczęła się odwilż.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Iwonko zaznaczam sobie twój wątek, bo z wielkim zainteresowaniem śledzę postępy w rozwoju twojego ogrodu , a przy okazji może i ja dokonam pwenego rozwoju w dziedzinie ogrodnictwa :;230 . U mnie też parapety zajęte kiełkującymi roslinami, ale w porównaniu z twoimi /lobelia/ to wszystko jest w skali mikro. Podziwiam twoją biżuterię ogrodową ;:180
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

majowa jak był młodszy zawiązywałam mu na chwilę łapkę leciutko. albo leżał koło mnie i odwracałam jego uwagę. Teraz wystarczy "nie wolno". Słuchaj a dajesz swojej suni wapno?
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Witaj Aniu w drugiej części :wit . "Biżuteria ogrodowa" - bardzo mi się podoba to określenie ;:333 Magda (lulka) (tak mi sie wydaje ,że to ona) nazywa to pieszczotliwie "pierdółkami" - też ładnie.
Co wysiewałaś na parapetach? Ja jeszcze czekam na wzejście tunbergii.
Madziu - tak, dostaje preparat witaminowy z wapniem Canifos Junior. Pewnie gdybym ją pilnowała i zawiązała łapkę, to też by nie lizała, ale na razie dostaje lek przeciwbólowy. Poza tym ma tak grubą i gęstą sierść, że tubka maści na raz to byloby mało :lol:
Pozdrawiam, Iwona
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, to bardzo dobrze. Odpowiednia ilość wapnia zwłaszcza dla psów dużych i ciężkich oraz aktywnych to bardzo istotna sprawa. Ja od lat stosuję salvikal. Zdania są oczywiście podzielone jeśli chodzi o podawać czy nie. Dysplazja jest tak popularna niestety :( że ja wolę dmuchać na zimno. Cieszę się że teraz mi się trafił labek chudszy.. może jak szczęście dopisze nie dotknie nas to paskudztwo. Życzę suni duuuuużo zdrówka, mało bólu i szybkiego powrotu do zdrowia:)
Awatar użytkownika
beatas22
100p
100p
Od: 9 kwie 2012, o 20:15

Post »

Witaj Iwonko :wit
masz piękny ogród, o jakim marzę. Kocham taki klimat jaki stworzyłaś u siebie. Z przyjemnością będę obserwować relację z powstawania nowej części. pozdrawiam ;:3
Beata
ps. zachorowałam na te białe lampioniki, oj bardzo bardzo
Pozdrawiam, Beata
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehehhe Beato w takim razie nie jesteś sama.. ponieważ ja też na nie zachorowałam :D
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

ps. zachorowałam na te białe lampioniki, oj bardzo bardzo

Dziewczyny, muszę Was zmartwić, bo nie ma ich w sprzedaży. Robili wyprzedaż jakiś czas temu i obecnie są nie do kupienia ;:185
Mam takie same :D Kupiłyśmy z Iwonką w jednym czasie. Zresztą Iwka wtedy trafiła do mojego ogródka z informacją "mam takie same latarenki" ;:306 ;:215.

Iwonko, doskonale rozumiem Twoje odreagowanie po takim stresie. Ja mam tak samo..działam na pełnych obrotach w takiej sytuacji, a potem powietrze ze mnie uchodzi ;:201

Jak poszukiwania majstrów?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lulka :) mnie się udało :) przyznam ... :oops: że jak tylko zobaczyłam je tutaj, musiałam zgapić i koniecznie je sobie kupić. Mam nadzieję majowa że się nie pogniewasz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Beatko niezmiernie mi miło, że podoba ci się mój ogródek. Lampioniki rzeczywiście są urocze, podobno nie ma ich w ofercie jak pisze wyżej Magda, ale myslę, że jak dobrze poszukasz to znajdziesz albo bardzo podobne, ale nawet te same.

a co sądzicie o takich? niestety tez poza ofertą :(
Obrazek

Madziu - no tak faktycznie było ;:108 z tymi lampkami.
Stres powoli odpuszcza, tym bardziej, że Wera dziś jest weselsza, je, nawet trochę rozrabia, tylko ta opuchlizna....ale zejdzie.
Majstry znalezione, czekamy teraz na pogodę no i do roboty :tan . W tym tygodniu będę tez miała kosztorys altanki. Zastanawiam sie nadal nad nawodnieniem - dodatkowy koszt, ale jaka wygoda. Co prawda ja za ogrodzeniem mam stawik, który podlewa mi ogródek przez całe lato, tyle że do tej pory było do podlewania mniej i mogłam "psikacze" co godzinę przestawić.

Madziu (Mid2006) a gdzie kupilas swoje, na all...? Nie mam nic przeciwko ;:196
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
beatas22
100p
100p
Od: 9 kwie 2012, o 20:15

Post »

lulka nie wiem gdzie je kupowałaś i być może tak jak piszesz już ich tam nie ma. Wczoraj jak je ujrzałam to tak mocno zachorowałam że szukałam szukałam i... znalazłam je na all :heja
Niestety od razu objawy choroby się nasiliły, bo na dzień dzisiejszy mnie nie stać na kilka ;:14 a jedną kupować jest bez sensu
zostało modlić się aby za miesiąc jeszcze były ;:223
Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Iwonko, melduję się i ja w Twoim wątku!
Przykro, ze sunia cierpi. Ale trzymam ;:215 , żeby jak najszybciej wróciła do pełni zdrowia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”