Pobojowisko odsłona I

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pobojowisko odsłona I

Post »

Ulcia, jak czytam te Twoje wpisy, to usmiać sie można po pachy ;:1 Masz lekkość pióra , a Kluska miała rację - możesz śmiało pisać bloga ! Twoja obróbka wierzby przyczyniła się do łez w moim oku ;:306 ze śmiechu oczywiście !
Jak sama napisałaś, jeszcze pieknego ogródka nie masz, ale wszystko przed Tobą - ćwicz na swoim Pobojowisku, później będzie tylko z górki :heja
A tego lilaka , to nie można po prostu przesadzić, żeby nie zawadzał o samochód ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
tutunn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2013, o 09:13

Post »

Grzesiek, a nie lepiej by było te kości, od czasu do czasu spalić ?
Masz gotowy nawóz. Takie wbijane młotkiem w trawnik, to i po kilkunastu latach tam będą.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niech sobie będą. Kamienie też mam i muszę z tym żyć. Jak również nieoczekiwane skrytki na resztki budowlane majstrów budowlanych. Ognisko robię dwa razy do roku, kości po psach mam przez cały rok.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

tutunn pisze: a nie lepiej by było te kości, od czasu do czasu spalić ?
Chyba smröd bylby niesamowity. Säsiedzi by mogli pod bramä z kosami na sztorc sie pojawic :wink:
Ale i tak dobrze Grzegorz ze twoje zostawiajä, moje pazerne strasznie. Zakopujä na potem, nie zawsze tam gdzie bym chcial.
Wlasciwie nigdy nie zakopujä tam gdzie bym chcial. :evil:

Ruda, jak tam twoje siewki? Wysokachne juz? Zapalkami trzeba podpierac? :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 22:14

Post »

kluska pisze: Myślę, że w tym roku i tak nie dasz rady wszystkiego zrobić(..)
Wszyscy mi tak mówią... ;:145 A ja się chyba zaprę g..em o serce, dzień, noc będę tyrać, żeby na przekór było. A co. Złośliwa jestem. :wink:
kluska pisze: Żeby ułatwić Ci zrobienie warzywnika a pozbycie się góry kościuszki bez przesiewania proponuję zrobić garden boxes czyli grządki podwyższone http://www.youtube.com/watch?v=KM_7luWYPJA , które chyba są łatwiejsze w utrzymaniu, przerzucić kompost jak leci (no może wyjąć to obuwie, czy co tam znajdziesz co wydaje się nierozkładalne i po wysianiu/wysadzeniu warzyw wyściółkować grządkę koszoną trawą albo z gruntu zakupić ciemną agrowłókninę i hodować tak. Musisz się zastanowić na ile w Tobie zapału do grzebania w ziemi (niektórym ludziom przeszkadza ziemia za paznokciami).
Ciekawy pomysł z tymi skrzynkami.
Przerzucić jak leci to chcieliśmy ten pierwszy kompost (wzgórze Przemysława się zwał :D ), ale po prostu nie da rady, złomu i innych śmieci tam tyle, że wygodniej i szybciej przerzucić przez sito niż ręcznie wybierać :?

Mnie tam nic za paznokciami nie przeszkadza, rękawiczki noszę :wink:

kluska pisze:A co do kwiatów ;:oj musisz wiedzieć co Tobie się podoba. Podobają Ci się lilie, będziesz hodować lilie, tu niestety najczęściej bywa tak, że nawet jak wie się, że coś nie urośnie, bo są złe warunki, to i tak najczęściej się sadzi te rośliny, które się podobają
Podoba mi się to co długo kwitnie:) A nie będzie potrzebować specjalnej troski - ja już jestem, konkurencja mi nie potrzebna ;:173
Koło domu (wzdłuż ścian) chcę posadzić aksamitki (capi to trochę, ale za to długo kwitnie i jest długo kolorowo), w donicach drewnianych, projekt znalazłam w sieci, tartak jest niedaleko, Misiek dłubać lubi to pozbija :tan
iwwa pisze: A tego lilaka , to nie można po prostu przesadzić, żeby nie zawadzał o samochód ?
Przesadzić? ;:202 25m długie? Rośnie to tam, pamiętając zapewne jeszcze czasy Bolesława Chrobrego... Misiek lubi dłubać, ale nie aż tak
Karczować nie chcieliśmy bo to za dużo zachodu, a z przesadzaniem jeszcze więcej. Kto mi doniczki pozbija jak ja miśka lilakiem wykończę? :roll:
jode22 pisze:Przede wszystkim, to powinnaś rozrysować w skali plan działki, uwzględniający las, domek, staw, strony świata. Przy tak dużej powierzchni, to wyobraźnia zawodzi ;:oj . Dopiero wtedy możesz sobie tam zaplanować: tu trawniczek, tu warzywniak, tu ścieżki, tu drzewa a tu kwiaty. Inaczej, to będziesz wszystko wsadzała na zasadzie: mam roślinkę, to trzeba ją gdzieś posadzić . Mając plan, nie musisz robić od razu wszystkiego w pierwszym roku, ale to pozwoli ci sukcesywnie planowo porządkować przestrzeń.
Mam plan, mam. Już w grudniu robiłam. Gdzie i jakie drzewka wrzucimy to wiemy, gdzie warzywniak też, obecnie projektujemy ogrodzenie warzywniaka od strony trawnika, bo ma być zrobiona fala a nie prosty płot.
Ścieżki wytyczone, tylko jeszcze nie wiemy z czego je zrobić, mi się strasznie drewniane podobają, ale przecież nie będę co chwilę ścieżki wymieniać ;:124 Ktoś mi powiedział, że ktoś mu powiedział, że widział gdzieś formę do betonu "imitującą drewno" no wiecie, leje się beton, czeka aż zwiąże i tadam! wypada betonowa deska, czy też kółko ze słojami. Nawet próbowałam ów magiczny przedmiot znaleźć, niestety mi się nie udało ;:145
Jeśli ktoś ma jakieś namiary gdzie to można dostać, będę wdzięczna za informację.

Później był pomysł, by wysypać ścieżki kamyczkami, ale znowusz u rodzicielki na włościach tak jest, to raz, a dwa rodzicielka uprzejmie donosi, że mimo wyłożonej agrowłókniny pod kamyczkami jakieś pancerne chwasty jej się wybijają.. no i teraz tak sceptycznie na te kamyczki się zapatruję :?

Wiemy gdzie mają być kwiatki, ale kompletnie brak mi pomysłu na to jakie kwiatki. No i trawa, dużooo trawy, bo ja koszenie wyczynowe mam we krwi :heja
GrzegorzR pisze:
jode22 pisze: Mimo, że gospodaruję od 20 lat, wciąż wykopuję z ziemi jakieś kości - mój poprzednik uważał, że one też wzbogacą glebę ;:oj
Niekoniecznie tak uważał. Mogło to być, podobnie jak u mnie, zwyczajne lenistwo. Karmię na trawniku dwa ludojady, często kośćmi. Gdy są ogryzione przez psy, rzucają się na resztki drapieżne wróble i czyszczą do gołego. Potem ja czekam na deszcz i gdy gleba rozmięka, wbijam młotkiem kości w trawnik. A gdy nadarzy się okazja i zakopuję coś większego, to na samo dno dołu sypię kości uprzednio zgrabione z trawnika.
Fascynujące rozwiązania :shock: Ja po swoim po prostu zbieram i do śmieci, i za cholerę nie chciałoby mi się czekać na deszcz, by je wmłotkowywać w trawnik, lub składać na kupkę do spalenia. Ale co ja się tam znam :?

Jerome pisze:Ruda, jak tam twoje siewki? Wysokachne już? Zapalkami trzeba podpierac? :wink:
Zapałkami..psss.. arbuz już jest taki, że jeszcze trochę a sztachetę z płotu wyrwę by go podeprzeć :;230
Pozdrawiam /// Pobojowisko odsłona I
-------------------------------
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak na All..gro wpiszesz w wyszukiwarkę "Forma do kostek", to pojawi się szereg ofert plastikowych form do robienia różnych betonowych elementów; kostek, płyt, krawężników. Ale myślę, że taką formę można też zrobić samemu. Tylko to zajęcie na całą zimę, bo na pewno dużo tego potrzebujesz ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

ulcia116 pisze:
GrzegorzR pisze:Niekoniecznie tak uważał. Mogło to być, podobnie jak u mnie, zwyczajne lenistwo. Karmię na trawniku dwa ludojady, często kośćmi. Gdy są ogryzione przez psy, rzucają się na resztki drapieżne wróble i czyszczą do gołego. Potem ja czekam na deszcz i gdy gleba rozmięka, wbijam młotkiem kości w trawnik. A gdy nadarzy się okazja i zakopuję coś większego, to na samo dno dołu sypię kości uprzednio zgrabione z trawnika.
Fascynujące rozwiązania :shock: Ja po swoim po prostu zbieram i do śmieci, i za cholerę nie chciałoby mi się czekać na deszcz, by je wmłotkowywać w trawnik, lub składać na kupkę do spalenia. Ale co ja się tam znam :?
Jest jeszcze inny aspekt sprawy. Dranie wykopują sobie dołki w cieniu (latem oczywiście). Żeby je zniechęcić do danego miejsca podrzucam tam ich niedojedzone resztki. Skutkuje.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Rewelacyjny wątek :)
Też kupiłem sobie stary domek w 2007 roku z 25 arową działką-istnym pobojowiskiem. Z mojego doświadczenia wynika, że najważniejsze na początek są:
1. Wysprzątać. Zamówić kontener na śmieci i wywozić wszystko co niepotrzebne. Złom sprzedać, wyzbierać drewno, pociąć i zachomikować na opał.
2. Prace ziemne. Jeżeli się da to spychacz i zniwelować teren tam gdzie to jest potrzebne. Zasypać doły, zlikwidować niepotrzebne górki, pilnować spadków, by po deszczu woda spływała tam gdzie trzeba a nie stała na środku podwórka. Jak się nie da spychaczem to taczka, szpadel, grabki i naprzód. A jak się da to bez grabek i ręcznego wygrabienia terenu też się nie obejdzie.
3. Ogrodzić teren. W trzeciej kolejności, bo czasami ogrodzenie przeszkadza przy niwelacji terenu, a czasami bez ogrodzenia łatwiej dojechać przez działkę sąsiada (jak nie ma nic przeciwko) do określonego miejsca. Sadzenie roślin przed ogrodzeniem działki może być trudem daremnym. Mi w 1 noc sarny potrafiły ogołocić z liści 20 świeżo posadzonych drzewek owocowych, czy wszystkie buraczki w ogródku. A stadko dzików załatwiało trawnik też w 1 noc. Nie jest też fajnie patrzeć jak obce, duże psy biegają po ogrodzie. Póki nie ogrodzisz działka nie będzie tak naprawdę twoja. Sprawdź czy uda się odnaleźć wszystkie kamienie graniczne, może być potrzebna wizyta geodety. Nieważne gdzie stał stary płot, trzeba odszukać granice działki i zweryfikować przebieg ogrodzenia. Płot musi stać nie w osi granicy, ale w całości na Twojej działce.
4. Kupić narzędzia ogrodowe: kosiarka/kosa spalinowa, taczka, szpadel, widły amerykańskie, grabki i modlić się by sił wystarczyło.
Reszta przyjdzie sama. Nie szalej z wycinaniem, zawsze coś się może przydać :)
Powodzenia!
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 22:14

Post »

jode22 pisze:Jak na All..gro wpiszesz w wyszukiwarkę "Forma do kostek", to pojawi się szereg ofert plastikowych form do robienia różnych betonowych elementów; kostek, płyt, krawężników. Ale myślę, że taką formę można też zrobić samemu. Tylko to zajęcie na całą zimę, bo na pewno dużo tego potrzebujesz ;:oj
To było pierwsze miejsce w którym szukałam... niestety, poza stopą yeti i jakimś jaszczurem to reszta jest typowo chodnikowa, formy imitującej drewno nie znalazłam;(
Krzychoo pisze:Rewelacyjny wątek :)
Też kupiłem sobie stary domek w 2007 roku z 25 arową działką-istnym pobojowiskiem. Z mojego doświadczenia wynika, że najważniejsze na początek są:
1. Wysprzątać. Zamówić kontener na śmieci i wywozić wszystko co niepotrzebne. Złom sprzedać, wyzbierać drewno, pociąć i zachomikować na opał(...)Powodzenia!
Dobrze chłopina prawi. Polać mu :uszy

Dziś w końcu pięknie, słonecznie, nic tylko zakasać rękawy i w pole.. a my cały dzień w łóżku... Misiek nagrzany (do 38'C), ja smarkata i pociągająca, normalnie szpital na peryferiach ;:145 Inspekt niedokończony, póki co tylko deski zaimpregnowane, dokumentacja jest robiona na bieżąco, więc jak tylko uda nam się to cudo ukończyć to powrzucam zdjęcia... A póki co wracam do łóżeczka, będziemy z Miśkiem wykasływać arie na dwa głosy :wink:
Pozdrawiam /// Pobojowisko odsłona I
-------------------------------
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

I tak najwspanialsze plany biorą w łeb-człowiek wrażliwa istota, łapie zarazę i pada ;:306
A tak poważnie wygrzewajcie się, bo grypa szaleje i mnóstwo osób choruje. Zdążycie ze wszystkim, kiedy się wyleczycie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

ewamaj66 pisze: Zdążycie ze wszystkim, kiedy się wyleczycie.
Nie zdążą. :twisted:
Jestem JA i MOJE bagno!
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

ulcia116 pisze: A póki co wracam do łóżeczka, będziemy z Miśkiem wykasływać arie na dwa głosy
Tego okreslenia to nie znalem, ale jak zonce pokazalem ten post to stwierdzila ze nagle odkryla w sobie niesamowite zdolnosci wokalne i musze tego natychmiast posluchac. No i przyszlo mi sie zainteresowac muzykä powaznä. ;:306
No ale jest problem co wykaslac. Bo ja bym chcial cos z Aidy, ale moje szczescie woli "Taniec z szablami". Szlag by to trafil, udusze sie, a musze wykaslac :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Świetnie i z humorem pisany wątek :D. Już się mnie nie pozbędziesz ;:100
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halo! Halo! Żyjecie?
Izabela
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Myślę, że przy takich ugorach to Ulcię zobaczymy najwcześniej w październiku na forum. Wrzuci fotki pęcherzy na rękach i nogach od kopania i grabienia. Do tego wysmagana wiatrem twarz i zmierzwiona fryzura. I obietnica, że w przyszłym roku na pewno pójdzie lepiej :)
Ja tam trzymam za nią kciuki. Za 2-3 lata będzie miała fajną działkę. Polecam robienie zdjęć po kolejnych etapach pracy. Mi bardzo dodają sił, bo widzę ile już zrobiłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”