Rośliny na skarpy różnego rodzaju

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 mar 2012, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czym i jak obsadzić skarpę?

Post »

Bardzo proszę o pomoc w kwestii obsadzenia skarpy. Skarpa jest wokół nowo budowanego domu. Wysoka na ok. 4 metry, dość pokaźnej długości, myślę, że kilkunastu metrów. Pierwotnie chciałam obsadzić ją jałowcami płożącymi na agrowłókninie, ale przeraża mnie koszt tej inwestycji. U szkółkarza w pobliżu mojej miejscowości takie w poj. C3 są po 12 zł. Moje myśli idą w kierunku irgi. Zakupiłam przez all. na razie 20 szt irgi Ursynów, celem sprawdzenia sadzonek, bo były w bardzo dobrej cenie. Sadzonki przyszły rzeczywiście ładne i zdecydowałabym się na obsadzenie całej skarpy irgą. Lubię te roślinki - mają kwiatuszki, a potem ładne owoce. Te, które zakupiłam mają średnicę? lub szerokość? 20 cm. Jak gęsto powinnam je posadzić? Muszę obliczyć ile powinnam zakupić sztuk. Może jednak ktoś ma inne pomysły? Czy np. można pomieszać takie poletka irgi z poletkami iglaków, czy będzie to źle wyglądało?
Stok jest południowy. Mieszkam w Beskidach. Bardzo proszę o pomysły.
Pozdrawiam wszystkich, Agnieszka
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: Czym i jak obsadzić skarpę?

Post »

Jakieś podpowiedzi? Nikt nie pomoże?
Błędnie napisałam, że irgi mają 20 cm. Mają ok. 40 cm rozpiętości najdłuższych gałęzi.
Bardzo proszę o poradę. Czy ktoś ma tak pomieszane tzn. plamy płożących iglaków i plamy irgi?
Jak gęsto takie 40 cm irgi posadzić, aby na efekt nie czekać bardzo długo?

Pozdrawiam wszystkich, Agnieszka
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Jeśli teren jest umocniony i jest dostęp do całości skarpy w celu pielęgnacji czy ewentualnych oprysków to można wszystko posadzić. Wrzosy, pnącza, bluszcze, iglaki, płożące albo nawet małe drzewka, np. kosodrzewina, irgi, wszystko zależy od fantazji i budżetu. Warto najpierw mieć plan na papierze. Na południowym stoku dobrze będą się czuły wszelkie rojniki, rozchodniki. To ma sie Tobie podobać, więc nasza opinia może wiele nie znaczyć.
AgnieszkaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Skarpa jeszcze nie jest zabezpieczona, bo budowa jest w trakcie. Myślę o geotkaninie ze względu na stromiznę.
Właśnie irga i jałowce mi się podobają, ale nie wiem, czy to się będzie dobrze razem komponowało.
Proszę napisać, jak gęsto powinny być takie 40 cm irgi posadzone?
mamma_anna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2016, o 20:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny na skarpy różnego rodzaju

Post »

U mnie sytuacja jest zdecydowanie trudniejsza niż na zdjęciach powyżej, bo skarpa jest z piachu (północno-wschodnia). Planuję dać na nią ziemię/torf z worków, ale nie będzie tego więcej niż 10-15 cm i pytanie ile zsunie się wraz z pierwszym deszczem. Co ze wskazanych już w tym wątku roślin ma szanse zadarnić to trudne miejsce? Barwinek da radę? Ew. coś innego zimozielonego.

Mam fotkę z wczesnego etapu budowy, ale po lewej dobrze widać z jakim podłożem muszę się zmierzyć :(

Obrazek
Ulaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2018, o 12:20

Pnącza nadające się do umacniania skarp.

Post »

Dzień dobry,to mój pierwszy post,więc witam serdecznie :)
Forum czytam już długo,a teraz postanowiłam przełamać nieśmiałość i zadać pytanie.

Posiadam niedużą skarpę o nachyleniu ok 40 stopni ,wysokości 3m i szerokości 10m.Ziemia gliniasta,wystawa południowa.
Chciałabym ją ustabilizować na całej powierzchni w przeciagu sezonu i najlepiej roślinnością która nie będzie wymagała częstej pielegnacji (a więc "zwykła" trawa odpada).
Pewnego dnia natrafiłam na informację,że do stabilizacji skarpy można wykorzystać pnącza.Np.winobluszcze(zaroślowy,pięciolistkowy,trójklapowy),bluszcz pospolity,powojnik.
Chciałabym zapytać w jaki sposób pnącza są w stanie stabilizować skarpy,czy one leżąc na ziemi przerastają ją (kiedy się pną,"czepiają się").Czy jest realne tak ustabilizować skarpę ?

Nie chciałabym śmiecić i zakładać kolejnego wątku w innym dziale,więc jeszcze zapytam tutaj odnośnie traw niskich rozłogowych.
Zastanawiałam się jeszcze nad posadzeniem takiej trwa,ponieważ mam doświadczenie z mozgą,która w przeciągu sezonu z kilku korzonków porosła mi szczelnie duży obszar,ale jednak jest za wysoka i za twarda,czy znacie może takie ozdobne trawy które pozostają niskie i szybko się rozrastają?

pozdrawiam :D :D :D
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pnącza nadające się do umacniania skarp.

Post »

Cześć :wit
Może nie jestem bardzo doświadczony,ale na skarpy nadadzą się między innymi barwinki (mocno przerastają podłoże).Mogę Ci polecić również Flox szydlasty,kwitnie bardzooo ładnie i jest gęsty.Niestety (a może na szczęście :wink: ) nie są to pnącza o które pytasz :? Co do bluszczów to Pospolity sobie poradzi (raczej-w zależności,czy skarpa jest w cieniu czy na słońcu ;:218 )
Niskie trawy to np.Futro Niedżwiedzia lub Kostrzewy.
Pozdrawiam :D
Ulaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2018, o 12:20

Post »

Dziękuję za odpowiedz :D

wystawa południowa
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten bluszcz pospolity będzie rósł,tylko pod warunkiem,że będzie miał wilgotno.Może być też winobluszcz,ale on może "zaatakować" :D rośliny rosnące obok-owinie się wokół nich ;:173 Na tą skarpę to można też dać np.jałowce płożące,irgę ;:108 Oczywiście jeśli chcesz urozmaicić wygląd można posadzić rojniki,żagwiny,duże kamienie ;:32
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irga płożąca jest bardzo ładna-zimozielona,ma piękne,czerwone owoce zimą i jest niekłopotliwa w uprawie,a zadarnia znakomicie..Winobluszcze w zimie to grube,gołe rosliny.
Halina
jjdj

Post »

Płożąca jeżyna Rubus tricolor ładnie zadarnia skarpy.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z kwitnących roślin można posadzić smagliczki-jest ładna,zwarta,kwitnie ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mam podobną skarpę, tylko sporo dłuższą- 30 m. :) Obsadzam ją różnymi trzmielinami i wiciokrzewem japońskim Aureoreticulata. Systematycznie ukorzeniające się pędy odcinam i dosadzam w kolejne miejsca, w których jeszcze rosną floksy szydlaste i inne zadarniające rośliny. Niestety w ciągu jednego sezonu byłoby by to trudne. Chyba, że kupisz od razu dużą liczbę sadzonek.
Mam tylko takie nędzne zdjęcia.
alicja369
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2019, o 08:46

Skarpa - i co dalej?

Post »

Witam,
mam prośbę o pomoc w zagospodarowaniu skarpy.
U góry są powojniki i trzmielina. Nie wiem, co dalej.
Ile rzędów roślin jeszcze? Dwa? Co posadzić? Wyłożyć korą?
Będę wdzięczna na propozycje.
Skarpa jest od strony północnej.

https://imagizer.imageshack.com/img924/4061/bOpsz0.jpg
piotrgdynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 kwie 2014, o 09:03

jaka roślina na suchą skarpę?

Post »

Witam
Mam w ogrodzie skarpę o wysokości ok 1m i długości ok 30m, kącie ok 45stopni, na górze skarpy rośnie rząd tuji a na dole trawa. Skarpa jest przez prawie cały dzień nasłoneczniona co powoduje, że jest potwornie sucha i trawa nie chce się na niej utrzymać. Niestety chwasty dają sobie świetnie radę na tej wysuszonej skarpie. Nawet podlewanie tej skarpy jest problemem bo woda ścieka dlatego, że jest stromo a ponadto jak jest taki sucha na skarpie to woda nie wsiąka tylko ścieka. Tak więc same problemy.
Chciałbym posadzić na tej skarpie coś co nie wymaga wody, co bardzo lubi słońce i jest niskie.
Myślałem o skalniakach, rojniki, czy mogę? albo jakieś skalniaki ale kwitnące.
Proszę o poradę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”