Tereniu teraz dopiero po opadnięciu 3/4 kwiatów można opryskać preparatem grzybobójczym. Na Nasionnice trześniówkę, która powoduje robaczywienie pryska się preparatem Decis. Trzeba śledzić komunikaty o wylocie tych much. Lot much trwa od końca maja do połowy lipca.
Tak robi mój M. Wcześniej też opryski robił, ale to jeszcze było przed pąkami.
Śliczne szafirki, a jaki soczysty tulipan.
Zuzola11dzięki za radę nigdy tego nie robiłam a co roku czereśnie robaczywe więc pomyślałam o oprysku i śliwki Węgierki to samo, kupiłam oprysk czekam na deszcz a później oprysk.
Ambo ja też nigdy nie pryskałam ale kiedyś trzeba zacząć prawda .Serduszka jest już 3 sezon jeszcze mam białą ale ona później wychodzi u mnie nie ma deszczu ,może jutro będzie padać mają być burze.
Marylko dzięki za radę o oprysku właśnie dzisiaj kupiłam czekam deszczu to później oprysk kwiaty lecą z drzew, pełno już leży na ziemi.Myślę że po deszczu oprysk
bo deszcz zmyje oprysk i co potem.
U mnie jutro zapowiadają burze może popadać.
Witam dzisiaj na działce pielenie i sadzenie dalii ,tylko kilka sztuk resztę zmarzły nie ciekawie z daliami w tym roku.Może jutro będzie oprysk drzewek. Po wczorajszym deszczu zakwitły Kamasje,irysek,zaczynają kwitnąć czosnki,bodziszek żałobny, kuklik,floks,pigwa, serduszka jedna i druga.
U mnie też wszystko ładnie kwitnie i jest mokro bo ciągle pada , nawet trawnika córka nie może dokończyć bo mokro .. Ja mam jasno-liliową kamasję ,może się wymienimy bo mam już ich sporoa takiej jeszcze nie mam .
Maniusikau mnie nie padało może dopiero w sobotę popada,wiesz Kamasje chyba mamy jednakowe moja też fioletowa na początku była jaśniejsza a teraz ciemnieje jak dłużej kwitnie,dużo kwiatów zniknęło nie przeżyły zimy od ciebie nie mam, ani chryzantem,dzwonki białe jednego roku miałam takie ładne ,od koleżanki z forum ale miałam jeden sezon i znikły.tulipany też innej odmiany nie zakwitły, hiacynty tylko liście a kwiatu nie było ani narcyz tylko liście same.Ale za to mam pielenia zielsko rośnie piorunem i nie wyrabiam się z robotą.Jutro idę na działkę jeszcze pielić i ma być upalnie 27stopni
pozdrawiam
Witam po dość długiej przerwie przerwie i zapraszam do mnie w odwiedziny teraz przygotowuję się do sadzenia cebulek narcyzów ,tulipanów mam pytanie kiedy sadzić
czosnki hair i inne .pozdrawiam wszystkich zagladających
najpierw zdjęcia a teraz przywitanie
. uczę się znów wstawiać zdjęcia z laptopa a miałam ze stacjonarnego do tej pory i muszę się znów uczyć na stare lata.
ważne że iryski już przesadziłam, widać na zdjęciu brzoskwinki jedne zebrane drugie dojrzewają ale pogoda nie sprzyja żeby iść na działkę
a muszę wsadzić chryzantemy które dostałam wczoraj w paczce od Jatry, tyle na dziś jutro u mnie ma nie padać ale będzie na pewno mokro pozdrawiam
Witaj Pestko!
Pospacerowałam sobie po Twojej działeczce. Dużo pieknych i różnorodnych roślinek. $50 metrów to sporo do obrobienia.Ja mam połowę z tego i jestem urobiobiona po łokcie. Będę zaglądać do Ciebie.
Sliczne iryski.Pozdrawiam!