Roślinki Nolinki cz.2
Re: Roślinki Nolinki cz.2
Gratuluję II cz. wątku! Jak zobaczyłam chlebek, aż mi zapachniało w pokoju!! Mogę poprosić o przepisik
??

- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Hm... widze coraz częściej kwitnące azalie i wzbiera we mnie ochota na takie cudo

Wstaw Haniu fotke jak się bardziej rozkwitną będzie na czym oczko zawiesić, a chlebek smakowicie wyglada mniam....mniam
- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Serdecznie witam osoby nowo przybyłe
Z azalią warto spróbować, jak ma się w miarę chłodne pomieszczenie na zimę. Wiosną eksmisja na podwórko i powrót przed przymrozkami. W gorącym mieszkaniu jej szanse są raczej marne
Z przepisem na chlebek, to jest taki problem, że za każdym razem jest inny
Robię na wyczucie. W necie jest tyle przepisów mniej lub bardziej skomplikowanych i każdy z autorów zarzeka się, że ich chleb jest najlepszy. Trzeba próbować metodą prób i błędów i wybrać dla siebie najodpowiedniejszy wariant.
Ostatnio użyłam ok. 3/4 szkl. zakwasu, 1 kg mąki pszennej i ok. pół kg mąki żytniej, dolewałam letnią wodę do wybranej konsystencji + oczywiście sól ( ilość określam po smaku ciasta - musi być wyraźnie słone) Zostawiłam do wyrośnięcia na noc, rano przełożyłam do foremek keksówek, poczekałam ze dwie godziny aż podrosło i do pieca na ok. godzinę ( nie mam regulacji temperatury) Można bawić się dodatkami: płatki owsiane, różne ziarna, różne proporcje i rodzaje mąki, aż się trafi na taki, który nam najlepiej pasuje
Powodzenia w samodzielnym pieczeniu 

Z azalią warto spróbować, jak ma się w miarę chłodne pomieszczenie na zimę. Wiosną eksmisja na podwórko i powrót przed przymrozkami. W gorącym mieszkaniu jej szanse są raczej marne

Z przepisem na chlebek, to jest taki problem, że za każdym razem jest inny

Ostatnio użyłam ok. 3/4 szkl. zakwasu, 1 kg mąki pszennej i ok. pół kg mąki żytniej, dolewałam letnią wodę do wybranej konsystencji + oczywiście sól ( ilość określam po smaku ciasta - musi być wyraźnie słone) Zostawiłam do wyrośnięcia na noc, rano przełożyłam do foremek keksówek, poczekałam ze dwie godziny aż podrosło i do pieca na ok. godzinę ( nie mam regulacji temperatury) Można bawić się dodatkami: płatki owsiane, różne ziarna, różne proporcje i rodzaje mąki, aż się trafi na taki, który nam najlepiej pasuje

Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
A zakwas robisz sama czy można go kupić? 

Dziękuję pięknie za przepis. Trzeba będzie popichcić w domku!
- Nolinka
Paulinko zakwas jest prosty do zrobienia, tylko długo się na niego czeka - do 5 dni. Wystarczy wymieszać szkl. mąki żytniej ze szkl. letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce. Musi mieć wyraźny kwaśny zapach. Gdy jest już gotowy, potrzebną część używamy do ciasta na chleb, resztę wstawiamy do lodówki (najlepiej w słoiczku) i dokarmiamy co dwa, trzy dni niewielką ilością mąki i wody. I tak w nieskończoność 

- Nolinka
Oto kolejny dowód, że wiosna coraz bliżej
Listki tych fiołków posadziłam pod koniec października i mówiąc szczerze, myślałam, że mają małe szanse na wydanie potomstwa

Moja wstrętna kocica wywaliła mi wczoraj marmurka
Stał sobie na biurku przy parapecie, a moja szanowna kicia postanowiła właśnie tam ułożyć swe ciało. Myślałam, że go tylko przesunęła. Poszłam podlewać roślinki i tak je sobie podlewam, i podlewam aż stwierdziłam, że czegoś chyba brakuje. Marmurek leżał sobie w kącie na podłodze
. Na szczęście stracił tylko kilka listków. Oto winowajczyni w całej okazałości - zdjęcie trochę niewyraźne, bo z lampą

Listki tych fiołków posadziłam pod koniec października i mówiąc szczerze, myślałam, że mają małe szanse na wydanie potomstwa

Moja wstrętna kocica wywaliła mi wczoraj marmurka

- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Porodówka
że aż miło. Niedobre kocisko
i jeszcze chce pańcie połknąć 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41

Dobrze,że straty niewielkie.
Ja ostatnio miałam podobną sytuację.Przychodzę,a w Michała łóżeczku -2 kwiatki

No szok.Ale na szczęście też nie ucierpiały...a winowajca się nie przyznał

Gratuluję maluszków fiołkowych.Super.

- kasiuta74
- 500p
- Od: 1 sty 2012, o 21:21
Ojej miałam kilka lat temu takiego kocura z taką samą białą łatąNolinka pisze:

- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Piękna kotka Haniu a że czasem cos zboi...potem wynagrodzi mruczeniem i grzaniem kości
dobrze ,że szkody zrobiła niewielkie 

- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Szkoda kwiatka ,dobrze że na kilku uszkodzonych listkach się skończyło,ale tak to już jest ze zwierzakami
I gratuluję fiołkowych maleństw
u mnie też jeden stoi od października i nic 

I gratuluję fiołkowych maleństw

-
- 500p
- Od: 31 sie 2012, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Nolinko .
U Ciebie zaczyna się już wiosna na parapetach bo fiołeczki zaczynają rosnąć. Ja taż już chcę wiosny
.
U Ciebie zaczyna się już wiosna na parapetach bo fiołeczki zaczynają rosnąć. Ja taż już chcę wiosny

Ogród Majkihttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 47&start=0
Moje hafty i moje ptaki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 21&start=0
Parapety Majki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje hafty i moje ptaki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 21&start=0
Parapety Majki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Gratuje fiołkowych maluszków
Śliczny ten twój łobuziak
Iwonka IkaD ma racje

Śliczny ten twój łobuziak