Renowacja,odnowienie stołu drewnianego i innych mebli

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nigdy nie mów "nigdy"

Post »

Kasiu - bardzo Ci dziękuję za zaproszenie do tego wątku!
Moje mebelki to żadne antyki ani rarytasy, ale dałam im drugie życie, część ocaliłam przed całopaleniem. Mam do nich ogromny sentyment i nie zamieniłabym ich na nic innego. A wszystko zaczęło się od tego, że gdy wykończyłam dół mojego domku na działce na tyle, że można a nawet trzeba było wstawić tam jakieś meble - to kasy na to żeby go umeblować nie było :(
A nie chciałam, żeby powstało tam zbiorowisko starych wersalek i fragmentów segmentów które proponowali mi znajomi zmieniający wystrój swoich mieszkań. I właśnie wtedy pojawił się pierwszy mebel. Kredens, który wyszperałam u kolegi w warsztacie, gdzie służył za skład narzędzi, rupieci i różnych innych smarów, klejów i lakierów. Oprócz tego uzyskałam jeszcze instrukcję jak tego biedaka przerobić na ozdobę salonu :lol:
Renowację przeprowadziłam za pomocą papieru ściernego drobnoziarnistego, wiaderka z wodą i sterty szmatek.
Papier moczyłam w wodzie i delikatnie usuwałam zabrudzenia, zacieki, smary i farbę olejną. Na bieżąco wycierałam oczyszczone miejsca do sucha, żeby usunąć brud i uniknąć rozmoczenia i odłażenia forniru. Ponieważ kredens nie był zaatakowany przez korniki - to po oczyszczeniu został pomalowany lakiero-bejcą w kolorze zbliżonym do oryginału.

A oto bohater tej historii we własnej osobie :wink:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us zdjęcie z 2006 roku, widać na nim parapety tuż po zamontowaniu jeszcze z pianką montażową :oops:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marzenko, śliczny stolik ;:138
Szkło super wygląda i świetnie odnowione nóżki ;:108

Witaj Marysiu! Świetnie , że jesteś ;:196
Wspaniały mebel, dobrze ,że udało się go tak dokładnie oczyścić z warsztatowych zabrudzeń , nie uszkadzając forniru ;:108
Piękny rysunek drewna , nóżki, lubię takie piękne, proste kształty ;:108
Może pamiętasz jakim kolorem malowałaś ?

Parapecik- widać że w trakcie wstawiania :D
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Kasiu mebelki piękne i masywne ;:138
Bardzo ciekawy chyba to stolik na ostatnim zdjęciu ;:108
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu nie pamiętam ani koloru ani firmy, to było ponad 6 lat temu, opakowanie już dawno wyrzucone a ja pamięć mam....coraz lepszą :? chyba coś mi się pomyliło :;230

To dzisiaj pokażę komódkę zwaną Komodą od Biskupa

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Skąd taka nazwa - otóż pochodzi z...kurii Biskupiej z Oliwy. Miałam sąsiada na poprzedniej działce, który był konserwatorem tamże. Przywiózł mi ten mebelek, bo wiedział że zbieram takie starocie. Komoda ta była używana w trakcie malowania jako namiastka drabiny bądź rusztowania a potem wystawiona do wyrzucenia. Cała ochlapana farbami emulsyjnymi w różnych kolorach i z licznymi śladami obuwia roboczego w kilku rozmiarach... Oczyszczona metodą opisaną wyżej.
Malowana była tym samym preparatem co kredens - bo jeszcze resztki zostały.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To taki niby-kwietnik :D Całość to przedwojenny komplet gabinetowy .

Jeszcze jedną komodę pokażę, to starszy mebelek, śliczny ,ręcznie rzeźbiony , niestety został całkowicie zniszczony-połamany przez kuriera :evil:

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie cudeńko! Czy udało się tę komodę odratować po demolce przez kuriera-wandala?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, kolejny piękny mebel przywrócony do życia ;:138 ;:138
To się nazywa ciekawa historia , wcale nie widać ,że był w takim kiepskim stanie, świetnie go odnowiłaś ;:138
A okucia oryginalne czy wymieniałaś ?
Jaki miły ten sąsiad który przywiózł Ci komodę zamiast zostawić na śmietniku ;:180

-- Pn 07 sty 2013 23:07 --

Niestety nie , była sprzedana i do nowego właściciela dojechała w kawałkach :(
Przesyłka była ubezpieczona i człowiek odzyskał pieniążki, ale co z tego jak kawałka historii nie ma :(
Do tej pory nie mogę jej odżałować :cry:

Na pocieszenie- do komplety istnieje jeszcze taki kredens :D

Obrazek

-- Pn 07 sty 2013 23:11 --

Wyobraź sobie ,że połamali grube, 5 centymetrowe drewniane drzwi a lustro dojechało w całości :evil:
Aż mnie skręca jak o tym pomyślę :evil:
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Ale cuda pokazujecie ;:138
miałam szczere chęci dziś jechać na działkę i obfocić moje "antyki" ale nie udało się......
nie wiem jak to jest, że korniki nie zamarzają, u mnie graciarnia stoi w stodole i naprawdę spore mrozy były zeszłej zimy, a widzę ślady po drewnojadach.....
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, no nie spodziewałabym się, że tak solidny mebel może doznać uszczerbku w transporcie...kurczę, sporo szczęścia w takim razie ze swoim stołem miałam, że dotarł bez jednej rysy...Komody szkoda, ale Waszej przy niej pracy chyba jeszcze bardziej :(

A szafę z sową i komodę mam w bardzo podobnym stylu, tylko bez sowy :)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, to czekamy na fotki mebelków ;:65
Drewnojady a szczególnie w formie jajeczek mogą przetrwać chyba każde warunki mrozowe :evil:
Moja toaletka stała kilkanaście lat w garażu i żyły :evil:

Patusiu my także do tej pory nie możemy w to uwierzyć, ale widziałam zdjęcia .
Wysyłaliśmy już mnóstwo rzeczy kurierem ,i jest to jedyny przypadek uszkodzenia a wręcz zniszczenia :evil:
Pracy mi też szkoda, ale mebelka bardziej :wink:
Czy mówisz o tej szafie co nie ma drzwi w środkowej części? Kiedyś pisałam że w tym miejscu dobrze wyglądały odkryte półki :D

Może pokażesz swoje mebelki ,Pati ? :D
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, tak ta szafa bez środka! Zamierzam ją wg Twojego pomysłu zrobić, ale czeka na swą kolej, bo jest w dobrym stanie i może poczekać. Do niej, jak odkryłam niedawno, kompletem jest umywalnia (chyba...ma inny kolor trochę, ale może to odbarwienie, bo zdobienie w górnej części identyczne0, jest jeszcze taka solidna komoda jak Twoja, jej zdjęcia wkrótce w moim wątku :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie to był komplet -sypialnia , a łóżka też podobne? pokazywałaś łóżka jeśli mnie pamięć nie myli?

-- Wt 08 sty 2013 18:29 --

Moja koleżanka wyprowadziła się z małego, starego domku nad Wisłą, zakwalifikowanego do rozbiórki.
Mieliśmy zabrać stamtąd starą szafę, a znalazłam jeszcze taki niepotrzebny już nikomu rupieć :wink:
To żaden zabytek, ale drewniana lampa ,z mosiężnymi wstawkami, był też druciany - bardzo krzywy klosz, w stercie rupieci leżała też koronka , zebrałam wszystkie części i ciach do samochodu :wink:

Drewno oszlifowałam, pomalowałam na ciemno, z klosza zdjęłam wstrętny i śmierdzący sztuczny materiał, klosz pomalowałam na biało , koronkę wymoczyłam . M dorobił nowy kabelek .
Gdy włączyliśmy i światło zaczęło przeświecać przez koronkę zakochałam się w tym moim rupieciu ;:167
Jest bardzo praktyczna i niezastąpiona, chociaż klosz ciągle się przekrzywia a ja namiętnie ciągle go poprawiam :wink: A i doszyłam jej tą dolną falbankę z koronki :D

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Lampa cudo, bardzo klimatyczna, ja miałam wielki abażur i znalazłam do niego "nogę" 150 cm jasne drewno, czasami są tacy % panowie co to na ziemi gdzieś w pobliżu bazarków sprzedają wyposażenie piwnic swoich połówek (serio tak określają swoje partnerki) no i ja parę razy sobie zrobiłam wycieczkę do nich, znalazłam nogę i jeszcze coś......za grosze......
zaraz pokażę :wink:
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czekam ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta lampa to takie moje klimaty! Co do łózek...nie wiem, zwalone są na kupie, nawet ich jeszcze nie obejrzałam, ale jutro wyruszam na rekonesans na mroźne piętro i po nowe zdjęcia do swojego wątku, to sprawdzę!
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”