Świerk serbski (Picea omorika)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

No i się dokształciliśmy wiemy co jest czym :) Teraz poczytaj jak się zakłada żywopłot formowany ze świerków serbskich, bo taki właśnie Smolkus1993 chce mieć i napisz co kiedy ma robić, bo pytanie było dość konkretne. No chyba, że autor Cię usłuchał zmienił zdanie i chce mieć rząd kilkunastometrowych świerków wzdłuż płota, tak jak ty mu zaproponowałeś, nie śmiem już tego nazwać szpalerem.
Zastanawiam się tylko, jakby się chciało uformować szpaler z serbskich to co trzeba by było zrobić, co ciąć i jak, żeby zasługiwało na tę nazwę.... :)
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

Smolkus1993 pisze:Ja wsadzę je co 1 metr i będę przycinał go co roku w połowie nowych przyrostów.
A ja się uprę przy wyłamywaniu. Gdy będziesz je przycinał poobcinasz im igły, będzie to brzydko wyglądało, jako, że serbskie są wąskie wystarczy im obłamywać czubki. Zrób to dość szybko, nie wtedy gdy przyrosty się rozwiną i zaczną drewnieć, chodzi o to by zdążyły się na nich uformować pąki na następny rok. Nie wiem jak serbskie ale moje pospolite czasem 'puszczają się' drugi raz latem, wtedy też je trzeba oczywiście obłamać. Mało z tym pracy idzie szybko.
A co do tej polowy, to wszystko zależy jak duże będą te przyrosty, czasem trzeba więcej czasem mniej, ale to już będą Twoje obserwacje i Twoja decyzja na ile cm je puścisz.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Jeśli żywopłot ma być z drzew to ja polecam poza świerkami kolumnowe odmiany buków. Mam jednego odmiany dawyck purple ma fantastyczne wybarwienie liści - ciemnobordowe prawie czarne :) .Osiąga 3-4m na szerokośc i 15-20m na wysokość.U mnie jego roczne przyrosty wynosza ok 40cm-na wysokośc i 10cm na szerokosć. na pewno pieknie prezentowałby sie zywopłot z takich buków ale byłby on znacznie bardziej kosztowny niż ze świerków bo 1m sadzonki minimum 60zł kosztują.
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

Ja już wsadziłem świerki serbskie i zaobserwowałem ze dolne gałązki brązowieją czy to normalne ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jeżeli są sadzone z zabezpieczoną bryłą korzeniową wczesną wiosną nie brązowieją.Widocznie popełniony został jakiś błąd - obsypała się ziemia z korzeni, albo były sadzone zbyt późno.Mamy ciepło i sucho, a to nie sprzyja ukorzenianiu roślin :?
Smolkus1993
200p
200p

Post »

Sadzone były tydzień temu miały korzeń w hydrożelu ,a ja po wsadzeniu je podlałem dużą ilością wody i po jakiś 3 dniach padał deszcz wiec nie wiem czy to jest ten problem.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zdecydowanie za późno, iglaki sadzi się jak tylko ziemia rozmarznie i pogoda pozwoli, a na dodatek wiosna w tym roku 'galopuje'.Hydrożel nie załatwia sprawy, rośliny iglaste są wrażliwe na uszkodzenia korzeni i obsypanie się ziemi spomiędzy korzeni, szczególnie większe egzemplarze, które współżyją z pewnym rodzajem grzybów w obrębie korzeni (mikoryza), które ułatwiają przyjęcie się w nowym miejscu. Odchoruja trochę i może się przyjmą, ale przesadzając i sadząc iglaste zawsze trzeba dbać o bryłę korzeniową, ponieważ iglak transpiruje cały czas i ma 'do wykarmienia' znacznie więcej niż drzewko liściaste sadzone w okresie bezlistnym.Nie ma nic dziwnego, że zrzuca cześć najstarszych igieł , żeby sobie pomóc:wink:
Smolkus1993
200p
200p

Post »

ale on cały robi się żółty podlałem go dzisiaj nawozem i nie wiem co dalej robić?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie nawozi się roślin nieukorzenionych, nawóz i tak nie zostanie pobrany przez korzenie, a tylko może zaszkodzić i 'spalić' drzewko.Szkółkarze nie zalecają nawożenia w pierwszym roku po posadzeniu drzewek, korzenie muszą najpierw podjąć funkcję w nowym miejscu.Czasem nie uratuje się niczym rośliny, jeżeli nie są przestrzegane właściwe terminy sadzenia i przesadzania :roll:
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widziałem niedawno bardzo duzy okaz i jednak z czasem u dołu rozszerza sie do ok 4,5m przy ok 15m wysokości na pewno bardzo wilele lat mija zanim osiągnie takie rozmiary ale tak bardzo wąski jak go opisuja jest tylko w młodości. Według mnie te świerki fantastycznie prezentuja sie posadzone w luźnych grupach np 4-7 serbów w grupie w odstępach ok 4m po wielu latach utworzy naprawde fantastyczny, baśniowy widok :D ale na to mogą sobie pozwolic jedynie właściciele dużych ogrodów.Rozmiary jakie osiaga w dużym stopniu zalezą również od gleby bo pomimo tego ,ze stosunkowo dobrze znosi susze i niezbyt urodzajne gleby to jednak do osiągniecia tak duzych rozmiarów potrzebuje zyznej i wilgotnej gleby najlepiej wapiennej. To według mnie wyjątkowo piękne i majestatyczne drzewo w starszym wieku i trochę szkoda marnowac go na żywopłoty uważam ,że warto przynajmniej jednego posadzić jako wyeksponowany pojedyńczy okaz.
phelix
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2009, o 18:32

Post »

jakkolwiek świerk serbski znosi suchawą glebę to jednak jest to świerk i korzeni sie płytko. posadzony gęsto na pewno będzie łaknął wody. dlatego należy zastanowić się nad stanowiskiem gdzie będzie on gęsto posadzony. nowe przyrosty strzyżemy wówczas, kiedy igły na nowych przyrostach zaczynają sie prostować. unikamy w ten sposób wypuszczania przez drzewko nowych/drugich/ przyrostów. świerk serbski cięty na wysokość wygląda/za przproszeniem/ jak kaleka.
Uważaj, słyszą Cię uszy wroga!
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy świerk kłujący i serbski to ta sama odmiana?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aisyrk pisze:Czy świerk kłujący i serbski to ta sama odmiana?
To całkowicie różne odmiany. Według mego gustu serbski znacznie ładniejszy i w przeciwieństwie do kłującego który z czasem traci atrakcyjny wygląd serbski im starszy tym ładniejszy :) .
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam kilkuletni świerk, który kupiłam jako serbski kłujący. Jest bardzo ładny. Ma duże gęste przyrosty koloru szarozielonego. Rośnie szeroko, gałązki od dołu póki co nie podsychają. Kupowałam na bazarze, więc właściwie kupiłam nie wiadomo co.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Smolkus1993
200p
200p

Post »

a co się dzieje z moimi świerkami ,widzę że żółkną ,lecz wypuszczają nowe ,,coś'' pączki czy coś Obrazek Obrazek Obrazek Kattka czekam na Odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”