Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Seler
Podstawa to dobra ziemia, wilgoć i odpowiednio duży rozstaw sadzenia. Obrywanie korzeni i liści jest zbędne a może i szkodliwe bo osłabia rośliny.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Też uprawiałam seler naciowy z rozsady wysiewanej w marcu. Nie tak dorodny jak ze sklepu ale o wiele bardziej aromatyczny. W uprawie był bezproblemowy, obsypywałam go tylko ziemią żeby wybielić dolne części łodyg. Ogólnie bardzo polecam

Udanych plonów.
Magda
Magda
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Słuchajcie, a czy słyszeliście o takiej metodzie uprawowej, żeby jak seler korzeniowy ma grubość tak ok. 3cm, okroić go w ziemi pionowo nożem, w odległości ok. 0,5-1cm. (żeby nie uszkodzić zasadniczej bulwy
). Podobno przeciwdziała to wyrastaniu rosochatych grubych korzeni. Ktoś mi kiedyś tak powiedział, że na lekkich glebach tak powinno się robić i tak robiłam. Miałam ładne bulwy
.

-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie odmiany selerów naciowych polecacie, a jakie selerów korzeniowych?
Gdzie można je dostać?
Gdzie można je dostać?
Re: Seler - brak bulwy
Ja miałam podobne problemy jak Szalonykon, ale w zeszłym roku zaczęłam obrywać dolne listki i odgarniać ziemię. I podziałało
Kiedyś też sadziłam płytko a i tak była sama nać bez ładnego korzenia!

Kiedyś też sadziłam płytko a i tak była sama nać bez ładnego korzenia!
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Pelasia - ja seler (fakt, że korzeniowy) pikuję do takich małych paletek - one mają chyba średnicę 3cm - Nie mam problemu z nimi, jak wyciągam to ładnie są korzenie poprzerastane. Naciowy też do takich będę pikować. Najpierw sieje do takiej właśnie szklarenki z pokrywką przezroczystą, a później pikowanie do takich paletek: http://edoniczki.pl/doniczkopaleta-rozs ... -p-78.html
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Teraz nie mogę zmierzyć ,ale po południu podam wymiary. W ogordniczych własnie z takich paletek sprzedają rozsady selera i pora. Moje mogą mieć własnie ok 2 lub 2,5 cm
Asia
Asia
Mój wysiany 10 stycznia bo wydawało mi się że rok temu późno sadziłam, zobaczymy czy w tym roku będzie większy czy po prostu mam problem z ziemią 

Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola