Byliny szybko zadarniające

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Byliny do zadarnienia lasu sosnowego

Post »

A może zawilec wielkokwiatowy? Podobny do gajowego, kwiaty dużo większe. Kwitnie dość późno jak na zawilce wiosenne.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

kachat pisze: miko4 - masz może jakieś doświadczenia z zawilcami kanadyjskimi..? Napisz coś więcej jeśli coś wiesz, bo w internecie zbyt wiele o nich nie znalazłam, a wyglądają całkiem całkiem :) I kwitną w lecie, i białe...
Mam go u siebie. Jest rozłogowy, tworzy szybko duże kępy. Kwitnie latem , kwiaty typowo anemonowe białe, Dla kogoś komu nie przeszkadza jego inwazyjność to bardzo fajna roślina. W OB w Lublinie są z niego duże nasadzenia pod drzewami i w czasie kwitnienia wygląda super.. Zdjęć niestety nie mam ale zrobię jak zacznie kwitnąć. :)
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

constancja, zawilce wielkokwiatowe kwitną niestety wiosną, a ja potrzebuję coś na lato :(

Na razie klasyfikacja w konkursie na idealną zadarniającą roślinkę roku wygląda tak:
1. Zawilec kanadyjski
2. Bodziszek czerwony Album
3. Bodziszek łąkowy
4. Gajowiec żółty

Jeszcze przypomnę, że stanowisko do sadzenia to półcień pod sosnami, gleba piaszczysta i kwaśna z dodatkiem gliny wysypanej na wierzch, więc jakby piaszczysto-gliniasta. I czy te roślinki wyżej wymienione mi tam urosną na pewno...? Barwinek miał być taki nie do zdarcia na każde warunki, a od roku rośnie jakby chciał a nie mógł i jego sukces to wypuszczenie jednego listka :roll: Ale może się jeszcze rozkręci... Wszelkie rady i pomysły wciąż mile widziane ;)

Miko4, jak się uda to wklej zdjęcie tych zawilców, już prawie się na nie zdecydowałam :D
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozkręci się. Za rządów mojej babci która nie dbała o ogród barwinek na glinie zdominował kilka rabatek. Jest mniej agresywny niż na glebach przepuszczalnych a młode rozłogi wolno się rozwijają przed głębokim ukorzenieniem ale po paru latach daje radę. Posadzenie 50x50 na luzie wystarczy żeby za 2 lata zdusił wszystkie chwasty.
kachat
200p
200p

Post »

Słuchajcie, sukces :lol: No muszę się pochwalić... Na 144 posadzone w zeszłym roku barwinki jeden zakwitł!!! ;:138 :heja JEDEN na 144, zakwitł JEDNYM malutkim fioletowym kwiatuszkiem :;230 Maxx, miałeś rację - barwinek się rozkręca... Szkoda tylko, że reszta kolegów nie idzie w jego ślady ;:173

Niedługo planuję kupić na próbę kilka zawilców kanadyjskich - jakby ktoś miał np. z własnego ogródka na sprzedaż to byłaby wdzięczna za info :wink:
WAnia
100p
100p
Od: 5 sty 2013, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jasnota plamista, odmiana o białych listkach? Z malutkiej sadzonki w ubiegłym roku, dziś jest plama o średnicy ok. 1m.

Pozdrawiam, Anka
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Zaczyna kwitnąć zawilec kanadyjski. U nas rośnie pod drzewami liściastymi. Jest ekspansywny ale daje ładną zieleń i kwitnie cała masą kwiatów

Obrazek

Obrazek
kachat
200p
200p

Post »

Zawilec kanadyjski wygląda cudnie, muszę go mieć ;:oj Ale derenia też znajdę i posadzę :twisted: Jest idealny, akurat na moje kwaśne gleby - ale dla niego planuję inną miejscówkę :) Fajnie mieć tyle lasu do zadarnienia, dla każdej roślinki znajdzie się miejsce :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”