Byliny szybko zadarniające
- constancja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Byliny do zadarnienia lasu sosnowego
A może zawilec wielkokwiatowy? Podobny do gajowego, kwiaty dużo większe. Kwitnie dość późno jak na zawilce wiosenne.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Mam go u siebie. Jest rozłogowy, tworzy szybko duże kępy. Kwitnie latem , kwiaty typowo anemonowe białe, Dla kogoś komu nie przeszkadza jego inwazyjność to bardzo fajna roślina. W OB w Lublinie są z niego duże nasadzenia pod drzewami i w czasie kwitnienia wygląda super.. Zdjęć niestety nie mam ale zrobię jak zacznie kwitnąć.kachat pisze: miko4 - masz może jakieś doświadczenia z zawilcami kanadyjskimi..? Napisz coś więcej jeśli coś wiesz, bo w internecie zbyt wiele o nich nie znalazłam, a wyglądają całkiem całkiemI kwitną w lecie, i białe...

constancja, zawilce wielkokwiatowe kwitną niestety wiosną, a ja potrzebuję coś na lato
Na razie klasyfikacja w konkursie na idealną zadarniającą roślinkę roku wygląda tak:
1. Zawilec kanadyjski
2. Bodziszek czerwony Album
3. Bodziszek łąkowy
4. Gajowiec żółty
Jeszcze przypomnę, że stanowisko do sadzenia to półcień pod sosnami, gleba piaszczysta i kwaśna z dodatkiem gliny wysypanej na wierzch, więc jakby piaszczysto-gliniasta. I czy te roślinki wyżej wymienione mi tam urosną na pewno...? Barwinek miał być taki nie do zdarcia na każde warunki, a od roku rośnie jakby chciał a nie mógł i jego sukces to wypuszczenie jednego listka
Ale może się jeszcze rozkręci... Wszelkie rady i pomysły wciąż mile widziane ;)
Miko4, jak się uda to wklej zdjęcie tych zawilców, już prawie się na nie zdecydowałam

Na razie klasyfikacja w konkursie na idealną zadarniającą roślinkę roku wygląda tak:
1. Zawilec kanadyjski
2. Bodziszek czerwony Album
3. Bodziszek łąkowy
4. Gajowiec żółty
Jeszcze przypomnę, że stanowisko do sadzenia to półcień pod sosnami, gleba piaszczysta i kwaśna z dodatkiem gliny wysypanej na wierzch, więc jakby piaszczysto-gliniasta. I czy te roślinki wyżej wymienione mi tam urosną na pewno...? Barwinek miał być taki nie do zdarcia na każde warunki, a od roku rośnie jakby chciał a nie mógł i jego sukces to wypuszczenie jednego listka

Miko4, jak się uda to wklej zdjęcie tych zawilców, już prawie się na nie zdecydowałam

-
- 100p
- Od: 14 kwie 2011, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozkręci się. Za rządów mojej babci która nie dbała o ogród barwinek na glinie zdominował kilka rabatek. Jest mniej agresywny niż na glebach przepuszczalnych a młode rozłogi wolno się rozwijają przed głębokim ukorzenieniem ale po paru latach daje radę. Posadzenie 50x50 na luzie wystarczy żeby za 2 lata zdusił wszystkie chwasty.
Słuchajcie, sukces
No muszę się pochwalić... Na 144 posadzone w zeszłym roku barwinki jeden zakwitł!!!
JEDEN na 144, zakwitł JEDNYM malutkim fioletowym kwiatuszkiem
Maxx, miałeś rację - barwinek się rozkręca... Szkoda tylko, że reszta kolegów nie idzie w jego ślady
Niedługo planuję kupić na próbę kilka zawilców kanadyjskich - jakby ktoś miał np. z własnego ogródka na sprzedaż to byłaby wdzięczna za info

Niedługo planuję kupić na próbę kilka zawilców kanadyjskich - jakby ktoś miał np. z własnego ogródka na sprzedaż to byłaby wdzięczna za info

A jasnota plamista, odmiana o białych listkach? Z malutkiej sadzonki w ubiegłym roku, dziś jest plama o średnicy ok. 1m.
Pozdrawiam, Anka
Pozdrawiam, Anka
Zaczyna kwitnąć zawilec kanadyjski. U nas rośnie pod drzewami liściastymi. Jest ekspansywny ale daje ładną zieleń i kwitnie cała masą kwiatów

Zawilec kanadyjski wygląda cudnie, muszę go mieć
Ale derenia też znajdę i posadzę
Jest idealny, akurat na moje kwaśne gleby - ale dla niego planuję inną miejscówkę
Fajnie mieć tyle lasu do zadarnienia, dla każdej roślinki znajdzie się miejsce