Siedlisko z sosnami cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.2

Post »

Super, że wkleiłaś ten plan teraz widać ile Ty tych hektarów masz ;:202 A mnie się zdawało, że na 24 arach to jest roboty nie do przerobienia... Normalnie szacun wielki, ze próbujesz to w ogole ogarnąć myślą, o robocie nie wspominając :wink:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko :wit
Ostatnio miałam mniej czasu na Forum i zupełnie umknęło mi otwarcie Twojego nowego wątku! Gratuluję i życzę dalszych sukcesów w tworzeniu Twojego zielonego raju wsród sosen ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to już dla mnie nie do ogarnięcia a sumaka nie sadz bo z ogrodu go nie wyplenisz rozejdzie się wszędzie jest ładny oczywiście ale bardzo ekspansywny ,u mnie wychodzi między płytami chodnikowymi ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Marzenko, co ja mam Ci doradzić? Te hektary przerażają przy takiej słabej glebie. No chyba, że posadzisz na całości czeremchę i zaczniesz produkować nalewkę. :;230 Ja właśnie zebrałam swoją i będę eksperymentować.
Wiesz co ja bym zrobiła i co próbowałam zrobić, ale z powodu drzew się nie udało? Zaorałabym resztę czyli te 90m poza sosnami i posiałabym facelię na nawóz zielony. Po 2 latach byłaby bardziej urodzajna ziemia i mogłabyś już coś sadzić. Owocowe albo coś. :D
Bardzo mi się podobają te drzewa z lewej strony tarasu i dojście do ruinki. Można tam urządzić angielski ogród, taki gąszcz z cieniolubnych. Mnie brakuje liściastych, słabo dają radę bez słonka i z braku wody.
Pytałaś o kwiaty na jesień. Polecam dalie!! Dobrze sobie radzą, a jak podsypiesz pieczarkową to będzie im fantastycznie. Moja sąsiadka sadzi je w piasek i ma piękne krzaki do samych mrozów. Ja też jestem z nich zadowolona. Nie są drogie a odmian jest mnóstwo. :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Marzenko witam Cię serdecznie w nowym wątku. :wit
Rozchodniki na jesień to wspaniały pomysł, rośliny żelazne i nie do zdarcia, w dodatku łatwe do rozmnożenia w dużej ilości.
Ładnie wyglądają także astry krzaczaste, ale podczas suszy podsychają dołem liście i nie wyglądają ciekawie.
Dużo pracy przed Tobą, ale z czasem powstanie wspaniały, leśny ogród . :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marzenko musisz zrobić sobie plan i po kolei robić rabatki. Część trzeba zagospodarować krzewami drzewami, bo jak zrobisz same rabatki to się zar..... Nawet jeżeli wysypiesz korą (to tona kory potrzebna) to i tak trzeba koło tego chodzić. Ogrodnik ba etacie by Ci się przydał Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym nie zaprzatała sobie głowy szkicowaniem,projektowanie,jedż do ogrodu Szmita,wrócisz z głową pełna pomysłów i bedziesz martwic sie,że masz za mało miejsca.
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07

Post »

Piszcie, dziewczyny piszcie. :)
Ja również będę podpatrywać Wasze pomysły.
O Surmaku słyszałam właśnie, że jest nie do wyplenienia. Odradzano mi już na wstępie, jak tylko o nim wspomniałam. :? A szkoda, ładny jest.
U mnie nie ma tyle co u Marzenki ale jest co robić. :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, patrząc na powierzchnię jaką masz do dyspozycji, aż się prosi, żeby w siedlisku zrobić kilka dużych wysp, obsadzonych krzewami i drzewami... jedną wyspę na pewno widziałabym trawiasto-rozchodnikową... kwitnące rośliny bliżej domu... U Ciebie rosliny muszą być dorodne, bo inaczej zginą. Pooglądaj sobie zdjęcia pod tym artykułem - zobaczysz o co mi chodzi.
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Ja mam posadzone obok domu 3 sumaki pod nimi huśtawka, jak z korzenia wyrasta malutki wycinam go kosiarką i nie ma problemu.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witam, mam dziś lepszy humor, bo wczoraj popracowaliśmy z synkiem w ogrodzie, a w nocy porządny deszcz podlał naszą pracę :tan . Wiało też, ale żadnych szkód nie mamy. Dziś chłodniej, ale parno. Może grzyby zaczną rosnąć, bo wczoraj bylismy na obchodzie i nic nie znaleźliśmy, a może już zaciemno było?

Pat, teraz rozumiesz moje ubolewanie jak to ogarnąć i jako tako zagospodarować? Czasem z lekką zazdrością patrzę na mniejsze ogrody. Twoje 24ar z dwójką dzieci to też wielkie wyzwanie. U mnie wykańczanie domu, a u Ciebie kapitalny remont. Chyba jedziemy na podobnym wózku z Twoją przewagą, bo masz lepszą ziemię. Tak czy inaczej jestem Twoją wierną czytelniczką i stałą bywalczynią "Wiejskiego eksperymentu"
Kasiu - fajnie, że mnie znalazłaś. Serdeczne dzięki za PW ;:196
Elu - ta działka to kiedyś pole było i tylko marne żyto tu dawało radę rosnąć, a to i tak po nawozie. Teren mnie przeraża, ale nie chciałam dzielić tych dwóch działek i jako jedną ogradzam. Tylko kawałek urządzam na ogród. Reszta dzika zostaje... może kiedyś...coś...za 100lat ogarnę więcej.
Ewuniu - z oraniem ziemi nieuprawianej dzieścia lat, nie tak łatwo.Wiem na przykładzie warzywniaka-totalna porażka, choć pomidory, cukinie a nawet marna marchew i pietruszka rosną. Dalie piękne, mam kilka, ale je trzeba wykopywać. Chcę zrobić rabatę i nie pieścić się potem z nią.
Tajko - witam ;:168 . Pomysł z rozchodnikiem super i astry też są fajne, ale widzisz więcej wody chcą. W starym ogródku babci mam marcinki. Rozlazły się, ale tam lepsza ziemia. Chyba jednak przodkowie nawieźli do ogródka ziemię.
Marysiu, oj tak ;:215 poproszę ogrodnika, a najlepiej kilku. Nie zrobią ten ogród, a potem choć koszą trawę. Rabatek chcę tylko parę, Przy tarasie, przy altanie i koło starego domu, no i przy ganku. Gdzie indziej tylko krzewy ozdobne i to te znoszące suszę jak tawuła szara pięciorniki.
Małgosiu - widziałam Twoją fotorelację z wyjazdu. Kochana, jak się tak napatrzę to potem chora jestem, bo chciałabym od razu tak mieć, a to trzeba krok po kroku dochodzić do takiego ideału. Tam cała brygada ludzi pracowała, ja sama z dzieckiem i M od czasu do czasu. Jak Twoje hortensje? dają radę w te upały. U mnie w nocy solidnie popadało.
Edytko, nie zazdroszczę zagospodarowywania tak dzikiej działki, ale jak skosisz trawę to od razu choć trawnik będziesz mieć ładny. Ziemie też masz lepszą niż u mnie, a to już pół sukcesu
Aguniu ;:196 serdeczne dzięki za linka. Obejrzałam i mam olśnienie. Trafiłaś w sedno z tą podpowiedzią. To coś dla mnie. Kwitnące rabatki koło tarasu i przy wejściu. Reszta krzewy i drzewa, które już rosną. Z motyką świata nie zmienię, a na piasku muszę dobierać rośliny dostosowujące się do takich warunków. Małymi krokami zmienię ten pagór w ogród. Teraz skupiam się na żywopłocie z ligustru od ulicy, mała fatorelacja

Obrazeksyn dzielnie pomagał
Obrazekżywopłot ma/ będzie jak urośnie ok.24m, bo na rogach siatki będzie tawuła szara
Obrazek

Obrazek najgorsze to przewlekanie roślinek. Ma cie może lepszy sposób na zakładanie agro na rabatach?

Obrazek szybka dostawa świeżo zbieranych szyszek.

Obrazek i efekt prawie końcowy, bo tych szyszek duuużo potrzebujemy

Halinko, kosisz z wierzchu, a korzzenie w trawie sieją spustoszenie. Jednak sumak piękny jest i wciąż korci mnie, żeby go mieć. mam za siatką u sąsiada, jak mnie najdzie to patrzę, jak się tam rozłazi i mi przechodzi chęć.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Że też w taki upał Wam się chciało ;:180
Bardzo fajnie to będzie wyglądać z agro i szyszuniami. Poza tym ziemia nie będzie tak parować i zachowają więcej wilgoci krzaczorki więc szybciej teraz ruszą ;:333
Widzę że agro kupowałaś w ilościach hurtowych ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, o 17tej juz jako tako dało się wytrzymać, choć pot po czole i tyłku lał mi się okrutnie, zwłaszcza jak dowoziłam ostatnią na to miejsce taczkę gliny. Ilości hurtowe to jedyna dobra metoda u mnie. Na taki obwód działki zakupy detaliczne nie kalkulują się. Szyszunie to też rozwiązanie wymuszone ekonomicznie, bo na korę mnie nie stać.
Na szczęście mam pomocnika i motywatora, bo psy to patrzyły na nas jak na wariatów i tylko cienia szukały, myśląc, co ta idiotka tak chodzi w taką pogodę :;230
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Marzenko podrzuć mi troszeczkę tej Twojej gliny, potrzebna mi jest do nenufarów od mar33.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, glina nie moja ;:174 . Podbieram ją u sąsiada taczką :;230 , ale jak chcesz to załatwię trochę i dla Ciebie. Tylko paczka będzie strasznie ciężka ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”