Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)

Post »

Poniekąd czuję się wywołana do tablicy...Niestety u mnie krucho z czasem. Zaglądam tu i ówdzie, ale z pisaniem gorzej.
Śliczne masz mieczyki bez dwóch zdań. Szczególnie nr 22 i 25 wpadły mi w oko.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu - dobrze poprawię się :;230
Andrzejku - ja tak miałam na poprzedniej działce. Mieczyki były ładne tylko przez pierwszy sezon. Jak widać nie wszędzie im pasuje :lol:
Izo - ja to rozumiem. Niby nie mam już żądnych obowiązków - a czasu jak na lekarstwo! U mnie jeszcze jest taki problem, że nie zawsze dobrze działa internet( z telefonem podobny problem :evil: ) Taki u nas teren.
Jeśli chodzi o Twoich faworytów to faktycznie NR25 jest zupełnie zjawiskowy, ale bardziej od NR22 podoba mi się NR23, pewnie dlatego że jeszcze nie miałam mieczyka w takim zestawie kolorystycznym, a NR22 gości już u mnie co najmniej od dwóch lat i troszkę się opatrzył. Ale cieszę się z każdego nowego kwiatka. Co rano pierwszą czynnością jest sprawdzenie - co nowego się rozwinęło

Wczoraj ścięłam pierwsze przekwitnięte kwiatostany :( To te z Numerami 1,3,4,5) Wszystko co piękne kiedyś się kończy.....

Dedykowany dla Krysi :lol:

Obrazek

Zaobserwowałam, że moje mieczyki rozwijają się trójkami :;230 Dzisiejsze nowości, oczywiście trzy...

ObrazekNR 28
Obrazek NR 29 pierwszy i jak na razie jedyny żółty
Obrazek NR 30 - to brat rodzony Numeru 19, z tej cebuli wyrosły trzy pędy kwiatowe. Dwa już kwitną, a trzeci jest jeszcze w pączku
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marysiu, mam nadzieję, że nie pogniewacie się z Krysią, jeżeli samozwańczo podepnę się pod dedykację :wink: , bo ja też bardzo lubię zdjęcia z oddalenia. Śliczna rabatka. Ja w tym roku spóźniłam się w wysianiem Turków a szkoda, bo one są takie bezproblemowe i na wiejskie rabatki pasują w sam raz.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - ja aksamitki wysiałam w domu i przesadziłam takie chudziny wyciągnięte jak nitki(Było ich tyle, że nie miałam w co i jak ich przepikować :oops: ). Większość leżała na ziemi. Potem trzepnął je przymrozek,liście zrobiły się całkiem czerwone. A one zgodnie z zasadą "co nas nie zabije to nas wzmocni" - kwitną jak oszalałe!
A pomysł posadzenia ich wzdłuż podjazdu - ściągnęłam od mojej sąsiadki - również Marysi. Zawsze mi się to u niej strasznie podobało.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w tym roku posiałam sobie w domu tylko lobelię w trzech kolorach i lwie paszcze. Lwie paszcze miałam też w ubiegłym roku obok piaskownicy, żeby mój synek się nimi bawił :lol: . Aksamitki posiałam w ubiegłym roku wprost do gruntu ale te wąskolistne. Moja mama zawsze sieje aksamitki wprost do ziemi i w tym roku też ma takie ładne, jak u Ciebie. U mojej mamy rosną na tle ciemnych żywotników i naprawdę bardzo dobrze to wygląda. Ech, muszę w przyszłym roku przyłożyć się do aksamitek :D . Jestem pod wrażeniem, jak długo trwa u Ciebie sezon mieczykowy. U mnie było rach-ciach i po kwitnieniu ale może dlatego, że ja miałam tylko dwa rodzaje mieczyków i wszystkie na raz kwitły i na raz przekwitały. Czy ta rabatka, to jest Długa Przypłotna, która niedawno była zakładana :D ?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-a jak długo dochodziłaś do tak imponującej kolekcji mieczyków?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, ;:196 dziękuję za zdjęcie z dedykacją
Piękny widok takie połączenie z aksamitkami. ;:138
Sama nie zdążyłam ich wysiać. Jakoś mi tak szybko czas uciekał wiosną, że tak naprawdę zupełnie o nich zapomniałam.
A co to za kwiatki , takie różowe na zdjęciu na wysokości Coniki ?
:wit
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Marysiu one są piękne,pokazuj dalej.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - specjalnie dla Ciebie będą zdjęcia Tygrysówki, która była uprzejma pokazać mi dzisiaj swój pierwszy kwiat.
Moje mieczyki faktycznie kwitną prawie do października, gdyż mam kilka odmian a one różnią się terminem kwitnienia, a poza tym male cebulki zwykle zakwitają później np. we wrześniu i to też wydłuża kwitnienie.
Masz rację mieczyki rosną na Rabacie Pod Płotem, która powstała częściowo późną jesienią a częściowo wczesną wiosną, specjalnie po to żebym miała gdzie je posadzić :lol:
Ewo - mieczyki od naszej Anity mam chyba trzeci, albo czwarty sezon, będę musiała sprawdzić. Co roku coś tam dokupuję, ale część cebul jest z lat poprzednich. Nie wyrzucam też malutkich cebulek przybyszowych - tylko je wysiewam ( bo takie malutkie) mam nadzieję że kiedyś doczekam się kwiatów również z nich.
Ewo - cudnie kwitną białe pełne kosmosy. W tym roku siałam prosto do gruntu i wyrosło mi dużo więcej roślin niż w ubiegłym roku ;:138
Krysiu - cała przyjemność po mojej stronie :lol:
Co prawda zestawienie kolorystyczne mieczyków z aksamitkami nie do końca mi się podoba, ale z drugiej strony osłaniają one dolną część gladioli, która nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Różowe kwiatuszki o które pytasz to takie średnio-wysokie astry.

Dzisiaj specjalnie dla Kani :lol:

Obrazek Obrazek

Dla Ewy - Kosmos z nasionek, które dostałam w prezencie..

Obrazek

Dla Krysi widoczek ogólny białej rabaty, która aktualnie dość ukwiecona jest..
Na zdjęciu dość dobrze wkomponował się Bubek w białych rękawiczkach i w jednej białej skarpecie :;230

Obrazek

A to fotka pod tytułem "I kto tu oszalał?"

Obrazek

Kolejne mieczyki wstawię jutro, doszłam już chyba do Nr36 :D a teraz dobranoc ;:41
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za dedykację ;:196 . Widzę, że przypadł mi w udziale piękny kwiat Tygrysówki. Przypomina mi kwiat storczyka.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ten Rh nie oszalał - on tak ma .. wiem bo też takiego mam... chociaż w tym roku jeszcze się ociąga... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-naprawdę kosmosy dorodne!Takie mini cebulki mieczyków dostałam prawie na kilogramy od tadeusza 48 dla braci i po trzech latach się doczekali.
Uciekam,bo burza tuż.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Luki10
200p
200p
Od: 25 cze 2011, o 16:23

Post »

Przpiękną masz kolekcje mieczyków :D
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - tygrysówka dzisiaj obdarzyła mnie drugim kwiatem, a będzie jeszcze trzeci. Jestem bardzo szczęśliwa, że mogę je oglądać jak się po kolei rozwijają. Kwiat istnieje tylko jeden dzień a potem odchodzi w niebyt....
Marpo - witaj na Kaszubach :wit , chyba jesteś w u mnie pierwszy raz :lol:
Ja wiem, że RH tak potrafią zaszaleć. Oprócz tego białego mam jeszcze miniaturkę w kolorze fioletowym i też ma aktualnie kilka rozwiniętych kwiatków. Tytuł tamtego zdjęcia był trochę żartem :wink:
Ewo - Kosmosy - cudne w tym roku! Dzisiaj sobie postanowiłam, że pozbieram jak najwięcej nasion. Miło było dzisiaj pogadać...
Łukaszu - wspaniałą kolekcję mieczyków to ma Anitaaa z naszego forum. To wspaniała osoba o zielonych rękach...
Ja tylko posadziłam cebule, które od niej pochodzą.

Ja sobie co prawda postanowiłam - że nic więcej w tym roku nie kupuję, ale jak tu się oprzeć pokusie...

Obrazek

Hiacynty z OBI - 10 cebul za 13 zł, tulipany i narcyzy z Biedronki po 3,99 zł. No i jak się tu oprzeć..... :;230

Mam zaległości w publikacji moich mieczyków. No to będę nadrabiać...

Obrazek NR 31 - to odnoga, która wyrosła z pędu kwiatowego Numeru 7
Obrazek NR32
Obrazek NR33
Obrazek NR34
Obrazek NR35
Obrazek NR36
Obrazek NR37
Obrazek NR38
Obrazek NR39
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Marysiu,u mnie zmiana planów,będę w piatek wieczorem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”