Pisklę. Jak uchronić je/ uratować przed śmiercią...

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilu, a masz pryzmę kompostową ? Tam jest ich najwięcej :D .
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu pryzmy nie mam, mam kompostowniki, ale za nic nie chce mi się w nich grzebać.
Poza tym, ten żarłok zje wszystkie dżdżownice, i kto mi zrobi kompost? :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj . a więc pyskacz jest wrzaskunem. Ja tak nazywałam mojego syna, kiedy był mały, bo darło ( juz nawet nie krzyczało) się nam to dziecko od rana do nocy....
Widać maleństwa tak mają.
Podziwiam Cię
Pozdrowienia i cierliwości :lol:
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Lilu a czy dajesz mu prócz robaków taka papkę z jajka o jakiej Ci pisałem i inne pokarmy np. owoce bo jak na opierzonego pisklaka ma jest troszkę za mały tak na moje oko, cieszę się że go odchowałaś już tak wspaniale ale musi mieć uzupełniacze w pokarmie prócz robaków bo jest mu to potrzebne do prawidłowego rozwoju kości oraz pierza. :D :D :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Przemku za zainteresowanie moim podopiecznym.
Papki mu nie robię, woli świeże mięso (robaki).
Dodatki ma różne: brzoskwinia, czereśnie, wiśnie, jabłko mu nie służy.
Jutro będą zdjęcia. Syn przyjechał, więc zrobi trochę fotek.
A tak w ogóle, to co ma za mały?
Muszę się pochwalić - dzisiaj odbył się pierwszy lot, właściwie podskok, z podłogi do pudełka, ale przy pomocy skrzydeł.
Okropnie pyszczy o jedzenie, jest bezwzględny. Broni swego pudełka jak gniazda, śmiesznie to wygląda. :D
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Fajnie sie czyta posty o szpaczku ,wczoraj zawołałam mojego M żeby zobaczył zdjęcia ptaszka .bardzo mu sie spodobał, widziałam u niego wzruszenie.Nie chciało mu sie czytać wszystkiego więc musiałam mu w skrócie opowiedzieć.Dziś jak tylko weszłam w komputer zapytał -a co tam u Wrzaskuna? :roll:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo to miłe Grażynko, dziękuję. ;:79
x-C-j
---

Post »

lila31 pisze:Dzięki Przemku za zainteresowanie moim podopiecznym.
Papki mu nie robię, woli świeże mięso (robaki).
Dodatki ma różne: brzoskwinia, czereśnie, wiśnie, jabłko mu nie służy.
Jutro będą zdjęcia. Syn przyjechał, więc zrobi trochę fotek.
A tak w ogóle, to co ma za mały?
Muszę się pochwalić - dzisiaj odbył się pierwszy lot, właściwie podskok, z podłogi do pudełka, ale przy pomocy skrzydeł.
Okropnie pyszczy o jedzenie, jest bezwzględny. Broni swego pudełka jak gniazda, śmiesznie to wygląda. :D
Mówiąc o tym że jest mały miałem na myśli że jak na opierzonego prawie pisklaka jest za mały w budowie powinien być zdecydowanie większy, ponadto nie powinien mieć cały czas jednakowej diety(pokarmu) w naturze rodzice odżywiają małe szpaczki bardzo urozmaiconym pokarmem i powinno się dążyć do podobnego karmienia w warunkach domowych tym bardziej że mamy taką możliwość a gotowane jajko roztarte z bułką i np. dodatkiem gniecionych robaków na przemian z owocami jest świetnym wypełniaczem pokarmowym, wspomaga rozwój kośćca ptaszka oraz jakości jego upierzenia. Robaki oczywiście powinny być podawane naprzemiennie z papką z jajka, powinnaś mu również maczać dziubek w jakimś pojemniczku z wodą, powinien pić przynajmniej cztery do pięciu razy dziennie po podaniu pokarmu. Ponadto jak dajesz te robaki z zoologicznego staraj się kupować tylko białe bo tzw. pinki lub kolorowe są sztucznie barwione co nie powinno mu raczej zaszkodzić ale ja w takich wypadkach wolałem dmuchać na zimne i dawałem tylko białe. A wyhodowałem kilka ptaszków w swoim życiu. Najciekawszym z nich do hodowli był pisklak jerzyka. Nie mam niestety zdjęć bo nie miałem wtedy jeszcze ani aparatu ani telefonu z aparatem nie mogę więc tego pokazać ale doświadczeń trochę mam z ptakami. Świetnie że próbuje już podskakiwać machając skrzydłami trening mu jest bardzo potrzebny a nim nauczy się dobrze latać musi to opanować i mieć mocne skrzydła oraz wyrobiony instynkt orientacji by się nie porozbijał(szczególnie o nieosłonięte szyby bo w ich stronę do światła w pierwszej kolejności będzie się kierował - jak każdy ptak) Gratulacje ptasia mamo. :D :D :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też opiekowałem się kilkoma ptakami. Jeżeli były to młode to najczęściej zdechały (było to naprawdę niemiłe uczucie). Dwa lata temu widziałem jak młoda Sierpówka uderzyła w jadący samochód. Widać było że powłuczy skrzydłem, postanowiłem ją zabrać i opatrzyć (zawinąłem bandażem). Był to młodziak który jadł już ziarno więc nie było problemu z jedzeniem. Problem w tym że uciekał. Po 2 dniach wypuściłem ptaka na podwórko na wsi i widać było że nawołuje rodziców. Później ptak uciekł w stronę lasu i podlecieli do niego rodzice. Niestety nie wiem czy przeżył ale mam nadzieję że tak. Pozdrawiam :)
x-C-j
---

Post »

Ja też opiekowałem się kilkoma ptakami. Jeżeli były to młode to najczęściej zdechały (było to naprawdę niemiłe uczucie).
Bo brak Ci doświadczenia w podawaniu pokarmu i znajomości menu różnych gatunków ptaków oraz opieki nad pisklakami lub podrostkami. :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Możliwe bo najczęściej podawałem im mieszanki dla małych kanarków (akurat wtedy miałem młode w domu) lub papki jajeczno-biszkoptowe. Może dobre było by to tylko dla ziarnojadów. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
basiakam
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 17 sie 2006, o 18:48

Post »

Cała moja rodzina już Wam kibicuje! :lol: Trzymajcie się !
Basia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ileż trzeba cierpliwości i jakie wielkie serce. Podziwiam.
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo za zainteresowanie i rady, które pomagają mi opiekować się Wrzaskunem. ;:180

Obiecałam zdjęcia głównego bohatera, ale wczoraj internet miał żółwie tempo, więc nawet nie zabierałam się za wklejanie. :(

Zdjęcia robione w niedzielę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na czwartym zdjęciu pierwsza przymiarka do lotu.

A jednak poleciał ;:138 ;:138 ;:138

Zdjęcia z dzisiejszego dnia.
Wrzaskun na gnieździe czyli w pudełku wyścielonym sianem. Część pudełka przykryta starym ręcznikiem. To jest jego główna kwatera, którą uważa za własną, i broni nawet przede mną.

Na pierwszym zdjęciu - ciekawość świata. Na drugim zaduma.
Na trzecim zdjęciu poranna toaleta, no i na czwartym - ciężko jest robić toaletę stojąc na krawędzi. (przepraszam za jakość zdjęcia).
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Lilu - jesteś WIELKA!!
Muszę przyznać, że tak troszkę wątpiłam w powodzenie akcji :oops:
Ciekawa jestem dalszych losów Wrzaskuna... Może za rok przyprowadzi Ci swoje pisklaki do wychowania (skoro z nim/nią tak dobrze sobie radzisz :D).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”