Cukier różany i inne przetwory z róż
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Najbardziej popularna i posiadająca chyba największą wartość spożywczą jest róża pomarszczona rosa rugosa
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5 ... marszczona
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5 ... marszczona
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Iochroma,
jeśli mogę podpowiedzieć to najlepsze, najbardziej aromatyczne konfitury i herbatki otrzymasz
z płatków róży odmiany "Rose de Resht".
Z owoców róż odmian "Rotes Meer" i "Karpatia" możesz "wyprodukować" bardzo aromatyczne konfitury, dżemy, wina i nalewki, a także susz do przyrządzenia smacznych herbatek i leczniczych naparów.
jeśli mogę podpowiedzieć to najlepsze, najbardziej aromatyczne konfitury i herbatki otrzymasz
z płatków róży odmiany "Rose de Resht".
Z owoców róż odmian "Rotes Meer" i "Karpatia" możesz "wyprodukować" bardzo aromatyczne konfitury, dżemy, wina i nalewki, a także susz do przyrządzenia smacznych herbatek i leczniczych naparów.
-
- 200p
- Posty: 263
- Od: 4 sty 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Polski biegun ciepła
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Typową owocówką jest róża jabłkowata "karpatia" dostępna w R pana Choduna . Oprócz tego rugosy szczególnie te o niepełnych kwiatach.
Świetny wątek

Świetny wątek


Pozdrawiam Lucyna
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
No to poluję na "Konstancin" i "Karpatię", może do wiosny znajdę;)
Udanych plonów.
Magda
Magda
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Jeśli możesz jeszcze podpowiedzieć jak zrobić dżem i nalewkę z Karpati to poproszę o przepis.rtk10 pisze:Iochroma,
jeśli mogę podpowiedzieć to najlepsze, najbardziej aromatyczne konfitury i herbatki otrzymasz
z płatków róży odmiany "Rose de Resht".
Z owoców róż odmian "Rotes Meer" i "Karpatia" możesz "wyprodukować" bardzo aromatyczne konfitury, dżemy, wina i nalewki, a także susz do przyrządzenia smacznych herbatek i leczniczych naparów.
W ubiegłym roku miałem trochę owoców z mojej Karpati ale w tym roku liczę że już będzie więcej i chce zrobić nalewkę lub dżem.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Najpierw się narobić żeby wydłubać te parszywe pestki a potem robić dżem? cała witamina C pójdzie w komin przecież. Naleweczka to rozumiem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Iochroma Karpatię dostaniesz w Instytucie w Brzeznej.Na stronie jest telefon.Prowadzili też sprzedaż wysyłkową.
Też mnie interesuje dżem z owoców z róży.Dodam,że bardzo dobre jest też wino.
Też mnie interesuje dżem z owoców z róży.Dodam,że bardzo dobre jest też wino.
-
- 200p
- Posty: 263
- Od: 4 sty 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Polski biegun ciepła
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
A jaka pyszna jest nalewka na płatkach dzikiej róży (rosa rugosa).
300 gram płatków bez białych końców zalač litrem wódki odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące i co jakiś czas wstrząsnąć. Po tym czasie odcedzić nie wygniatając za bardzo płatków ,bo będzie gorzka . W garnku zagotować szkl. wody ze szkl.cukru ostudzić i wymieszać z nalewem.
Pychota i niebo w gębie .
300 gram płatków bez białych końców zalač litrem wódki odstawić w ciemne miejsce na dwa miesiące i co jakiś czas wstrząsnąć. Po tym czasie odcedzić nie wygniatając za bardzo płatków ,bo będzie gorzka . W garnku zagotować szkl. wody ze szkl.cukru ostudzić i wymieszać z nalewem.
Pychota i niebo w gębie .
Pozdrawiam Lucyna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1132
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Tarnów
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Postanowiłam nie jeść słodyczy, a przez przypadek trafiłam na tak smaczny wątek! 

Marta
-
- 100p
- Posty: 100
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Już czuje ten smak i zapach.W zeszłym roku zrobiłam ocet różany,jest bardzo aromatyczny i ma śliczny kolorek.
pozdrawiam,Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Beato możesz napisać jak robiłaś ten ocet?
-
- 100p
- Posty: 100
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Jasne,bardzo proszę.
Sprawa jest prosta,na szklankę octu/ja dałam jabłkowy/ale można dać inny dodajemy garść platków różanych/ja obcinam białe końce/.Odstawiamy na tydzień.Po tygodniu odcedzamy płatki i przelewamy do buteleczki.
Gotowe.
Sprawa jest prosta,na szklankę octu/ja dałam jabłkowy/ale można dać inny dodajemy garść platków różanych/ja obcinam białe końce/.Odstawiamy na tydzień.Po tygodniu odcedzamy płatki i przelewamy do buteleczki.
Gotowe.
pozdrawiam,Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

-
- 100p
- Posty: 100
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice W-wy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Polecam tem ocet,jest naprawdę fajnym dodatkiem do sałatek,deserów czy marynowania mięska.Robiłam jeszcze płatki rózy w alkoholu tz.czysta wódka lub spirytus w zależności co miałam pod ręką.Wtym przypadku ilość róży dzielilam na 3 porcje.Zalewałam najpier 1 część aż oddała kolor.Następnie cedziłam i postępowałam z 2 i 3 tak samo.
Wykorzystuje do nasączania np.biszkoptów tortowych.Oczywiście nie za dużo bo bardzo aromatyczne.
Wykorzystuje do nasączania np.biszkoptów tortowych.Oczywiście nie za dużo bo bardzo aromatyczne.
pozdrawiam,Beata
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Taki spirytus różany to pewnie i z herbatką by dobrze smakował 

Pozdrawiam serdecznie- Ela