TRUSKAWKI odmiany

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: TRUSKAWKI odmiany

Post »

:wit
baxiowa pisze:Jaki odstęp zrobić przy sadzeniu dukata?
Dukat trzeba sadzić rzadko bo wielkie krzaki rosną ...około 35 i zawsze wyrywać przybyszowe sadzonki bo przy zagęszczeniu szaleje pleśń.
Ewao4 pisze:Juda

a czy lepsze są sadzonki do posadzenia frigo czy świeże kopane??
Moim zdaniem lepsze świeze kopane i cena też korzystniejsza :D
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

W chłodni sadzonki frigo powinno się przechowywać max 8 miesięcy.
Sadzonki pozyskuje się w miesiącach sierpień, wrzesień i kawałek października, to żeby były zdrowe bo to ochrona przez cały sezon, a nie tylko podczas pakowania, w temperaturze ujemnej rzadko co gnije. :)
Sadzonki frigo powinny być wysadzone przed końcem czerwca, zakładając, że kupimy sadzonki pozyskane w październiku, a nie wcześniej. Wrześniowe odpowiednio wcześniej. Sadzenie truskawek frigo po tym terminie to zniżka plonowania w roku następnym nawet o 20%. Czyli na starcie mamy już straty, a jeżeli pozwolimy takim truskawkom owocować straty będą dużo większe. Zbierzemy może kilka owoców ze słabo rozwiniętej roślinki, która zamiast dorastać, przygotowywać się do następnego sezonu i przetrwania zimy skazana jest na rodzenie owoców.
Możemy Łatwo to policzyć. Sadzimy 10 lipca, owocują przy sprzyjających warunkach około 5 września, zanim dojrzeją wszystkie mijają kolejne 2 tygodnie, i już jest połowa września, czyli jak piszesz jest to już okres spoczynku.
Adas11 pisze: Truskawki uzyskuje się jak są w czasie spoczynku i przygotowuje się aby były zdrowe i nie gniły
W tym czasie truskawka już powinna spoczywać, to kiedy ma dorosnąć i jak przetrwać zimę.
Nielogiczne to dla mnie.
I choć sama mam truskawki z sadzonek to wiem że te frigo sadzone wiosną mogą owocować do woli natomiast te z sadzonek trzeba ograniczać, dlatego szadzę jesienią. :) Wiem że frigo są lepsze mają więcej turgoru, ale ja skąpiec jestem i wolę pozyskać sadzonki jesienią. :wink:
Sadzenie truskawek frigo latem i pozwalanie im na pełne owocowanie nie jest w żaden sposób uzasadnione.
Spróbuj posadzić jeden rządek na początku czerwca, drugi w lipcu i porównaj jak będą owocowały w kolejnych latach.
To że ktoś coś robi nie oznacza że jest to optymalne rozwiązanie.
Tylko tyle chciałam napisać.
Katarinka
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 11:30

Post »

Ponawiam pytanie: czy ktoś ma/miał truskawkę pod nazwą Fragaria ananassa 'Tristan'?
Wrzucam link http://www.gardencrossings.com/plantnam ... ia-Tristan.
Jeśli ktoś ma, to czy wypuszcza mu pędy? U mnie ani jednego. Wyłącznie piękne kwiaty, które szybko zmieniają się w owoce.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Ja dziś zjadłam kilka dukacików. :heja Takie marne sadzonki zakupiłam a pierwsze obrodziły.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Czy ktoś z was spotkał się z odmianą GIGANT ? jestem ciekawa tych truskawek czy faktycznie są tak wielkie czy to tylko taki chwyt?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
miodownik
50p
50p
Od: 26 wrz 2012, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uprawiam Honeoye i dwie odm powtarzające Selva i Vima rina.Jestem zadowolona.Powtarzające owocowały jeszcze w listopadzie.W tym roku kupiłam Evie2(w doniczkach8)mają już dojrzałe owoce.Uprawa i zimowanie w tunelu foliowym nieogrzewanym. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Ja kupiłam sadzonki frigo odmiana Albion i evie II jako sadzonki i przyznam że te frigo są rewelacyjne.
Po 3 tygodniach frigo są większe i lepiej wyglądają niż sadzonki.
Poza tym wyglądają mega zdrowo, ja postanowiłam już zawsze startować z frigo
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Nertu
A czy to prawda,że jedne i drugie owocują aż do mrozów??Ja mam kilka krzaczków Selwy ale w smaku taka sobie..
Pozdrawiam Ewa
Ewao4
500p
500p

Post »

Mam zamiar kupić kilkanaście sadzonek truskawek frigo..Doradźcie czy lepszy jest Kent czy Kama??Chodzi mi o słodkie owoce do pojedzenia ale także na mrożenie :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p

Post »

Ewa ja te sadzonki frigo dopiero kupiłam jeszcze nie znam smaku, ale selva jest najgorszą smakowo odmianą powtarzającą.
Katarinka a może Ty podzielisz się swoją opinią o Albionie?
miodownik
50p
50p
Od: 26 wrz 2012, o 19:02

Post »

Evie2 Obrazek
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p

Post »

Moje Evie-2 wyglądają okropnie!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Katarinka
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 11:30

Post »

Albion kupione sadzonki frigo w 2013 roku, owocowały w pierwszym roku, do listopada. Owoce były niewielkie, ale smaczne, krzak lekko uniesiony do góry, pędy długie, powyżej 50cm, wypuszczają dużo pędów.
W 2014 r - drugi rok owocowania mają niesamowicie duże owoce, krzaki w skrzynkach przezimowane w gruncie pięknie odbiły i wyglądają imponująco. Owoców dużo, krzak się ładnie unosi do góry, dopuszcza słońce do owoców wewnątrz i nie jest gęsty, ale jest masywny.
W wolnej chwili zrobię zdjęcie i wrzucę.
Hodowane na balkonie na parterze od strony południowej. Nawożone w sposób nienaturalny :)
Ewao4
500p
500p

Post »

Doradźcie mi ,które truskawki są lepsze do jedzenia i mrożenia ;Kent czy Kama??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Dratina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2008, o 22:07
Kontakt:

Post »

Ja mam dużo różnych odmian (ale nie przypadkowych) wszystko odmiany deserowe. Jak dla mnie najlepsze wyjście - można spróbować różnych smaków. Mam stare sprawdzone odmiany i nowości.

Gdyby ktoś potrzebował to mogę odsprzedać mix sadzonek :-)

Jeśli komuś zależy na smaku to niech szuka właśnie takiej informacji,że jest to odmiana deserowa.
Bo przemysłowe co prawda są wytrzymalsze na transport itp ale smaku tyle nie mają.

Jakieś 1,5 mieś temu kupiłam takie z Hiszpani... fuuu co za świństwo aż było mi nie dobrze! Niby ładne pachnące, ale twarde i bez smaku :-/ nie ma to jak Polskie!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”