RODoS

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: RODOS-Rodzinne Ogródki Działkowe Okolice Sosnowca

Post »

Jacku jak się obudziłam dzisiaj to twój ogród miałam przed oczami :lol: , standardowo jak to w weekend wstałam dzisiaj 4.10 ;:202 , milion krzaków w myślach, wkońcu wstałam do kompa i mi ulżyło ;:108
wczoraj skorzystałam z wietrznej i chłodnej pogody ( przynajmniej u mnie do 14 tak było ) pomyłam okna, podłogi, drzwi... odchwaściłam mieszkanie, z planów działkowych nici - musiałam jakoś wykorzystać chwilę, zresztą młodsza córka katar ma do brody :D starsza parska jak koń - więc zostaliśmy w domu. Odkryłam centrum ogrodnicze u siebie :lol: Pani nie ma str w internecie, rzekomo hipermarkety od niej biorą - ale czy tak jest to nie wiem ;:219 w każdym razie tuje miała taniej niż w markecie - ciekawa jestem co tam u niej jest, bo rozmawiałam z nią tylko przez płot :lol: myśleliśmy,że w ten weekend się wyrobimy no ale :roll: robota nie zając ;:333
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Iglaki sprzedają szkółki leśne-dużo taniej wychodzi i piękne sadzonki.Poszukaj strony nadleśnictwa w Olkuszu,w Będzinie-Grodźcu też jest taka szkółka.W tych dniach są dni otwarte.nadleśnictw.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Anushka,cos jest na rzeczy,mi znowu śniły sie hosty...jak człowiek wciągnie okiem tyle zdjęc na tym forum,troszkę o nich poczyta,to nic dziwnego że później ma wizje :D
Widzę,że wczorajszy dzień dla wielu był dniem raczej gospodarczym (dzięki aurze na zewnątrz).
Ja natomiast zrobiłem gruntówkę w kuchni i pokoju syna (to moje zadanie) ;:173
Myszka ma całkowitą rację co do iglaków z nadleśnictwa,tym bardziej jeśli chodzi o większą ilość...
Miłej i ciepłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

hosty też oglądałam rano na dziale sprzedam :wink: trochę mnie jeży ten dział - bo trzeba zajrzeć prawie wszędzie żeby zobaczyć co kto ma :( tyle tego jest :roll: szkoda,że to nie jest jakoś inaczej rozwiązane ... :roll:
zbieram się na kawę na działkę :lol:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

anushka pisze:zastanawiam się co ja będę robiła w zimę :lol:
Zimą to będziesz szperała w internecie jest dużo roślin w przedsprzedaży i to super rozwiązanie bo nie trzeba płacić od razu albo wpłata 50% ,a reszta przed wysyłką
a tak w ogóle to witam Cię i jestem ciekawa kiedy zaczniesz sadzić ,sadzić... aż zaczniesz kombinować jak to zrobić rabatę na trawniku, .....u mnie było tak samo :wit
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Osobiście - po doświadczeniu tegorocznym - odradzam te zimowe zakupy. Kupujemy 'kota w worku'. Sprzedawca sam nie wie co i jak mu wyrośnie, bo zależy od pogody. W efekcie wysyła inne rosliny - np. konwalie zamiast Liriope Muscari, co mi się przytrafiło, zgniłe sadzonki, albo sadzonki, które sa tak słabe, że ledwo rosną.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Debra pisze:Osobiście - po doświadczeniu tegorocznym - odradzam te zimowe zakupy. Kupujemy 'kota w worku'. Sprzedawca sam nie wie co i jak mu wyrośnie, bo zależy od pogody. W efekcie wysyła inne rosliny - np. konwalie zamiast Liriope Muscari, co mi się przytrafiło, zgniłe sadzonki, albo sadzonki, które sa tak słabe, że ledwo rosną.
A ja kupuję - ale tylko u moich sprawdzonych sprzedawców i nie zdażyło się żebym była niezadowolona :D
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

na razie Rodos jest nadal dziewicze :wink: w tygodniu nie bywamy na działce z racji pracy , oboje pracujemy, młodsza córka w żłobku , w domu jesteśmy koło 17 - ja czasami później, potem jakieś szybkie zakupy, obiad.. starsza lekcje ( na szczęście robi sama, nie trzeba jej pomagać, w tym roku chyba tylko z 3 razy poprosiła o pomoc :wink: ),a dzień zaczynamy o 4 rano :roll: --- nie ma czasu na działkę w tygodniu zazwyczaj - czasem się przejdziemy na spacer, teraz mąż wrócił do pracy po półrocznej przerwie bo miał wypadek w pracy i całkowicie nie sprawną rękę, długie rehabilitacje były, ćwiczenia, teraz znowu pracuje na kopalni i wraca padnięty :?
ja korzystam i szukam inspiracji w ogrodach iglastych, ale tutaj na forum tylko jeden taki widziałam, może źle szukam :roll:
dzisiaj idę na spacer z młodymi - zobaczę co w trawie piszczy :D

czy ktoś sprzedaje trawy na forum ?? np. rozplenica japońska??
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Anushka - dziękuję za wizytę u mnie. Straaaasznie jestem ciekawa jak za jakiś czas będzie wyglądać Twoja działeczka. Chylę czoła przez ogromem pracy jaki włożyliście.
Pytasz o rozplenicę - koniecznie sobie spraw. Nie wiem czy akurat na forum znajdziesz, ale może.... Być może widziałaś u mnie, polecam!!!! W ogóle trawy są mało wymagające w obsłudze, trzeba tylko uważać, żeby się za bardzo niektóre gatunki nie "rozlazły" po ogrodzie. Moja rozplenica po zimie nie przetrwała niestety, ale już mam nową w tym samym miejscu.
Pytałaś o pnącze, które obrośnie pień. Jeśli ma być bezproblemowo, bez podlewania i szybko to polecam bluszcze (hedera). Zimą też zielony więc tym bardziej fajny efekt. U mnie pnie się po pniu i konarach dużej wierzby. Zimą jak liście opadną i wierzba jest łysa zieleń bluszcza nadaje życia.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Przybiegłam z rewizytą ;:168 ale macie pole do popisu....no to teraz czekamy na efekty ;:3
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

thujki kupione ;:138 12 szt już siedzi w ziemi ;:138 dzisiaj druga strona - na razie sam przód, okazało się,że u mnie, 3 ulice dalej jest szkółka :shock: za szkółki na działkę mamy 2 min - szkoda,że str w necie nie mają :(
dzisiaj nareszcie pracowity dzień na działce - musismy zlew zamontować i wodę wyprowadzić znowu z altany też na zew i wc zrobić, no i przekopać drugą str i posadzić resztę drzewek ... matko jak się cieszę :wink: a do tego przepiękna pogoda ma być ... :wit
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Koniecznie dbajcie o thuje zwłaszcza przez pierwszy okres po posadzeniu żeby się przyjęły. Podlewajcie,odchwaszczajcie no i po dłuzszym czasie nawiezcie chyba,że daliscie pod nie ziemie dla thuji ;)

U nas sadzone bardzo wczesną wiosną teraz pokazują jakie są kapryśne, troszkę gdzieniegdzie zbrązowialy ale nie jest to nic poważnego.
to kiedyś widziałam jak sasiad zabijał świnię i nie mógł jej dobić i potem robił wyroby ...zawsze czuję wstręt.pozdrawiam ;D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Ja na wiosnę posadziłem żywopłot z 60 szt- tuja szmaragd wolałem liściasty ale ustąpiłem żonie.
Pod korzenie dałem trochę kwaśnego torfu i pomieszałem z ziemią rodzimą potem rozwinąłem linię kroplującą i czekam niektóre lekko zbrązowiały miejscami ale być może to zasługa psiura bo leje wszędzie gdzie zdoła nogę podnieść (patrz awatar).
Mam nadzieję, że przeżyją kupiłem w szkółce polecanej przez sąsiadów.
Tobie też życzę powodzenia a zdjęcia kiełbachy pierwsza klasa mam nadzieję, że smakuje tak jak wyglądają albo lepiej!
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

posadzone 8-) podlane 8-) naszczęście mamy sukę - nogi nie dźwiga - :lol: a wasz to owczarek nizinny ??? a przynajmniej na moje oko tak wygląda ;:173
kiełbachy było 5 kg - rozeszła się po sąsiadach i rodzinie, z karczku, boczku i łopatki robiona, ale jak ktoś ma miejsce i troszkę zapału to polecam - WARTO ;:183
Zeberka no moi to osobniki mięsożerne - potrafią się najeść tylko białkiem zwierzęcym, tylko najmłodsza córka po stronie nutelli stoi i serków , ale przyznam,że masz mocne nerwy, bo ja na zabijanie zwierzaka nie potrafiłabym patrzeć 8-) byłam na kursie i mieliśmy zajęcia z pierwszej pomocy - wypadki samochodowe itd.. zasłabłam i musiałam wyjść ;:219
dzisiaj kupiłam sobie wiklinową doniczkę całe 16zł , do tego 2 kocanki i 3 gazanie - pierwsze w moim życiu kwiatki , które kupiłam SAMA ;:210 te które już są wmoim domu to kwiaty z przypadku - prezenty :lol: cykne fotkę jutro i pokaże.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Owczarek i owszem ale internacjonalny :;230
Matka Polski Owczarek Nizinny ;:108
Ojciec Owczarek Niemiecki :oops:
Pozdrawiam