Pod Jesionem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod Jesionem

Post »

Dzięki :)
Tworzy bulwy podobne nieco do calli. Najpierw wypuszcza pióropusz wąskich, długich (u mnie ok. 30-40 cm) i lekko pokładających się liści, a potem bardzo wysoki, na dole łysawy pęd kwiatowy zakończony tym pachnącym cudem. Cała roślina nie wygląda może super reprezentacyjnie, ale ten jej zapach...
W przyszłym roku posadzę kilka przy altanie, będą pachniały zanim lilie zaczną pokazywać co potrafią :)
W domu trzymać nie polecam, zapach jest tak silny, że prawie nie do zniesienia :lol:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lubię pachnące kwiaty, a ten jest dodatkowo śliczny. Nigdy wcześniej nie widziałam tego maleństwa, ale już wpisałam na listę zakupów. Będe z Tobą w kontakcie jak ,,Toto" uprawiać. A dopóki go nie kupie mogę się nim cieszyć na tych zdjęciach. ;:138
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:108
W uprawie jest łatwa, ja wrzuciłam po prostu do doniczki z gotowym substratem, niczym nie zasilałam. Tyle, że - tak jak calle - trzeba zimować w pomieszczeniu, bo nie jest zimotrwała.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Calle też kocham i nawet kilka już miałam, ale jakoś tak...
Moja działka to 2 000 m2 i choć na większości jest trawnik, to i tak nie starcza mi czasu na kwiaty, warzywa, krzewy i drzewa oraz tunel, choć teraz pracuję już tylko na jednym etacie! :;230
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renia, calle też uwielbiam, od kilku lat sadzę, ale wkurzam się trochę, bo tylko raz udało mi się je przezimować w takim stanie, w jakim powinny. Niestety. Mimo zaprawiania i kombinowania :( Jestem więc skazana na coroczne dokupowanie ;:131 Ale warto. Teraz kwitnie mi Albomaculata i Picasso (widziałam Twoją Picasso - cudna!), wysadzone w końcu lutego do donic. Kilka wysadziłam też po przymrozkach do gruntu i dopiero puszczają kiełki.

To Albomaculata:

Obrazek

A to Picasso:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja sobie chyba zrobię kolekcję z Twoich Avatarów, bo boję się, że coś przegapię. Choć my jakoś często spotykamy sie w jednym miejscu :;230 tym razem były to cukinie.... :;230

Super, a to dopiero początek sezonu!
Ja w tym roku nie mam call i bardzo tego żałuję, ale musiałam opanować się z zakupami, a zeszłoroczne mi nie przezimowały (stały za blisko drzwi i chyba normalnie zmarzły).
Mam za to sporo nowych lilii i nie mogę się doczekać jak zakwitną.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie przez warzywnik w tym roku kwiaty też zeszły na drugi plan.. Powód - brak czasu - standardowo. Ale planuję na jesień kilka zmian, bo u mnie ciągle wszystko "w trakcie" ;:14 Budowa w trakcie, altana w trakcie, warzywnik w trakcie a klomby... klomby to od 4 lat w trakcie i ciągle coś zmieniam, bo nie mogę doprowadzić do takiego stanu, jaki bym chciała... ;:223
Tak, że Twoje motto jest mi wyjątkowo bliskie jakoś :;230
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz ,,w trakcie" to i tak dobre sformułowanie, u mnie sporo rzeczy dopiero w planie! Tylko chwasty i bałagan są niezmienne :;230
Teraz u nas kapie deszcz, to znaczy, że podlać i tak będzie trzeba, robić nie można :uszy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Reniu u Ciebie kapie u nas zapowiadają i jutro od rana a co z tego będzie zobaczymy. Kwiatki podlewam a jarzynki daleko i strasznie mają sucho.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

A ja Ci zazdroszczę warzywniaka, mimo wszystko :wink: Nie mogę patrzeć na sklepowe warzywa niestety...
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Z warzyw wyszły mi tylko rzodkiewki :;230 nastawię się na pomidory w zeszłym roku nawet, nawet-było co zbierać i przerabiać. :wit
Awatar użytkownika
pratellina
200p
200p
Od: 23 kwie 2012, o 19:49
Kontakt:

Post »

tuberozka piękna! Też chcę taką!! ;:145
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renia, hohoho... planów to ja nie liczę :;230
A co do bałaganu - masz pięknie, widziałam! A mi dzisiaj znowu wysypali 5 ton piachu na środek ogrodu ;:145 ;:145 ;:145
Idzie się wykończyć... Moja cała działka ma nieco ponad 1000m2, odliczając część, którą zajmuje dom, garaże itp. naprawdę niewiele zostaje. A teraz na środku jeszcze stoi betoniara i leży hałda piachu ;:14

Pratellina, to wiosną robimy nalot na ogrodnicze :D Też muszę dokupić tych pachnidełek :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

Zrobię sobie taki tunel foliowy !!
Renatko jakie cuda teraz kwitną u Ciebie :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goście w ogrodzie, a właścicielka po sklepach buszuje!
Witam wszystkich gorąco! Cantati pełniłaś mam nadzieję honory Pani Domu! ;:168

-- 29 maja 2012, o 23:09 --

Oj nagrzeszyłam dzisiaj, nagrzeszyłam... Pojechałam do Płocka po zakupy, a wróciłam głównie z roślinkami. Buszowałam dziś No... i trafiłam na Hibiskusy ... no i mam trzy, ale jakie piękne. ;:oj Nie widziałam ich w ogrodniczych, a tu były po 19,98.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”