Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

By krystynac50 at 2012-05-13
Obrazek

By krystynac50 at 2012-05-13
Obrazek

Na moich pomidorach do gruntu wystąpiły wodniste plamy na liściach . Ponieważ przez 3 dni pomidorki stały w cieniu drzew a były sporo podlewane, natychmiast opryskałam Previcurem całą rozsadę i tę która była jeszcze zdrowa i tą z plamami
Zdjęcia robione wieczorem przy świetle żarówki mają żółtawy kolor ale plamy dobrze widać
Na drugi dzień wodniste plamy stały się suche i żółte a nowych nie widzę .
przejrzałam spis chorób grzybowych pomidora ale nie bardzo wiem co to jest - szara pleśń w początkowej fazie??czy coś innego .
jeśli ktoś miał podobne objawy to proszę o odpowiedź
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Skoro rozpoznałaś szarą pleśń i wykonałaś oprysk to w czym problem ?

:wit
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Dzięki za odpowiedż . forumowicz rzecz w tym że z opisu wynika że szara pleśń ma szarawy nalot a u mnie były tylko jak gdyby wodniste plamy więc chcę się upewnić czy to właściwa diagnoza i jednorazowy oprysk previcurem 10 .05 wystarczy . Pomidory po 15 pójdą do gruntu i będą opryskane miedzianem czy to wystarczająco zabezpieczy je przed chorobą
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Środek grzybobójczy o działaniu układowym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie roślin ozdobnych i warzywnych przed kompleksem grzybów glebowych (Phytophthora i Pythium).
Środek stosuje się doglebowo poprzez odkażanie podłoża i podlewanie roślin.
Dlaczego stosujesz środek chemiczny niezgodnie z jego przeznaczeniem ?- to pierwsze pytanie
Czemu nie zapytałaś o przyczynę przed opryskiem ?.- to drugie pytanie
Oprysk Miedzianem chroni w jakimś stopniu świeżo posadzone pomidory ale nie jest to ochrona totalna i na wieki wieków.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podłączam się pod pytanie Yoggi'ego - dzisiaj znalazłam dokładnie takie same objawy na jednym Kmicicu :shock:
Odizolowałam gościa, ale co z nim dalej? Nie mam bladego co to może być? Pomocy...
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To jest liść pomidora porażony przez szarą pleśń.
http://www.iwarz.pl/klucz/zdjecia/choroby/2.b.m.jpg
Czy u Ciebie liście są choć trochę podobne do tego ?
No nie.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Znów zaczynacie panikować ;:14 Przyczyną takich objawów są chwilowe nadmiary/niedobory, wahania temp, wilgotności podłoża itd. U mnie po ostatnim tygodniu hartowania ciężko byłoby znaleźć krzak bez plamki, zażółcenia, fioletu i innym "ozdób". Najważniejsza jest góra a szczególnie wierzchołek - jeśli ma dobry kolor nie ma się czym przejmować :idea:

Jeśli już macie jakieś wątpliwości wstawiajcie też zdjęcie całego krzaka.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Nie można do każdej plamki na liściu latać z opryskiwaczem. Tak traktowane pomidory, będą dużo więcej napakowane chemikaliami niż sklepowe. O tej porze na najstarszych liściach są tylko przypalenia i objawy starcze. Najbardziej uszkodzone należy oberwać od razu, mniej uszkodzone trochę później. Pozostawione dłużej na roślinie, będą pożywką dla szarej pleśni.

Rusałko, każda roślina posadzona zbyt głęboko reaguje osłabieniem wzrostu. Przeważnie jest tam za mało powietrza i za ... sucho (szczególnie po małych opadach deszczu, albo niezbyt obfitym podlaniu). Dlatego ludzie wymyślili metodę sadzenia na wpół leżąco. Oprócz tego, poziomo ułożona łodyga pomidora błyskawicznie wypuszcza korzenie.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Mam czysto teoretyczne pytanie i bardziej jako ciekawostke niz metode uprawy.
Ktos tu sie kiedys chwalil ze ma sadzonki wybiegniete na 100cm i wiecej.
Jak by taka sadzonke z wilkami posadzic poziomo w gruncie i zostawic nad gruntem np. tylko wierzcholek i 2 wilki to jak by rosl taki pomidor? Czy mozna by takim sposobem uzyskac 3 pelnowartosciowe krzaki? Jak by sie zachowywaly polaczone wspolnym korzeniem? Czy system korzeniowy pozostal by wspolny i dzielil "rowno'' na wszystkie krzaki i owoce? czy by doszlo do separacji lub zjadania jednego krzaka przez drugi?
Jak zbyt filozofuje i odbiegam od tematu to mozna usunac posta, pozdrawiam...
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

ciepło, ciepło, coraz cieplej; dobrze kombinujesz
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

winterek pisze:ciepło, ciepło, coraz cieplej; dobrze kombinujesz
Nie kombinuje, tylko zastanawia mnie jaki by sie ''sprawowal'' taki wspolny korzen? i nie da sie ukryc ze by byl ''rozlegly''. Czy moglby transportowac skladniki z jednego konca na drugi? moze to by bylo jakies rozwiazanie na braki w nawozeniu lub tp. Lub w przypadku selekcjonowanych upraw w celu ustalenia jakiejs odmiany, mozna z jednego ''super nasionka" uzyskac np. trzy krzaczki do dalszej selekcji? ktos powie ze mozna to uzyskac ukorzeniajac wilki oddzielnie ale mi sie wydaje ze to nie to samo... lub w przypadku odmian ze slabym systemem korzeniowym ktore trzeba szczepic na czyms mocniejszym, mozna by zostawic srodkowego wilka nad gruntem a reszte potraktowac jako korzen lub ''podchodowac'' korzen na trzech wilkach a potem dwa skrajne oglowic?
sorrki ze wymyslam jakies dziwne teorie, ale o tej porze to mnie jakos tak nachodzi...filozofowanie ;:124

ps. i uprzedzam pytania,nie pale trawy... avatar po prostu mi sie podoba...
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mam pytanie..
Czy sadzenie pomidorów na deszcz jest bezpieczne -teraz?
Pytam..bo niby cieplejsze noce nadchodzą..ale w moich okolicach ciągle deszcze..jak nie całodniowe to przelotne..
Słoneczne 2 dni dopiero 29.05.. to przecież koszmar!

Jak postępuje się w takich sytuacjach..?
Żałuje że wcześniej nie posadziłam.. ale zochy się bałam.. a teraz.. jeszcze gorzej jest :?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

zenmach pisze:... Lub w przypadku selekcjonowanych upraw w celu ustalenia jakiejs odmiany, mozna z jednego ''super nasionka" uzyskac np. trzy krzaczki do dalszej selekcji? ...
Moim zdaniem to nie byłyby różne krzaczki do selekcji, podobnie jak z ukorzenionego osobno wilka. To byłyby bliźniaczki/trojaczki jednojajowe. Do selekcji okazy z różnych nasion.
Może się mylę, chętnie wysłucham argumentów obalających mój sposób myślenia.
Pozdrawiam :wit
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
isoolka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2012, o 13:03

Post »

witam,
jestem "nowa" na forum, pomidorki pierwszy raz odważyłam się posiać rok temu.
Wszystko było dobrze do czasu, gdy na łodygach, liściach i potem na owocach pojawiły się brunatne plamy. Z tego co przeczytałam na forum była to prawdopodobnie nerkoza rdzenia łodygi. Krzaki z bólem serca zostały przeze mnie zniszczone. Była to niewielka uprawa gruntowa, na własne potrzeby. W tym roku kontynuuję swoją przygodę z pomidorkami, dlatego mam pytanie jak się ustrzec przed powtórką. Czy trzeba przygotować ziemię w specjalny sposób, czy można użyć tych samych palików jako podpórki? Jak wzmocnić pomidorki, żeby nie poddawały się choróbskom.

Pozdrawiam i dzięki z góry za rady
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Aniu Rusałko!
To,że będą deszcze przelotne,to nie przeszkadza w sadzeniu pomidorów.Najważniejsza jest temperatura szczególnie w nocy.Chyba nie będziesz tak długo czekać z wysadzaniem?Jak już pogoda się ustabilizuje to możesz sadzić.Ja też jeszcze nie sadziłam w gruncie,ale już sadzonki aż się proszą,takie duże.Pewnie tak koło czwartku będę je sadzić.Rok temu sadziłam koło 20 maja.
Może już będzie cieplej.
A tak przy okazji MOJE GRATULACJE!!! ;:138
Życzę dużo ;:3 ;:3 ;:3

Co ja ciągle z tym sadzeniem ;:124

Isoolka!
Tak jednym postem to Ci nikt nie jest w stanie doradzić.Musisz czytać i to dużo.Wracać do części poprzednich(jak pewnie zauważyłaś ta jest 5)Ja tak robiłam i dalej robię.A bieżące wątki czytać.
Życzę powodzenia Maria.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”