Sukulenty raflezji
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty raflezji
Tomek, Ewa, Beata! Dzięki za odwiedziny.
Tak. Ceropegię przypaliło słońce.
W doniczce są dwie rośliny z rodzaju Haworthia. Obie NN. Chętnie Ci je pokażę, może dokładnie rozpoznasz, tylko gdy przesadzę.
A Haworsji i gasterii u mnie dostatek. Pokażę, gdy trochę wyładnieją po zimie.
Tak. Ceropegię przypaliło słońce.
W doniczce są dwie rośliny z rodzaju Haworthia. Obie NN. Chętnie Ci je pokażę, może dokładnie rozpoznasz, tylko gdy przesadzę.
A Haworsji i gasterii u mnie dostatek. Pokażę, gdy trochę wyładnieją po zimie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Rewelacyjnie wyszła ta kompozycja, ale przy domu też masz przyjemnie
Przeczuwam, że moja sukulentoza pogłębi się przy częstszych wizytach w Twoim wątku
Czy te eszewerie muszą być takie kuszące (nie mam jeszcze żadnej i to chyba pogłębia "problem"
)?

Przeczuwam, że moja sukulentoza pogłębi się przy częstszych wizytach w Twoim wątku

- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widać warto zatrzymać każde resztki, nieźle się rozrosły
A Echeveria nodulosa bardzo ładna kolorystycznie.

A Echeveria nodulosa bardzo ładna kolorystycznie.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Extra rośliny - a już Echeverie rewelacyjne!! 

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Iwona super bukiet utworzyłaś
Roślinki pięknie się rozrosły

Roślinki pięknie się rozrosły

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Iwona - obejrzałam sobie Twoje haworcje w albumie z portretami - miałabym kilka uwag z oznaczeniem, ale większość zdecydowanie ok! (Astroloba masz z Rumii? - mylnie sprzedawana pod tą nazwą jest tam zwykle Haworthia viscosa var. tortuosa...).
Co do polskiej/spolszczonej nazwy: haworcja czy haworsja - obie są poprawne - choć ja zdecydowanie optuję za tą pierwszą - kwestia udźwiękowienia "th" z łacińskiej nazwy rodzajowej - jest bliższe "c" niż "s"
...a balkon mój i okna mają stety/niestety wystawę wschodnią - za mało światła dla większości Crassulacea, ale pomęczę w tym roku kilka eszewerii - to tylko próba... Haworcje czują się dobrze - tylko muszę niektóre cieniować; gasterie i drobne aloesy za to zdecydowanie protestują! Trudno dogodzić wszystkim sukulentom
, ale staram się, staram...
Co do polskiej/spolszczonej nazwy: haworcja czy haworsja - obie są poprawne - choć ja zdecydowanie optuję za tą pierwszą - kwestia udźwiękowienia "th" z łacińskiej nazwy rodzajowej - jest bliższe "c" niż "s"

...a balkon mój i okna mają stety/niestety wystawę wschodnią - za mało światła dla większości Crassulacea, ale pomęczę w tym roku kilka eszewerii - to tylko próba... Haworcje czują się dobrze - tylko muszę niektóre cieniować; gasterie i drobne aloesy za to zdecydowanie protestują! Trudno dogodzić wszystkim sukulentom

- raflezja
To świetnie Beata, ze mi pomożesz w oznaczaniu. Ale wstrzymajmy się do czasu zrobienia przeze mnie nowych fotek. I wtedy Cię poproszę o pomoc. W sumie nie zrobiłam jeszcze po zimie inwentaryzacji co przetrwało. Teraz, wiosną też trochę roślin zostało przypalonych przez ostre słońce i nie wiem, czy zostaną, czy nie.
Tak, astroloba, uznajmy w takim razie, że jest to nazwa robocza, jest z Rumii.
Jeśli obie formy są poprawne, to ja będę mówić na razie haworsja, bo tak przez lata się przyzwyczaiłam. Z czasem na pewno sie przestawię
. Choć tak prawdę mówiąc, najlepiej by brzmiało HAWORTIA. Ale zresztą nieistotne.
Aha, u Ciebie wystawa wschodnia, to haworsjom nie jest źle. U mnie pięknie rosną kaktusy, krasule i wiele innych światłożądnych, natomiast haworsje są przypalane. Szukam dla nich miejsca na zewnątrz, ale na razie nie mam pomysłu. Pozostaje parapet wewnętrzny.
Tak, astroloba, uznajmy w takim razie, że jest to nazwa robocza, jest z Rumii.
Jeśli obie formy są poprawne, to ja będę mówić na razie haworsja, bo tak przez lata się przyzwyczaiłam. Z czasem na pewno sie przestawię

Aha, u Ciebie wystawa wschodnia, to haworsjom nie jest źle. U mnie pięknie rosną kaktusy, krasule i wiele innych światłożądnych, natomiast haworsje są przypalane. Szukam dla nich miejsca na zewnątrz, ale na razie nie mam pomysłu. Pozostaje parapet wewnętrzny.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Fantastyczna kompozycja wyszła
Szkoda tylko że za chwilę to wszystko nie będzie się tam mieściło, no ale zawsze można zrobić nową kompozycję

Szkoda tylko że za chwilę to wszystko nie będzie się tam mieściło, no ale zawsze można zrobić nową kompozycję

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Ale fajna kompozycja. Świetnie to wygląda.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Jak nie przepadam za innymi sukulentami, poza Asclepiadaceae, tak to wygląda super. A roślinki tak śmigają, że lada moment trzeba będzie rozpocząć przycinanie. Tam bidulka mamilarka(?), już niedługo zostanie pożarta przez te afrykańskie badyle :]
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Super kompozycja, a co to za roślinka ta najwyższa z listkami na górze?
- raflezja
Kilka moich maluchów.
Maluchy kupione w supermarkecie w zimie. Było ich więcej, jednak musiałąm wysadzić z substratu torfowego. I jak na razie żyją, a nawet lekko przyrastają
.
Lithops:

Mammillaria theresae:

Ariocarpus (boję się podlewania, bo zgniją na pewno, więc stoją takie zasuszone półtrupki):

To też kapryśna roślina. Mam go już chyba trzeci sezon. Nie rośnie specjalnie, jednak kwiaty to w pełni moja zasługa. Dziś zakwitł. Strombocactus disciformis:

Maluchy kupione w supermarkecie w zimie. Było ich więcej, jednak musiałąm wysadzić z substratu torfowego. I jak na razie żyją, a nawet lekko przyrastają

Lithops:

Mammillaria theresae:

Ariocarpus (boję się podlewania, bo zgniją na pewno, więc stoją takie zasuszone półtrupki):

To też kapryśna roślina. Mam go już chyba trzeci sezon. Nie rośnie specjalnie, jednak kwiaty to w pełni moja zasługa. Dziś zakwitł. Strombocactus disciformis:

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Iwono
wszystkie po prostu piękne i wszystkie z przedziału mojego zainteresowania, Ariocarpus 'y można podlać spokojnie, tylko niezbyt dużo no i oczywiście przy super pogodzie i nic im nie będzie. W końcu w Meksyku zdarzają się ulewne deszcze i roślinom to nie przeszkadza, podłoże będąc bardzo przepuszczalne szybko odprowadza nadmiar wody

- raflezja
Mariusz!
Dzięki za rady.
Mówię Ci, że boję się tego podlewania, bo naczytałam się, że one wody nie lubią.
Zaczekam jeszcze, aż się pogoda ustabilizuje i niech się dzieje co chce.
To jeszcze kilka moich dziwadełek.
Mammillarie grzebieniaste:

Lophophoraaaa:

Astrophyum maluchy:

I większe:

Ulubione Leuchtenbergia:

Dzięki za rady.
Mówię Ci, że boję się tego podlewania, bo naczytałam się, że one wody nie lubią.
Zaczekam jeszcze, aż się pogoda ustabilizuje i niech się dzieje co chce.

To jeszcze kilka moich dziwadełek.
Mammillarie grzebieniaste:
Lophophoraaaa:
Astrophyum maluchy:
I większe:
Ulubione Leuchtenbergia:
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis