Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.

Post »

ładne te twoje boczniaki ;:333
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Dzięki. :D
Boczniaki same mi rosną. Nad innymi grzybkami muszę popracować. Na pewno dołożę w tym roku kilka pniaków boczniaka, tyle że muszę kupić z dużymi kapeluszami. Ten ma przepyszne, ale średniej wielkości.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja ,,posadziłem" na swojej działce 2 gatunki - ostrygowaty, eryngii. Lekko wkopane w ziemię przerośnięte kostki, obłożone brykietem z marketu, na wierzchu przysypane cienką warstwą kompostu. Niedawno z ciekawości zajrzałem pod okrywę, po miesiącu od wkopania kostek - doskonale przerastają pozostały, surowy brykiet i ,,integrują" się ze środowiskiem. Do tego będę mieć pieńki z shiitake własnoręcznie zrobione z trocin z marketu. Ciekawostka - brykiet RUF z marketu pakowany po 12 kostek w worku jest bardzo sterylny, wystarczy go namoczyć. Nawet jeśli pojawi się niewielka ilość zielonej pleśni, to i tak boczniak lub shiitake z nią wygrywa w ostatecznej walce. Po namoczeniu w wodzie, 3 kostki po wymieszaniu z grzybnią trafiają ponownie do worka po brykiecie. Pozostałe 9 kostek najlepiej zużyć jako opał. Wychodzą z tego ładne okrągłe baloty, przypominające pieńki drewna, ciemnobrunatne (oczywiście o ile jest to shiitake po zbrązowieniu balotu). Takie baloty po całkowitym zdjęciu folii powinny dość dobrze imitować stare pieńki. Jest to sposób dla właścicieli domów z kominkiem. Po zakupie należy rozerwać worek delikatnie na samym szczycie tylko. W tym momencie, tuż po otwarciu warto dokładnie powąchać zawartość. Jakikolwiek zapach terpentyny dyskwalifikuje taki brykiet jako podłoże. Czasem nieuczciwi producenci sprzedają brykiet wykonany z trocin iglastych jako liściasty, lub produkują z mieszanki, o zgrozo czasem z domieszką odpadów płyt wiórowych. Powinien być z czystych trocin liściastych.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur, doradź... ;:174
Czy jak mi huba weszła na pniak to już po zabawie? Klocek wygląda na przerośnięty shii-take, bo w wielu miejscach ma brunatne nacieki.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p

Post »

a jaki ten duzy ten pniak jak mały to marne nadzieje na obfite i długie plony ;:145
a to znalazłem dzisjaj na działce Obrazek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robson, pniak metrowy i całkiem grubiutki.
Ładne grzybki. Mniam. ;:137
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p

Post »

wszystko zalezy który grzybek tam był jako pierwszy i ile sobie pniaczka przywłaszczył ,bądz dobrej mysli ;:172
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ale grzybki, mniam. :D
Nie sprawdziłam tej mojej kostki dzisiaj, zapomniałam.. :oops:
Ale ziarno już zamówione, czekam na listonosza.. ;:183
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ten Twój listonosz to kaliber będzie miał :;230
Co zamówiłaś?
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

:;230
Boczniaka ostrygowatego, na początek wystarczy. :wink:
Jak się uda, to pewnie nabiorę ochoty na inne grzybki. :lol:
pozdrawiam, Anita
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Artur, doradź... ;:174
Czy jak mi huba weszła na pniak to już po zabawie? Klocek wygląda na przerośnięty shii-take, bo w wielu miejscach ma brunatne nacieki.
Wygra silniejszy..... dlatego nie wiem, przekonaliście mnie jednak do tego, by spróbować zaszczepić na pieńkach. Ale przed zakupem pieńków wybiorę tylko takie, których długość będzie mniejsza niż wysokość wiaderka ocynkowanego. Pewnie się zastanawiacie - a dlaczego? A to dlatego że mam zamiar każdy pieniek przed zaszczepieniem wygotować przez 4-6 godzin celem pozbycia się wszelkiej konkurencji. Wiaderko ocynkowane ma wiele zastosowań na działce - sterylizacja podłoża do grzybków, ale przekonałem się już wcześniej że to super pomysł na małą, bardzo tanią wędzarnię ogrodową. Pod wiaderkiem stawiamy kuchenkę elektryczną. Wędzenie na zimno - moc 1 lub 2 w zależności od pogody przez 2-3 dni z przerwami, wędzenie na ciepło - moc 5-6 i czas wędzenia to kilka godzin. Zamiast trocin radzę spróbować użyć liści laurowych z działu ,,PRZYPRAWY" z marketu spożywczego. Jedno opakowanie za 1zł - wystarczy na jedno wędzenie. Zaś smak ..... zupełnie inny od znanych dotychczas............. Z Turcji przywiozłem wędzone papryczki chilli... a ponieważ w tym roku w szklarni urośnie mi ich sporo - będzie kolejna okazja do wykorzystania wiaderka ocynkowanego.
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55

Post »

Witam.
Skusiłam się na grzybki SHI-TAKE na kołeczkach. Po zakupie były prawie całe białe.
Obecnie pojawiły się na nich brązowe zacieki. Dobrze to czy źle ? Miałam dylemat z wybraniem
odpowiednich pieńków. Po przeczytaniu tego tematu postanowiłam eksperymentować z różnymi
podłożami. Zobaczymy które im się spodoba.
Panie Arturze, wiaderko ocynkowane-rewelacyjny wynalazek !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twixi pisze:Obecnie pojawiły się na nich brązowe zacieki.
To typowy kolor grzybni shi-take. :D
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p

Post »

wiaderko ocynkowane ,nie chcę byc tu madry ale ocynk przy podwyższonej temperaturze wytwarza niesamowite ilosci trujacych wyziewów ,jak juz to proponuję wiaderko ze zwykłej czarnej blachy . :wit :wit

-- 19 kwi 2012, o 20:02 --
BRZOSKWINKA pisze:
Twixi pisze:Obecnie pojawiły się na nich brązowe zacieki.
To typowy kolor grzybni shi-take. :D
z checią bym zobczył postepy boczniaka na Twojej brzozie ,foteczka mile widziana :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może jutro dam radę fote zrobić. :D
Pozdrawiam, Joasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”