Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No popatrz! A myślałem ,że jesteś taka ortodyksyjna i nie patrzysz nawet na drozdże ;:306
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

teraz mnie obrażasz :lol: robię najlepszą drożdżówkę na świecie :lol:
fakt, chleb wolę na zakwasie, żołądkowcy preferują na drożdżach... chyba ;:173
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Posty: 320
Od: 30 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: powiat cieszyński

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dziewczyny myślę, że zaczyn i zakwas to jedno i to samo, tylko zamiennie się te słowa używa ;:3 .
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No i d...a blada. Brak postów z wczoraj i uwagi dotyczące drugie chleba poszly sie paść.
Pierwszy raz spotykam się z takim czymś na forum.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

a ja już myślałam, że mam omamy...tyle info nam wcięło :evil:
No nic Axel, w razie czego pytaj..
Pamiętam, że ostatnio mówiłam o tym, że możesz zrobić tylko pszenny z mąki np 650 ale zaczyn zrób z żytniej, no i że bardzo ładny był ten ostatni Twój chleb... :wit
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

OK. Nie zapomnij podesłac nowego przepisu.
No to pyrsk ;:304
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

axel40 jak tam wypieki? tworzysz coś? :wit
Ja mam już gotowy swój zakwas, to będę coś pichcić w najbliższym czasie
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Dzisiaj robię wieczorem zaczyn.Kupiłem drugą formkę ,także nic nie wykipi juz chyba :lol:
Poza tym kończą się zakupione pestki dyni i słonecznik w celu dodania do chlebka.
Będzie typowo pszenny z dodatkiem mąki żytniej 720. W dodatku szynkowar też do gotowania z drobiu i karczku.Tak więc jutro piekę i gotuję ;:63
Zobaczymy co sie urodzi.
Widzisz znikneły te posty z wyciąganiem chleba z foremki. Wyciągamy zaraz po upieczeniu?

p.s. Przeglądam przepisy na różne wyroby z owoców i warzyw z ogródka.Polecisz coś ,bo wypróbować wszystko to za dużo ;:oj

pozdr......
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Wyjmujesz na jakąś metalową podstawkę zaraz po upieczeniu, żeby się nie zaparzył.
Ja chyba zrobię na zaczynie 3etapowym, b. świeży mam ten zakwas. Tak mw razem 300 g zaczynu z mąki żytniej 720 i z 900 g mąki pszennej 650..taki mam plan ;:209

Muszę Cię podpytać o szynkowar, na all ktoś sprzedaje samoróbkę, i o pare przepisów później, ale to wieczorem bo pędzę.
A propos warzyw i owoców - co Cię interesuje-przetwory? jedzonko?
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ja mam samoróbkę z all i jestem zadowolniony ;:173 ,choc możesz kupic cos większego,ale 0,9kg szynki to i tak połowę mrożę na 3,4 dni. Na priv możemy pogadać.Myslę,że warto.Nawet cos wymyśliłem na początek,żeby nie kupować od razu szynkowar,ale 50zł to też niewielki wydatek ,a jak lubisz jeść to co kupujesz to się na pewno przekonasz do tego.Ja też kupiłem ,bo ktoś mi polecił.

Odnośnie warzyw i owoców to wszystko co jest łatwe w uprawie i nie trudne do wykonania. Czytałem niektóre twoje posty na temat wyrobów,to niektóre reakcje były ;:300
A ja chcę ;:92

p.s. A gdzie pędzisz? Bo ja w piwnicy :tan
goja94
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2010, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Witam!po przeczytaniu wątku naszła mnie ochota na taki swój chlebek.Kiedyś miałam zakwas i piekłam chleb z różnym skutkiem,teraz miałam dość długą przerwę,i utraciłam zakwas.Może ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić taki pierwszy zakwas,wiem że w necie są przepisy ,ale wolałabym żeby ktoś mi tak prosto wytłumaczył ; :wit
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

goja94 kupujesz świeżą mąkę żytnią 2000 i przez 5 dni codziennie do litrowego słoika wsypujesz [pół szklanki mąki+pół szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej] - trzeba papkę za każdym razem dobrze wymieszać i przetrzymywać w temp 25-max 30C pod przykryciem. Drugiego/trzeciego dnia powinno zacząć porządnie fermentować, potem się trochę uspokoi. To wszystko :wit

axel40 a to dobrze go wyczaiłam, skoro chwalisz :lol: Ta pojemność jest i tak bardzo duża..kupić z przekładką? załóż temat proszę Ciebie, bo tu zaśmiecamy, a na pewno jest sporo osób zainteresowanych
Axel ja pierwszy raz w życiu uprawiałam warzywa :lol: pytaj mnie o konkretne rzeczy, pichcić lubię, gorzej z jedzeniem..

A czy ktoś kupował mąkę z all Młyn KŁOS-POL ? qurcze trafiłam ostatnio na tak beznadziejną mąkę w sklepie, że sama nie wiem czy tam nie zaryzykować..
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Monika z przekładką i termometrem :lol:
A czy ty chcesz żebym do końca oczy stracił przy tobie? Czytam z lupą co piszesz do mnie.
Chodzi mi o te przepisy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=402
Czy coś z tego próbowałaś.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2124
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Niemcy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

W sobotę upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie. :heja Zrobiłam według przepisu bonny, ale urzywając ciemniejszej mąki. Miałam jedynie do dyspozycji orkiszową 1050 i żytnią 1050 i z nich zrobiłam chleb. Dałam też 6 łyżek zakwasu, bo był bardzo młody, no i zamiast otrębów dałam płatki.
Wyszedł pyszny. Wszyscy tak się nim zajadali, że nie zdążyłam zrobić fotki. :D
W poniedziałek drugie pieczenie. Niestety nie czekałam zbyt cierpliwie z wyrośnięciem i wyszedł trochę kleisty ale smaczny. To mój drugi wypiek.
Obrazek

Jutro jadę kupić zapas różnej mąki i ziarenek. Następny chleb chcę upiec według opisu Moniki.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

monika pisze: qurcze trafiłam ostatnio na tak beznadziejną mąkę w sklepie, że sama nie wiem czy tam nie zaryzykować..
Po czym poznać dobrą mąkę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”