Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No popatrz! A myślałem ,że jesteś taka ortodyksyjna i nie patrzysz nawet na drozdże 

teraz mnie obrażasz
robię najlepszą drożdżówkę na świecie
fakt, chleb wolę na zakwasie, żołądkowcy preferują na drożdżach... chyba

fakt, chleb wolę na zakwasie, żołądkowcy preferują na drożdżach... chyba

- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczyny myślę, że zaczyn i zakwas to jedno i to samo, tylko zamiennie się te słowa używa
.

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
No i d...a blada. Brak postów z wczoraj i uwagi dotyczące drugie chleba poszly sie paść.
Pierwszy raz spotykam się z takim czymś na forum.
Pierwszy raz spotykam się z takim czymś na forum.
a ja już myślałam, że mam omamy...tyle info nam wcięło
No nic Axel, w razie czego pytaj..
Pamiętam, że ostatnio mówiłam o tym, że możesz zrobić tylko pszenny z mąki np 650 ale zaczyn zrób z żytniej, no i że bardzo ładny był ten ostatni Twój chleb...

No nic Axel, w razie czego pytaj..
Pamiętam, że ostatnio mówiłam o tym, że możesz zrobić tylko pszenny z mąki np 650 ale zaczyn zrób z żytniej, no i że bardzo ładny był ten ostatni Twój chleb...

OK. Nie zapomnij podesłac nowego przepisu.
No to pyrsk
No to pyrsk

axel40 jak tam wypieki? tworzysz coś?
Ja mam już gotowy swój zakwas, to będę coś pichcić w najbliższym czasie

Ja mam już gotowy swój zakwas, to będę coś pichcić w najbliższym czasie
Dzisiaj robię wieczorem zaczyn.Kupiłem drugą formkę ,także nic nie wykipi juz chyba
Poza tym kończą się zakupione pestki dyni i słonecznik w celu dodania do chlebka.
Będzie typowo pszenny z dodatkiem mąki żytniej 720. W dodatku szynkowar też do gotowania z drobiu i karczku.Tak więc jutro piekę i gotuję
Zobaczymy co sie urodzi.
Widzisz znikneły te posty z wyciąganiem chleba z foremki. Wyciągamy zaraz po upieczeniu?
p.s. Przeglądam przepisy na różne wyroby z owoców i warzyw z ogródka.Polecisz coś ,bo wypróbować wszystko to za dużo
pozdr......

Poza tym kończą się zakupione pestki dyni i słonecznik w celu dodania do chlebka.
Będzie typowo pszenny z dodatkiem mąki żytniej 720. W dodatku szynkowar też do gotowania z drobiu i karczku.Tak więc jutro piekę i gotuję

Zobaczymy co sie urodzi.
Widzisz znikneły te posty z wyciąganiem chleba z foremki. Wyciągamy zaraz po upieczeniu?
p.s. Przeglądam przepisy na różne wyroby z owoców i warzyw z ogródka.Polecisz coś ,bo wypróbować wszystko to za dużo

pozdr......
Wyjmujesz na jakąś metalową podstawkę zaraz po upieczeniu, żeby się nie zaparzył.
Ja chyba zrobię na zaczynie 3etapowym, b. świeży mam ten zakwas. Tak mw razem 300 g zaczynu z mąki żytniej 720 i z 900 g mąki pszennej 650..taki mam plan
Muszę Cię podpytać o szynkowar, na all ktoś sprzedaje samoróbkę, i o pare przepisów później, ale to wieczorem bo pędzę.
A propos warzyw i owoców - co Cię interesuje-przetwory? jedzonko?
Ja chyba zrobię na zaczynie 3etapowym, b. świeży mam ten zakwas. Tak mw razem 300 g zaczynu z mąki żytniej 720 i z 900 g mąki pszennej 650..taki mam plan

Muszę Cię podpytać o szynkowar, na all ktoś sprzedaje samoróbkę, i o pare przepisów później, ale to wieczorem bo pędzę.
A propos warzyw i owoców - co Cię interesuje-przetwory? jedzonko?
Ja mam samoróbkę z all i jestem zadowolniony
,choc możesz kupic cos większego,ale 0,9kg szynki to i tak połowę mrożę na 3,4 dni. Na priv możemy pogadać.Myslę,że warto.Nawet cos wymyśliłem na początek,żeby nie kupować od razu szynkowar,ale 50zł to też niewielki wydatek ,a jak lubisz jeść to co kupujesz to się na pewno przekonasz do tego.Ja też kupiłem ,bo ktoś mi polecił.
Odnośnie warzyw i owoców to wszystko co jest łatwe w uprawie i nie trudne do wykonania. Czytałem niektóre twoje posty na temat wyrobów,to niektóre reakcje były
A ja chcę
p.s. A gdzie pędzisz? Bo ja w piwnicy

Odnośnie warzyw i owoców to wszystko co jest łatwe w uprawie i nie trudne do wykonania. Czytałem niektóre twoje posty na temat wyrobów,to niektóre reakcje były

A ja chcę

p.s. A gdzie pędzisz? Bo ja w piwnicy

Witam!po przeczytaniu wątku naszła mnie ochota na taki swój chlebek.Kiedyś miałam zakwas i piekłam chleb z różnym skutkiem,teraz miałam dość długą przerwę,i utraciłam zakwas.Może ktoś mógłby mi poradzić jak zrobić taki pierwszy zakwas,wiem że w necie są przepisy ,ale wolałabym żeby ktoś mi tak prosto wytłumaczył ; 

goja94 kupujesz świeżą mąkę żytnią 2000 i przez 5 dni codziennie do litrowego słoika wsypujesz [pół szklanki mąki+pół szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej] - trzeba papkę za każdym razem dobrze wymieszać i przetrzymywać w temp 25-max 30C pod przykryciem. Drugiego/trzeciego dnia powinno zacząć porządnie fermentować, potem się trochę uspokoi. To wszystko 
axel40 a to dobrze go wyczaiłam, skoro chwalisz
Ta pojemność jest i tak bardzo duża..kupić z przekładką? załóż temat proszę Ciebie, bo tu zaśmiecamy, a na pewno jest sporo osób zainteresowanych
Axel ja pierwszy raz w życiu uprawiałam warzywa
pytaj mnie o konkretne rzeczy, pichcić lubię, gorzej z jedzeniem..
A czy ktoś kupował mąkę z all Młyn KŁOS-POL ? qurcze trafiłam ostatnio na tak beznadziejną mąkę w sklepie, że sama nie wiem czy tam nie zaryzykować..

axel40 a to dobrze go wyczaiłam, skoro chwalisz

Axel ja pierwszy raz w życiu uprawiałam warzywa

A czy ktoś kupował mąkę z all Młyn KŁOS-POL ? qurcze trafiłam ostatnio na tak beznadziejną mąkę w sklepie, że sama nie wiem czy tam nie zaryzykować..
Monika z przekładką i termometrem
A czy ty chcesz żebym do końca oczy stracił przy tobie? Czytam z lupą co piszesz do mnie.
Chodzi mi o te przepisy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=402
Czy coś z tego próbowałaś.

A czy ty chcesz żebym do końca oczy stracił przy tobie? Czytam z lupą co piszesz do mnie.
Chodzi mi o te przepisy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=402
Czy coś z tego próbowałaś.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sobotę upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie.
Zrobiłam według przepisu bonny, ale urzywając ciemniejszej mąki. Miałam jedynie do dyspozycji orkiszową 1050 i żytnią 1050 i z nich zrobiłam chleb. Dałam też 6 łyżek zakwasu, bo był bardzo młody, no i zamiast otrębów dałam płatki.
Wyszedł pyszny. Wszyscy tak się nim zajadali, że nie zdążyłam zrobić fotki.
W poniedziałek drugie pieczenie. Niestety nie czekałam zbyt cierpliwie z wyrośnięciem i wyszedł trochę kleisty ale smaczny. To mój drugi wypiek.

Jutro jadę kupić zapas różnej mąki i ziarenek. Następny chleb chcę upiec według opisu Moniki.

Wyszedł pyszny. Wszyscy tak się nim zajadali, że nie zdążyłam zrobić fotki.

W poniedziałek drugie pieczenie. Niestety nie czekałam zbyt cierpliwie z wyrośnięciem i wyszedł trochę kleisty ale smaczny. To mój drugi wypiek.

Jutro jadę kupić zapas różnej mąki i ziarenek. Następny chleb chcę upiec według opisu Moniki.
Po czym poznać dobrą mąkę?monika pisze: qurcze trafiłam ostatnio na tak beznadziejną mąkę w sklepie, że sama nie wiem czy tam nie zaryzykować..