dla wielu roślin ozimych była to ciężka zima wiele z nich powymarzało.
hancik30 ja miałem troszke więcej ale już dosadziłem 2 tygodnie temu wiosenny czosnek takie moje szczęście w nieszczęściu a dosadziałaś zimowy czy wiosenny?
Ja wysadziłem pod koniec września 60 główek harnasia. Wylazł jeszcze przed zimą ale lekko go przykryłem (suchymi pędami z fasoli) za mało bo zmarzł mogłem słomy na to dorzucić i teraz stoi w miejscu 3 cm wylazło i coś nie za bardzo mi rośnie , oprócz tego kret i nornice mi rozrabiają.
W tym temacie zabieram głos po raz pierwszy dlatego wszystkich serdecznie witam.
Jak w wielu miejscach Polski tak i w moim rejonie czosnek zimowy w znacznej części wymarzł. U mnie na 60 posadzonych ząbków czosnku pozostało tylko 12 szt. Dlatego wczoraj czym prędzej udałem się na targowisko gdzie udało mi się zakupić polską odmianę. Po podziale na ząbki zaraz wsadziłem 50 ząbków do ziemi. Mam nadzieję, że coś z niego wyrośnie.
współczuję ARABELLA.. mój jak rzepa, sadziłam pierwszy raz w życiu i co tu gadać, cieszę się jak dziecko
Czy teraz powinno się go czymś zasilać? jakiś azot np? Mam dużo gnojówki z obornika końskiego, bo jutro podlewam rododendrony, chlusnąć tam też?
A ja w tym roku (póki co) jestem bardzo zadowolona z czosnku ozimego. Sadziłam odmianę Harnaś i Ornak ( pierwszym zdjęciu) oraz NN ( na drugim) zakupioną podczas wojaży po Polsce . Przed nastaniem zimy nie pokazał się na powierzchni natomiast z nastaniem wiosny rośnie pięknie.Zdjęcia robione pod wieczór z lampą .
ARABELLA pisze:U mnie pierwszy raz w życiu czosnek zimowy wymarzł w 80% Normalnie jestem w wielkim szoku
Ha a ja swój posadziłem jak co roku w listopadzie zawsze "ruszał" jeszcze w grudniu a tego roku szok jest połowa kwietnia i ani jednego kiełka , czyżby brak śniegu spowodował całkowite wymarznięcie ? Dzisiaj na mini targach rolniczych kupiłem odmianę wiosenną do sadzenia może jeszcze coś się nadrobi
Skoro się do niego dokopałaś to trzeba było obejrzeć -czy ma korzonki czy jest twardy czy wypuszca "zielone" i byś wiedziała czy jest szansa , że wzejdzie.