Nawożenie kaktusów
- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: nawożenie kaktusów
Mam pytanie w sprawie nawozów. Oglądałem ich kilka i nie wiem, który wybrać, który byłby najbardziej optymalny
Florovit N/P/K - 4/8/6
Pokon N/P/K - 4/7/7
Substral N/P/K - 3/5/7
Compo N/P/K - 6/5/11
Florovit N/P/K - 4/8/6
Pokon N/P/K - 4/7/7
Substral N/P/K - 3/5/7
Compo N/P/K - 6/5/11
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ostatniego bym odrzucił. Pozostałe, wg mnie, mogą być.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- chaveiro
Dzięki Tomku
-
- 100p
- Od: 21 lut 2012, o 06:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Mam pytania na temat nawożenia.Dzisiaj przeprowadzam drugie podlewanie swojej kolekcji i chciałbym to połączyć z nawożeniem.Mam do dyspozycji 2 rodzaje nawozów.Niestety nie są one w oryginalnym opakowaniu tylko konfekcjonowane w małych woreczkach strunowych.Chyba jest to KRISTALON zółty i różowy.Jedyne co na nich jest napisane to "6-12-36" i "12-12-36".Z tego co wiem oznacza to stosunek podstawowych pierwiastków N/P/K zawartych w nawozie.Nawozy te kupiłem swego czasu w sklepie internetowym "EL CONDOR". Jeden z nich miał stymulować wzrost całej rośliny a drugi zakładanie pąków.I tutaj mam pytanie czy na podstawie składu można wywnioskować który jest lepszy do czego?A drugie pytanie dotyczy terminu przydatności do użycia.Nawozy te kupiłem 3 lata temu.Wprawdzie były zamknięte w szczelnych woreczkach ale zastanawiam się czy nadają się jeszcze do użycia?Dziękuję za udzielenie ewentualnych podpowiedzi na zawarte pytania.
Pozdrawiam.
Paweł.
Mam pytania na temat nawożenia.Dzisiaj przeprowadzam drugie podlewanie swojej kolekcji i chciałbym to połączyć z nawożeniem.Mam do dyspozycji 2 rodzaje nawozów.Niestety nie są one w oryginalnym opakowaniu tylko konfekcjonowane w małych woreczkach strunowych.Chyba jest to KRISTALON zółty i różowy.Jedyne co na nich jest napisane to "6-12-36" i "12-12-36".Z tego co wiem oznacza to stosunek podstawowych pierwiastków N/P/K zawartych w nawozie.Nawozy te kupiłem swego czasu w sklepie internetowym "EL CONDOR". Jeden z nich miał stymulować wzrost całej rośliny a drugi zakładanie pąków.I tutaj mam pytanie czy na podstawie składu można wywnioskować który jest lepszy do czego?A drugie pytanie dotyczy terminu przydatności do użycia.Nawozy te kupiłem 3 lata temu.Wprawdzie były zamknięte w szczelnych woreczkach ale zastanawiam się czy nadają się jeszcze do użycia?Dziękuję za udzielenie ewentualnych podpowiedzi na zawarte pytania.
Pozdrawiam.
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
6-12-36 - stymuluje kwitnienie
12-12-36 - stymuluje wzrost.
Nawozy mineralne to najczęściej proste sole zawierające odpowiednie pierwiastki. One się nie starzeją.
12-12-36 - stymuluje wzrost.
Nawozy mineralne to najczęściej proste sole zawierające odpowiednie pierwiastki. One się nie starzeją.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
A NPK 5/4/9 co myślicie?
Dzięki 

- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
ciekawi mnie czy można by było dać nawóz z ptasich odchodów
z gołębi lub od kur
tylko kwestia stężenia 

Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
O ile dobrze pamiętam to Andrzej Hinz takowych używa. Jak będziesz w Rumi to się zapytaj, bo zdaje się łatwo czymś takim można roślinki przypalić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
znajomy czymś takim podlał winogron
2 lata dochodził do siebie
ale jak ponoć skoczył po tych 2 latach 

Pozdrawiam Grzesiek
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Mam pytanie, dostałam taki oto nawóz przy zakupie nasion, tyle że nie dostałam instrukcji jak go stosować.
Czy ktoś miał może z czymś takim doczynienia? Od sprzedawcy niestety nie uzyskałam odpowiedzi... Na aukcji pisało że gratis jest nawóz wieloskładnikowy czy jakoś tak...

Czy ktoś miał może z czymś takim doczynienia? Od sprzedawcy niestety nie uzyskałam odpowiedzi... Na aukcji pisało że gratis jest nawóz wieloskładnikowy czy jakoś tak...

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
Ja zawsze stosowałem nawozy w płynie i to te do kaktusów dlatego że inne mogą bardziej zaszkodzić niż zasilić. Nawóz do kaktusów w granulkach widzę po raz pierwszy. Jak będzie żle dopasowany to mogą zgnić albo może zostać rozerwany 

- chaveiro
Podejrzewam od kogo to jest też kupowałem i dostałem to. Ja też dopytywałem i dostałem odpowiedź, że na stronie o sprzedawcy pisze osobiście nie bardzo znalazłem. Te granulki wymieszałem razem z podłożem/żwirkiem i nie wydaje mi się żeby w czymś to pomogło nasiona wysiane do podłoża z tym w ogóle nie kiełkowały, część tych samych nasion wysiałem do czystego żwirku z dodatkiem nawozu rozpuszczonego w wodzie i skiełkowały. Ja bym ten nawóz odpuścił sobie całkowicie i ewentualnie zakupił normalny nawóz w płynie.
-
- 100p
- Od: 21 lut 2012, o 06:53
Też mam kilka torebek tego specyfiku. Sam miałem zadać pytanie o stosowanie tego bo mi się kończy kristalon jeszcze z zapasów z nieistniejącego sklepu EL Condor. Ale jak widzę odpuszczę sobie i kupię coś w sklepie ogrodniczym, a to wywalę. Nie zaryzykuję eksperymentów na roślinach a tym bardziej wysiewach.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł