Marcinteż tak myślałam że potem to może dziwnie wyglądać to ją uszczknę i wsadzę do wody może się przyjmie Nikaja tą moją azalie z biedronki mam cudnie rośnie a już nie jedną do domu z kwiaciarni przyniosłam i nawet pąków do końca nie rozwinęła a ta trzyma się nieźle Moniumoja zielona próbuje się ukorzenić ale ciężko idzie Monikuto napożyczaj więcej
Monik, jak do wiosny nic się twojej zielonej nie uda, to daj znać. Ukorzeniam ze 4 gałązki (mają malutkie korzonki), a po postach co niektórych tutaj widzę, że tą ukorzenioną moją muszę ogołocić z góry, żeby się zagęściła
Moniś no mi też Marcin napisał żeby ją uszczknąć więc jak mi nie wyjdzie ukorzenienie to się zgłoszę na wymianę
Przyniosłam od mamy wczoraj Koleusa Blumego -Pokrzywkę, a dziś patrzę a tu już niektóre korzonki maja tak szybko czy to możliwe a jednak jeszcze ma zieloną to też jej buchnę
Monik27Koleusy to bardzo wdzięczne i śliczne roślinki. Moja sąsiadka ma chyba każdy możliwy rodzaj i chyba uśmiechnę się do niej w tym roku Niunia1981 widziałam gazetkę i będą od 20 lutego
Madziu tego niestety nie wiem bo prababcia miała ich dużo ale tylko ten się został więc sama czekam z niecierpliwością jaki będzie kolorek tylko martwię się że to już bardzo stara cebulka i że może nie zakwitnąć ale miejmy nadzieje
Nika to prawda że bardzo szybko rosną?? trzeba je przycinać ???
Moja koleżanka też Monika i jak jej teraz obecny mąż (Włoch) mnie poznał to się zapytał jej czy w Polsce to rodzice robią dziewczynką badania genetyczne a potem wybierają imiona bo odkąd przyjechał to wszystkie kobiety jakie poznał to małe z charakterkiem Moniki
Moniczko jeśli chodzi o ukorzenianie peperomii to ja swoją w ubiegłym roku ułamałam i myc do ziemi ale przy tym opadło mi kilka listków, które wrzuciłam do małego wiaderka z wodą-do wylania. Niestety wiaderko stało pod stołem w nieużywanym pokju a ja o nim zapomniałam. Gdy o nim sobie przypomniałam popędziłam posprzątać wiaderko, spodziewając się niezłego smrodku zgnilizny a tam? Wszystkie listki z korzonkami! Szybko do ziemi a po kilku dniach odwiedziła mnie ciotka z synową i.... zabrały wszystkie tak im sie spodobały
Jeśli chodzi o Koleusy, to trzeba je uszczykiwać aby zachowały ładny krzaczasty pokrój. Kwiatostan też się usuwa-niepotrzebnie osłabia i "wyciąga" roślinę
Ojj tak Charakterne to my jesteśmy ale jakie kochane też zalezy od sytuacji
Koleusy raczej szybko rosną. Dokarmiać trzeba nawozem. Kształt i pokrój rośliny możesz regulować przez uszczknięcie wierzchołków pędów, wtedy będą się krzewić.
Basiu dodałaś mi otuchy to tylko czekać aż się ukorzenią Moniuoj tak zgodzę się z tobą wszystko zależy od sytuacji
Uksyłam czubek peperomii i do wody już powędrowała zobaczymy
Trzeba być dobrej myśli. Jak przekwitnie, to trzymaj liście żeby energii na następne kwitnienie zebrała cebula-najlepiej na słonku (ogródek, balkon), potem koniecznie przesusz i ciachnij listki niziutko. Następnie fajnie potrzymać w chlodnawym miejscu, ja trzymałam tylko w zacienionym i sam się po jakimś czasie obudził
Peperomki też lubię, mam taką z ciemnymi listkami bordo
Madziu chodzi mi o peperomię czy to kwitnący kwiat ale za informacje o amarylisie się przydadzą dziękuje serdecznie ale w ogródku to mi pieski zniszczą cebulkę
Koleuski bardzo ładne i szybko się ukorzeniają, w zasadzie można od razu szczepki włożyć do doniczki.
Bardzo lubią pić, najlepiej zaserwować im kule nawadniającą.