Grujecznik japoński (Cercidiphyllum japonicum)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mosewa
100p
100p
Od: 25 lis 2007, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grujecznik japoński

Post »

kajpej ogród przepiękny-podziwiam :) powiedz ile czasu musisz mu poświęcać, aby tak wyglądał? pewnie sporo. Słowa podziwu i uznania są zasłużone w 100% :D
Ewa
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

sasanka_ pisze:o matko ...ale jaki piękny ogród... jak park
Ooo... tak. Mnie też zauroczył. Taki troszkę z nutką japońską. Piękny :)
Pozdrawiam, Kaśka
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Właśnie przeczytałam w NG, że grujecznik rósł już w późnym paleocenie, czyli 58,7-56 milionów lat temu :shock: . Miłorząb też, ale o tym wiedziałam :) I metasekwoja...
x-d-a

Post »

Elu, grujecznik piękny, ale widoki ogrodowe...nie znajduję słów. Przepiękny ogród, jestem pod wrażeniem :P
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pora odnowić wątek:)
Nabyłam właśnie dwa grujeczniki japońskie pendulum. Jeden ma około 60 cm wzrostu, drugi 120. Zdjęcia jutro. Zastanawiam się jakich przyrostów rocznie mogę się spodziewać zarówno na wysokość jak i na szerokość. Może ktoś ma już z tą formą dłuższe doświadczenia?
I druga kwestia, czy pendulum wybarwia się równie pięknie jak forma zwykła?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

Ja mam tidal wave więc podobny i w tym roku urósł ok 80 cm. To jego pierwszy rok u mnie więc myślę że w późniejszych latach będzie zdecydowanie więcej.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Poproszę o zdjęcie :roll:
Może porównamy nasze odmiany.

Moje obie były oznaczone jako grujecznik japoński pendulum, ale trochę się różnią. Może to tylko kwestia rodzaju szczepienia.
Nr 1.
Pierwszy u mnie:
Obrazek
Ma duże liście. Z miejsca szczepienia wychodzi 5 gałęzi, w tym jedna prowadzona jest jako przewodnik. Dolnych gałęzi niestety pozostało w całości 3, gdyż nie wiem jak mój mąż to zrobił, ale skosił jedną kosiarką ;:14, mimo że do koszenia wszystkie gałęzie były podwiązane do góry.

Obrazek
Nr 2.
Dokupiony u innego ogrodnika:
Obrazek

Liście ma mniejsze i co mnie niezmiernie cieszy, kilka młodych, przez co mogę jeszcze podziwiać te piękne kolory:
Obrazek Obrazek
Dzisiaj u innego ogrodnika widziałam grójeczniki formy zwykłej i miały piękne kolory. Ciekawe, czy pendulum też się tak wybarwia.
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Kontakt:

Post »

Niestety mój aparat jest w serwisie i na razie z fotki nici. Z tego co czytałem to to są bardzo podobne odmiany z tym że tidal wave rośnie zdecydowanie szerzej, coś jak amazing grace.
Około 10 letni pendula rośnie w szkółce w Czańcu na ul. bukowskiej.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Dzięki za info :) Wybiorę się tam w najbliższych dniach, bo mam urlop.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam 3 grujeczniki, 2 zwyczajne i jeden pendula. Niestety, dość ciężko im u mnie. W tym roku dostały popalić od przymrozków, potem susza (podlewam, ile mogę, ale to nie to samo, co naturalny deszcz). W poprzednich latach raz było lepiej, raz gorzej. Ale muszę przyznać, że drzewka regenerują uszkodzenia i najwyraźniej chcą żyć. Tak więc - mimo wszystko - warto próbować ich uprawy - w końcu kiedyś wyrosną, być może na wysokie, wielopienne krzewy - ale tak, czy siak będą cieszyć swoimi pięknymi, pachnącymi liśćmi.

Zauważyłam, że podatność na przemarzanie tych drzew jest związana właśnie z okresem letniej suszy. Drzewo przesuszone jest mocno osłabione i łatwiej ulega uszkodzeniom w czasie zimy - tak więc konieczne jest podlewanie.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Ja też mam już 3 grujeczniki..... ;:173 Bardzo je lubię. :D
Dwa posadzone w lipcu, jeden na początku sierpnia.
Madziagos masz rację, mają silną wolę przetrwania. Ten, któremu mój mąż urwał gałązkę, wypuszcza już nowy odrost z ostatniego ocalałego oczka, a jeszcze nie minął miesiąc od posadzenia.

Podlewam je regularnie, chyba że wyręczy mnie pogoda. Ciekawe jak u mnie przezimują. Mogłaby ta zima być łagodna, bo mam dużo nowych roślin posadzonych.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Może warto pomyslec o zabezpieczeniach orzed przymrozkami.
Ja najczęściej owijam geowłókniną, ale dla wyjątkowo delikatnych sadzonek robię tekturowe tuby woł pnia , wypełnione zgniecionymi gazetami, bądź papierkowymi ścinkami; a taką tubę zabezpieczam od góry folią przed opadami. Moze wygląda to trichę dziwnie,ale pomaga zwłaszcza gdy nie ma śniegu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Mikki,

nie wyobrażam sobie zabezpieczania 3 metrowego drzewa. Poza tym grujecznik doskonale się regeneruje.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Grujecznika mam od 2012 r.

Obrazek

Pierwszy rok przyrastał tak sobie, ale potem... i jest z niego spory krzak. Mam nadzieję, że jesienią pokaże trochę kolorków.

(tu z prawej str na zdjęciu)

Obrazek
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p

Post »

Ale piękny!
Niezły już krzaczor z niego. Takie tempo napawa mnie optymizmem, choć ja mam trzy pendule. Sama jestem ciekawa, jak się u Ciebie przebarwi.

Mój ostatni posadzonych został trochę przypalony przez słońce, widać że u ogrodnika stał w cieniu. Ale i tak już zauważam u niego wzrost. :D Na dodatek te przypalone liście pachną od spodu watą cukrową ;:138 Nie spodziewałam się, że tak szybko poczuję ten zapach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”