STEASI mam trochę nasion melampodium zebranych, ale z tych jak nazwałam "wysokich". Zebrane z niskich krzaczków posiałam. Jeżeli chcesz to Tobie wyślę.
Dziękuje bardzo, nie trzeba. Z nasionami z własnego zbioru mam raczej słabe doświadczenia więc szkoda jak coś nawet znaczka. Miejsca na parapetach nie mam wcale, Najwyżej będzie rok bez melampodium Mam chociaż pretekst by w tym roku spróbować również innych roślin, tyle tego jest
U mnie wyszło ok. 30 sztuk melampodium, , a więc mam kilka (5) w zapasie gdyby coś ........ One wychodzą bardzo nieregularnie, zawsze tak było u mnie. Gratuluję pomysłu z paletą, czyli nie będziesz pikowała, a ja muszę.
Lubią, czy nie, muszą się zadowolić tym, że nie będą Ogólnie plan jest taki, że w tej wielodoniczce powinno im być dobrze do czasu wysadzenia do gruntu.
Moje z własnych nasion wykiełkowały bardzo dobrze. Niestety, są powyciągane. Pewnie za ciepło/za mało światła. Zrobię ekrany z folii, żeby poprawić im warunki bytowania.
Generalnie jeśli chodzi o upodobania to jeśli będą miały słońce i odpowiednio wilgotne podłoże, z pewnością dadzą radę. Żeniszki musiałyby być z przodu, bo melampodium jest jednak troszkę wyższe i chyba żywotniejsze. Ale kolorystycznie fajnie mogłoby to wyglądać