Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
No moja już też ma kwiaty rozwinięte, tylko nie wiem które mam oberwać bo ona ma dużo kwiatków. Jeden na wierzchołku a resztę na rozwidleniach. Rozkrzewia się. A podlewam codziennie wieczorem około 200 - 500ml na krzaczek. Popadało troszkę ostatnio to mam całą wannę deszczówki do podlewania papryki i pomidorków.
A mam jedno pytanko odnośnie wietrzenia nocnego, czy ktoś już zostawia otwartą szklarnię lub tunel na noc? bo ja z rana dopiero otwieram, bo boję się że mi papryka zmarznie jeszcze.
A mam jedno pytanko odnośnie wietrzenia nocnego, czy ktoś już zostawia otwartą szklarnię lub tunel na noc? bo ja z rana dopiero otwieram, bo boję się że mi papryka zmarznie jeszcze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do oberwania ten na wierzchołku - rozwidleniu gałązek.
tadeusz48 pisze:Papryka jak rośnie to tworzy pierwszy kwiat w rozwidleniu dwóch, trzech gałązek które wyrastają z pieńka głównego. Na tych gałązkach rozwijają się kwiaty i dalej się rozgałęziają tworząc całą koronę krzaka papryki. Ten pierwszy kwiat ( w rozwidleniu), może być dwa, usuwa się gdyż roślina przy tworzeniu gałązek zatrzymuje się w rozwoju, a swoją energię kieruje na wytworzenie z tego pierwszego kwiatu owocu papryki. Gdy go usuniemy i na krzaczku nie będzie tego jednego czy dwóch kwiatów, roślina zacznie się rozkrzewiać i tworzyć gałązki na których pojawią się kwiaty( jednocześnie na kilku gałązkach). W ten sposób roślina będzie zasilać jednocześnie kilka kwiatów a nie jeden. Ja to praktykuję i potwierdzam że owoce papryki pojawiają się(dojrzałe) kilka dni później. lecz nie jeden owoc a kilka jednocześnie. ...
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
uki94 pisze:Witam czy przy papryce obrywać już pączki czy rozkwitnięte kwiaty jutro postaram się dać fotki mojej papryki.
A niby po co masz obrywać pączki kwiatowe, czy kwiaty, nie potrzeba Ci owoców? Jeżeli chodzi Ci o usuwanie kwiatów na poziomie pierwszego rozwidlenia to dostałeś już odpowiedź. Tadeusz.
Obrywać pierwszy kwiatek...
Czy powinno się obrywać pierwszy kwiatek na papryce.Gdzieś chyba mi się coś takiego usłyszało,ale nie jestem pewna,proszę o odpiszcie,bo mam już małe kwiatki i nie wiem co robić.
Twoje pytanie przeniosłem do tego tematu. Tu masz wszystko na temat papryki.
erazm
Twoje pytanie przeniosłem do tego tematu. Tu masz wszystko na temat papryki.
erazm
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Tak.
Erazm pisze:Do oberwania ten na wierzchołku - rozwidleniu gałązek.tadeusz48 pisze:Papryka jak rośnie to tworzy pierwszy kwiat w rozwidleniu dwóch, trzech gałązek które wyrastają z pieńka głównego. Na tych gałązkach rozwijają się kwiaty i dalej się rozgałęziają tworząc całą koronę krzaka papryki. Ten pierwszy kwiat ( w rozwidleniu), może być dwa, usuwa się gdyż roślina przy tworzeniu gałązek zatrzymuje się w rozwoju, a swoją energię kieruje na wytworzenie z tego pierwszego kwiatu owocu papryki. Gdy go usuniemy i na krzaczku nie będzie tego jednego czy dwóch kwiatów, roślina zacznie się rozkrzewiać i tworzyć gałązki na których pojawią się kwiaty( jednocześnie na kilku gałązkach). W ten sposób roślina będzie zasilać jednocześnie kilka kwiatów a nie jeden. Ja to praktykuję i potwierdzam że owoce papryki pojawiają się(dojrzałe) kilka dni później. lecz nie jeden owoc a kilka jednocześnie. ...
Pozdrawiam Andrzej.