Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
aro
50p
50p
Od: 6 mar 2009, o 20:49

Śliwy

Post »

Witam chciałem się poradzić was chodzi mi o moje śliwki zauważyłem że niektóre liśćie zrobiły śię czerwone Trudno mi określić co to może być Nie wygląda mi na pewno na chorobe grzybową :D
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

porównaj z chorobami z :
http://poradnikogrodniczy.pl/chorsad.php
zwróć szczególną uwage na kędzierzawość liści
co akurat wywołuje grzyb...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
cx

Post »

Witam.
Jeżeli czerwone lub czerwonawe są najmłodsze listki to wszystko ok,wszystkie śliwy mają mniej lub bardziej czerwonawe końce nowych przyrostów.Jest to wręcz wskaźnik tego,że nie ma na nich pordzewiacza.
Jeśli masz czerwone starsze liście to wrzuć zdjęcie.
Hej.
michajdlys
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2009, o 11:06

Choroba śliw

Post »

Witam,
Mam problem ze śliwami. Na dwóch drzewach liście są poskręcane. Obrazki niżej. Ktoś wie co to za choroba i jak ją leczyć? Kliknij na zdjęcie.
Obrazek Obrazek Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

To chyba mszyce siedzą sobie w środku, opryskaj ; mospilan albo calypso.
Pozbądź się ich szybko, bo Ci przywloką szarkę a tej choroby nie wyleczysz.
michajdlys
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2009, o 11:06

Post »

dzięki wielkie :roll:
sabuda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2008, o 12:38

Śliwka węgierka

Post »

Witam serdecznie.Proszę o podpowiedz czy dam radę jeszcze coś zrobić ze śliwkami.Posiadam parę drzew śliwki węgierki i co roku ma dużo owoców ale robaczywych.Dotychczas nic z nich nie robiłem ale teraz postanowiłem porobić przetwory.Czy da radę jeszcze sie ustrzec robaczywych owoców? Jak na razie liście są wolne od szkodnika.
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

Można jeszcze spróbować, coś się zawsze zachowa. W najbliższych dniach przy ładnej pogodzie, wykonaj oprysk Calypso 480SC lub najlepiej już Mospilanem 20SP/ Actarą 25WG . I na razie, to by już bylo tyle - chyba że zajdzie jakaś nieoczekiwana okolicznosć. Z następnymi zabiegami poczekaj do mniej więcej drugiej dekady lipca, na II lot owocówki śliwkóweczki. Arsenał ten sam...
sabuda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2008, o 12:38

Post »

Dziękuje bardzo....Niech ci bozia w ....choćby w sliweczkach wynagrodzi.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kosiarzu, jak długo Actara działa na mszyce? Dłużej niż Calypso? Nigdzie nie znalazłam takiej informacji.
Kosiarz
200p
200p

Post »

gienia1230 pisze:Kosiarzu, jak długo Actara działa na mszyce? Dłużej niż Calypso? Nigdzie nie znalazłam takiej informacji.
Mi też trudno będzie na to pytanie odpowiedzieć. Ale tiametoksam to ta sama grupa związków chemicznych, co Calypso i Mospilan... wszystko to neonikotynoidy. Dłużej - raczej nie działa, ale mniej więcej podobnie - świadczy o tym też i zapis na etykiecie "wykazuje długotrwałe działanie na mszyce". Problem pewnie niedługo sam się rozwiąże, ponieważ w marcu upłynął termin ważności zezwolenia; szkoda ze go nie odnowili, bo był to jeden z tych insektycydów, kóre są stosunkowo niegroźne dla ludzi - "lżejszy" niż Calypso czy Mospilan. Pogoda jest dość niestabilna, stąd też wybrałem środki układowe z rej. na rośliny sadownicze oraz, które zwalczają owocówke śliwkóweczkę.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kosiarz :)
Fakt, pogoda fatalna ! Już od tygodnia wyczekuję spokojnego wieczoru, by śliwy opryskać. Co chwilę pada i wieje jak diabli, chociaż dziś przed południem na działce było całkiem spokojnie i miałam nadzieję, że może wieczorem ! A tu znowu zerwało się wiatrzysko!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kosiarz
200p
200p

Post »

gienia1230 pisze:Dzięki Kosiarz :)
Fakt, pogoda fatalna ! Już od tygodnia wyczekuję spokojnego wieczoru, by śliwy opryskać. Co chwilę pada i wieje jak diabli, chociaż dziś przed południem na działce było całkiem spokojnie i miałam nadzieję, że może wieczorem ! A tu znowu zerwało się wiatrzysko!
Nom, u mnie było dość podobnie - do mniej więcej 15 słonecznie, tyle że b. wietrznie, a 2h temu popadał spory deszcz. Teraz... znowu słoneczko. A prognoza na jutro - opady.
pawelwroc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2009, o 18:02

śliwka węgierka- co to za choroba ?

Post »

Witam,

przekopałem sieć i okoliczne sklepy ogrodnicze- ale nie wiem co to za szkodnik/grzyb i jak go zwalczyc..

poniżej fotka :

http://bayimg.com/fAamMaacM

Obrazek

dzięki za radę,

Paweł
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Pordzewiacz śliwowy - jeśli ilość liści porażonych jest nieduża do zerwania i dwukrotny w odstępie 6 dni oprysk całego drzewa Talstarem 100EC. :wink:
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”