Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Coś z niczego czyli Agaty i Kamila ogrodu początki

Post »

Goferku - hihi, tak właśnie myślałam! Czyli różności dobrane po swojemu :D
Przez forum przetoczyła się kiedyś wielka dyskusja, czy sadzić tuje na żywopłot, czy nie. Ja należę do grupy umiarkowanych zwolenników. Tuje nie są może oryginalne ani wysmakowane kompozycyjnie, ale jakże praktyczne. Ściana zieleni jest nieoceniona jako tło, jako odgrodzenie od sasiadów-bałaganiarzy i od ciekawskich, jako zapora od hałasu i kurzu. Daje intymność, pięknie na jej tle wygladaja kolorowe krzewy i byliny. A co ważne, tuje nie są bardzo drogie i w miarę szybko rosną.
Co roku w centrach ogrodniczych (obi, castorama) na wiosnę można kupić po promocyjnej cenie całkiem spore tuje - takie ok. 1,3 m kosztują po 10 zł. Wystarczy posadzić je co 0,7 - 0,8 m, więc łatwo policzyć ile ich potrzeba i ile to będzie kosztowało.
Jedynym mankamentem (jeśli to wada), to to, że bezwzględnie trzeba je przycinać na całej wysokości. Jeśli się tego zaniedba, to rosną zbyt szeroko i mają zbyt luźny pokrój.
Swoje żywopłoty przycinam kilka razy w roku i jest to nader relaksacyjne zajęcie :D Kiedy mam stresiora, chwytam za sekatory i nożyce :D - od razu lepiej!

Podpowiem Ci jeszcze coś - tym razem z notatnikiem. Roślin jest tak wiele, że nie sposób wszystkiego zapamietać, a szczególnie pokojarzyć nazwy z wyglądem. Założyłam więc sobie notatnik w komputerze i do każdej nazwy dodaję małe zdjęcie. Wystarczy zwykłe 'kopiuj-wklej', nie trzeba przez hosta zdjęciowego. Baaardzo pożyteczny sposób...
Pozdrawiam serdecznie
Ula
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ula nie chciałam właśnie głośno mówić że mam małą awersję jeśli chodzi o tuje. Nie wiem czy chodzi o to, że są wszędzie czy o to, że większość z tych które widuję to osobniki posadzone i pozostawione same sobie, które po jakimś czasie wyglądają zdecydowanie małom estetycznie. Ale oczywiście biorę je pod uwagę. Oj ciężkie decyzje przede mną ciężkie.
Masz racje co do tego notatnika w komputerze. Oprócz inspiracji, które znajdę w Waszych ogrodach zawsze można go uzupełnić o to co posadziłam, gdzie, zapisać jakie dana roślinka ma wymagania ;:63 Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to masz Agatko twardy orzech do zgryzienia ;:224 Tyle propozycji i co z tego wybrać ,ale jak pisze Urszulka tuje dają ładne tło . Ja też mam ich parę i ciągle przycinam boki i górę można je fajnie formować na różne kształty . Masz jeszcze trochę czasu na zastanowienie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jadziu masz rację z tym orzechem :P
Szkoda, że wiosna dopiero za...61? Z każdym kolejnym dniem zastanawiania się, podglądania Waszych ogrodów wiem, że nic nie wiem :) Gdyby ciążyła nade mną presja czasu to byłabym zmuszona do błyskawicznych decyzji, a tak siedzę i kombinuję, obmyślam i z każdym dniem mam większą pustkę w głowie :;230
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Agatko, nie będzie tak źle!!! :D Najważniejsze, że masz zapał i M do pomocy. Kajecik wskazany :D
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

goferek pisze: siedzę i kombinuję, obmyślam i z każdym dniem mam większą pustkę w głowie :;230

Agatko
..to normalka. Ja mam działeczkę kilkanaście lat a co roku coś zmieniam. Planuję przez całą zimę gdzie co ...a wiosną z jakiegoś powodu muszę zrobić następne zmiany :;230 . Wtedy już tylko pozostaje błyskawiczna decyzja, która w większości się sprawdza. Myślę że i u ciebie się sprawdzi. Im więcej planujemy, tym mniej wiemy. :;230. Co do tui ..także mam kilka i jestem z nich bardzo zadowolona, choć mojemu sąsiadowi kojarzy się z cmentarzem. ;:223
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję, że jakoś to ogarniemy :)
Wczoraj przy okazji zakupów w markecie budowlanym, zupełnie przypadkiem :;230 trafiłam na dział ogrodniczy i złapałam za nasionka. Mam w planach zagospodarować jedno pomieszczenie w domu, taka ala piwnica-ogrzewana, jasna na pokój dla roślinek. Widzę,że część roślin sadzi się już w styczniu więc niech to będzie na razie zaczątek tych moich ogrodowych doświadczeń.
A o to moje skromne wczorajsze zakupy :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Kobea jest piękna i bardzo się rozrasta. Zobacz u mnie wrześniowe fotki. Z 1 sadzonki opanowała wielki bukszpan i pergolę z Westerlandem.Na płocie szybko by wszystko zasłoniła. Szkoda,że jednoroczna.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tylko ,że trzeba ją już chyba wysiać kobeę a łubin raczej dwulatek tak jak naparstnice . Nie wiem czy jeszcze w tym roku zakwitnie . Bardzo uwielbiają go ślimaki . Mnie go całkowicie skonsumowały oczywiści młode sadzonki . Potem to już się wysiewa jak naparstnica i można go traktować jak bylinkę ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wiem, wiem będę ją sadzić lada dzień :)
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

:wit Agatko :) już nie mogę się doczekać Twoich poczynań na nawym miejscu. Mam nadzieję, że będziesz szczegółowo opisywać każdy swój krok :wink: Życzę powodzenia :)
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Marta witaj w moich skromnych progach :wit
Oczywiście, że będę :) Na razie jeszcze chwilowo skupiam się na remoncie bo już w zasadzie tydzień tylko został do wprowadzania się, a łazienka w proszku. Podloga skuta, gołe cegły na ścianach- a mieliśmy kłaść tylko kafelki :)
Teraz w weekend muszę przynajmniej mniej więcej uprzątnąć pomieszczenie w którym będę wysiewać roślinki. Bo mam takie, które trzeba już w styczniu wsadzić do ziemi :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

O tych remontach to coś wiem :? bo aktualnie remontujemy poddasze ale warto się pomęczyć by potem rozkoszować się przytulnością w domku :wink:
Zapraszam
Ogród Marty_S
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Ale gorący wątek :;230 :;230 :;230 A właścicielka jeszcze sadzoneczki nie wsadziła :;230 :;230 :;230 Boję się pomyśleć,co będzie w sezonie :wink: A teraz poważnie.Kochana,najważniejsze to...gonić króliczka :D Właśnie super,że nic nie ma,że możesz od początku.I nie poddaj się panice.Przyjdzie wiosna,słoneczko zaświeci,wyjdziesz z kawą(na razie na taborecie wypijesz :wink: :lol: )i popatrzysz sobie a...pomysły same zaczną się sypać.Nie znam Twojego portfela,mówię ze swojej perspektywy;każdy powrót z miasta to jakiś nabytek,raz krzaczek,raz bylinka i już coś się dzieje.No i jak tu czytam,Jadzia mieszka niedaleko i przed Tobą swój ogród otwiera :wink:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mirka dziękuję za wizytę w moim jak na razie wirtualnym ogrodzie :)
Masz chyba rację z tą wiosną, pewno przy promykach słońca łatwiej będzie podejmować decyzje.
A co do siedziska w ogrodzie nie uwierzysz, ale mam ławkę :tan widoczna na stronie 4 zdjecie nr 2 :lol: (hihihi)
Choć taboret bardziej mobilny. Zawsze można go postawić w dowolnym miejscu i z tym kubkiem kawy, wpatrując się w poszczególne kawałki ogrodu podumać co tam wsadzić w ziemię ;:40 ;:40
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”