Potrawy Wigilijne
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Romualda !
Za dawnych czasów, kiedy w sklepach okresowo brakowało masła, / oczywiście z powodu wykupywania masła przez krwiopijców handlarzy i spekulantów / moja babcia latem nabywała go większe ilości, klarowała je, a następnie przelewała do glinianych garnków / widziałem ostatnio takie prawdziwe na rynku / i w chłodnym pomieszczeniu przechowywała do wiosny.
Za dawnych czasów, kiedy w sklepach okresowo brakowało masła, / oczywiście z powodu wykupywania masła przez krwiopijców handlarzy i spekulantów / moja babcia latem nabywała go większe ilości, klarowała je, a następnie przelewała do glinianych garnków / widziałem ostatnio takie prawdziwe na rynku / i w chłodnym pomieszczeniu przechowywała do wiosny.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Potrawy Wigilijne


- Jagusia
- 1000p
- Posty: 3193
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Puławy
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Romo 
Dzisiaj w każdym większym markecie kupisz klarowane masło - z reguły w takich pół litrowych plastikowych wiadereczkach. Szczerze powiedziawszy nie wiem co ono jest warte.... ale widziałam takie w Tesco i w Biedronce...

Dzisiaj w każdym większym markecie kupisz klarowane masło - z reguły w takich pół litrowych plastikowych wiadereczkach. Szczerze powiedziawszy nie wiem co ono jest warte.... ale widziałam takie w Tesco i w Biedronce...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Re: Potrawy Wigilijne
Roma!Romualda pisze::Mam nadzieję, że Ala zauważy Twój wpis



Ja kiedyś widziałam gdzieś takie masło, ale nie było mi potrzebne, więc nie kupowałam.
A w tym roku AMBITNIE zamierzam być "perfekcyjna pani domu"


A teraz sama będę robiła (przynajmnie taki mam plan)


Re: Potrawy Wigilijne
Uszka z grzybami i pierogi z kapustą i grzybami.
Grzyby suszone gotuję, mielę maszynką o dużych oczkach i wrzucam na patelnię, gdzie się rumieni cebula drobno poszatkowana.
Jeszcze razem wszystko chwilkę podsmażam, solę, pieprzę i gotowe.
W pierwszej kolejności robię uszka, a do farszu który pozostanie dorzucam ugotowaną i posiekaną kapustę kiszoną. I robię pierogi.
Właśnie się mrożą
. Mrożę na surowo, w zamrażarce rozkładam folię i układam na niej pierogi, by się nie stykały.
Jak się zamrożą to zbieram do jednego worka .
Dzisiejsza praca:

Grzyby suszone gotuję, mielę maszynką o dużych oczkach i wrzucam na patelnię, gdzie się rumieni cebula drobno poszatkowana.
Jeszcze razem wszystko chwilkę podsmażam, solę, pieprzę i gotowe.
W pierwszej kolejności robię uszka, a do farszu który pozostanie dorzucam ugotowaną i posiekaną kapustę kiszoną. I robię pierogi.
Właśnie się mrożą

Jak się zamrożą to zbieram do jednego worka .
Dzisiejsza praca:


- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Przestrzegam, w tym "maśle" jest dużo różnych składników, tylko masła w nim nie ma.Jagusia pisze:Romo
Dzisiaj w każdym większym markecie kupisz klarowane masło - z reguły w takich pół litrowych plastikowych wiadereczkach. Szczerze powiedziawszy nie wiem co ono jest warte.... ale widziałam takie w Tesco i w Biedronce...
Klarowane masło nie jest trudno zrobić, najlepiej kupić masło 82% (czasem trafia się 83%), wziąć rondelek, rozpuścić, powolutku gotować zbierając szumy, to białko z mleka. Część szumów opadnie na dno, a woda oczywiście wyparuje, dlatego cały proces robimy w odkrytym naczyniu. Masła w czasie klarowania ubywa (woda paruje, białko z mleka usuwamy).
Uzyskamy klarowny złocisty płyn. Należy go nieco ostudzić i bardzo ostrożnie zlać do innego naczynia, dobry jest słoik kamionkowy lub szklany z przykrywką. Ponieważ na dnie garnka są osady, można wlewać przez sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą. Masło mozna przechowywać w lodówce pół roku. W starych książkach można wyczytać, że nawet dwa lata.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Klarowane masło pod nazwą GHI można też kupić w sklepach indyjskich
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Re: Potrawy Wigilijne
Ostatnio właśnie klarowane masło widziałam w Tesco.
Ale jak czytam w jaki sposób się robi, to korci mnie by zrobić.
Ale jak czytam w jaki sposób się robi, to korci mnie by zrobić.
Re: Potrawy Wigilijne
Dzisiaj mam za sobą drugą turę pieczenia pierogów.Dzisiaj na tapecie były:
Pierogi z Pieca
ciasto
20 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki żytniej
3 dkg drożdży
3 łyżki oliwy
po 1/2 soli,majeranku i cukru
jajo do posmarowania pierogów
Połączyć obie mąki
dodać pokruszone drożdże
oraz pozostałe składniki i wyrabiać dodając letniej wody aż uzyska się elastyczne ciasto.
Posypać mąką ,przełożyć do miski,nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięci , aż podwoi swoją objętość
Wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować na placek ok 3mm i wykroić krążki ok 10 cm średnicy
Nałożyć farsz, zlepić, przekłuć widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem
wstawić do nagrzanego pieca 200st,piec ok 20 min
farsz
20 dkg kaszanki
4 wątróbki drobiowe
2 cebule
kwaśne jabłko
łyżka oliwy
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki majeranku
tłuszcz do smażenia
Kaszankę obrać z osłonek i rozdrobnić widelcem
Wątróbki obsmażyć na rozgrzanej oliwie a następnie pokroić w kostkę
Na tłuszczu od wątróbek zeszklić poszatkowaną cebule
z jabłka usunąćgniazdka nasienne i bez obierania pokroić w kostkę
wszystkie składniki wymieszać dodając przyprawy



te pierogi są z podwójnej porcji wyszło 45 szt. dosyć duże.

a teraz zobaczcie komu najbardziej ślina cieknie


Pierogi z Pieca
ciasto
20 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki żytniej
3 dkg drożdży
3 łyżki oliwy
po 1/2 soli,majeranku i cukru
jajo do posmarowania pierogów
Połączyć obie mąki
dodać pokruszone drożdże
oraz pozostałe składniki i wyrabiać dodając letniej wody aż uzyska się elastyczne ciasto.
Posypać mąką ,przełożyć do miski,nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięci , aż podwoi swoją objętość
Wyłożyć je na stolnicę, rozwałkować na placek ok 3mm i wykroić krążki ok 10 cm średnicy
Nałożyć farsz, zlepić, przekłuć widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem
wstawić do nagrzanego pieca 200st,piec ok 20 min
farsz
20 dkg kaszanki
4 wątróbki drobiowe
2 cebule
kwaśne jabłko
łyżka oliwy
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki majeranku
tłuszcz do smażenia
Kaszankę obrać z osłonek i rozdrobnić widelcem
Wątróbki obsmażyć na rozgrzanej oliwie a następnie pokroić w kostkę
Na tłuszczu od wątróbek zeszklić poszatkowaną cebule
z jabłka usunąćgniazdka nasienne i bez obierania pokroić w kostkę
wszystkie składniki wymieszać dodając przyprawy





a teraz zobaczcie komu najbardziej ślina cieknie



- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Potrawy Wigilijne
Witaj Romo. Wąchacz jest cudowny. Znam to z autopsji, chociaż inna rasa. U mnie jeszcze każda okruszyna z podłogi jest natychmiast wylizana.
Pierogi z pieca wyglądają bardzo smakowicie i coś czuję, że spróbuję z takim farszem zrobić na święta jako dodatek do barszczu. Czy u Ciebie one są podawane w wigilię
. W moim rodzinnym domu pierogi pieczone były często robione, ale z farszem ze słodkiej kapusty z grzybkami suszonymi. Ciasto podobne - na pewno drożdżowe.
Zdradź jeszcze przepis na karpia pieczonego, który podałaś w spisie potraw wigilijnych.
U mnie jest również pieczony, ale pod koniec pieczenia podlewany jest śmietaną i kilka minut w śmietanie się dusi.

Pierogi z pieca wyglądają bardzo smakowicie i coś czuję, że spróbuję z takim farszem zrobić na święta jako dodatek do barszczu. Czy u Ciebie one są podawane w wigilię

Zdradź jeszcze przepis na karpia pieczonego, który podałaś w spisie potraw wigilijnych.
U mnie jest również pieczony, ale pod koniec pieczenia podlewany jest śmietaną i kilka minut w śmietanie się dusi.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3227
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Południe Warszawy
Re: Potrawy Wigilijne
Ludzie, to jest jedzenie czy dzieła sztuki ???
Ja bym nie pozwoliła pożreć takich arcydziełek.

- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5310
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Potrawy Wigilijne
Ja widziałam w jakimś markecie 14 zł pół kg. :roll:Pierożki bardzo apetycznie wyglądają
Psinka cudna 


- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Re: Potrawy Wigilijne
Dziewczyny polecam śledziki wigilijne inaczej
Śledzie czosnkowo - majerankowe
10 płatów matiasów
10 ząbków czosnku
1/2 paczki majeranku
1 szklanka oleju
Śledzie wymoczyć w mleku do odpowiedniej słoności, każdy płat śledzia natrzeć porządnie majerankiem. Na każdy płat wycisnąć ząbek czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i zalać olejem i odstawić na dobę do lodówki. Ilość czosnku oczywiście można zmniejszyć.
Rolmopsy w zalewie cytrynowej
6 filetów śledziowych
łagodna musztarda
strąki czerwonej papryki
4 korniszony kilka marynowanych cebulek
oliwa
tymianek, natka pietruszki
3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
szczypta gorczycy i cukru,
Śledzie wymoczyć w mleku, posmarować cienko musztardą. Paprykę pokroić w paski, korniszony i cebulki posiekać i wymieszać z oliwą i tymiankiem. Ułożyć z papryką na na filetach, zwinąć w rulonik(ja spinam wykałaczkami) Wycisnąć sok z cytryn wymieszać pół na pół z wodą, dodać pieprz, ziele, cukier i ziarna gorczycy. Zagotować wszystko i ostudzić. Śledzie ułożyć w słoju, zalać zalewą i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Śledzie czosnkowo - majerankowe
10 płatów matiasów
10 ząbków czosnku
1/2 paczki majeranku
1 szklanka oleju
Śledzie wymoczyć w mleku do odpowiedniej słoności, każdy płat śledzia natrzeć porządnie majerankiem. Na każdy płat wycisnąć ząbek czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i zalać olejem i odstawić na dobę do lodówki. Ilość czosnku oczywiście można zmniejszyć.
Rolmopsy w zalewie cytrynowej
6 filetów śledziowych
łagodna musztarda
strąki czerwonej papryki
4 korniszony kilka marynowanych cebulek
oliwa
tymianek, natka pietruszki
3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
szczypta gorczycy i cukru,
Śledzie wymoczyć w mleku, posmarować cienko musztardą. Paprykę pokroić w paski, korniszony i cebulki posiekać i wymieszać z oliwą i tymiankiem. Ułożyć z papryką na na filetach, zwinąć w rulonik(ja spinam wykałaczkami) Wycisnąć sok z cytryn wymieszać pół na pół z wodą, dodać pieprz, ziele, cukier i ziarna gorczycy. Zagotować wszystko i ostudzić. Śledzie ułożyć w słoju, zalać zalewą i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Potrawy Wigilijne
Pierogi pieczone - PIĘKNE
. Cała się zaśliniłam na sam widok
, a co by się działo jak poczuła bym ten zapach
.



Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Re: Potrawy Wigilijne
Ewunia ja juz postanowiłam, że w poniedziałek się "zepnę" i stanę zrobić na próbę te pierożki.
Romciu, czy próbowałaś do nich może inny farsz?
Romciu, czy próbowałaś do nich może inny farsz?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012