Filety ( tym razem ) ze szpinakiem i fetą i z sosem szpinakowym 
, robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona.
Składniki na 2 osoby:
- 2 filety
- ok. 1/4 kostki sera feta
- ok. 50 g szpinaku ( użyłam mrożonego )
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta -
panierka
Sos szpinakowy:
- ok. 1/3 paczki szpinaku
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, ząbek lub dwa czosnku
- słodka śmietanka ( według uznania )
Filety cienko rozbijam, solę, pieprzę. Fetę mieszam ze szpinakiem i zawijam w filety. Panieruję najpierw w mące, potem jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na małym ogniu.
W małym garneczku gotuję wodę, dodaję szpinak, doprawiam przyprawami i na koniec zalewam odrobiną śmietany. Sos świetnie pasuje do całości

.
__________________________________________________________________
Gulasz Segedyński :
Składniki :
- 50 -60 dag wieprzowiny ( chuda łopatka )
- 30 dag kiszonej kapusty ( jeśli za kwaśna to przepłukać )
- 1 cebula
- 1 litr wody
- szczypta kminku
- duża szczypta tymianku
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
- Pół papryki czerwonej słodkiej i pół ostrej chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-Sól, pieprz, ja jeszcze dałam odrobinę jarzynki
Mięso oczyścić z błonek i pokroić w niedużą kostkę , cebulę w kostkę .Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać do niego mięso i obsmażyć, dodać cebulę, posypać papryką , kminkiem , tymiankiem, solą, pieprzem .
Wrzucić roztarty czosnek. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, majeranek, i papryki i gotować aż wszystko zmięknie. Doprawić do smaku .
Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącego sosu od gulaszu i dodać do gulaszu bezpośrednio przed podaniem.
