Kasencja w kuchni :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Kasencja

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Witajcie :) .

Przed Świętami jakoś mi czasu brakuje na wszystko, ale na pewno będzie ciąg dalszy.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7253
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Witaj :wit Kasiu natknęłam się na Twój smaczny wątek i wpisuję
się bo masz ciekawe pomysły na gotowanie
pozwolisz że czasem skorzystam :wink:Wesołych Świąt. :)
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Kasencja

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Witaj Stasiu :), cieszę się że moje potrawy przypadły Ci do gustu.

--------------------------------------------

Jabłecznik na biszkopcie z masą budyniową:

Biszkopt:

- 5 całych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 i ? szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ucieram z cukrem i do gotowej puszystej masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam.
Wylewam na blaszkę i piekę ok. pół godziny.

Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- ok. 3/4 szklanki wody
- cukier - według uznania :wink:
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wody

Jabłka obieram kroję w nieduże cząstki. Dolewam wodę, dodaję cukier i przesmażam. Przecieram przez sito i wsypuję do masy galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuszczoną w wodzie.

Na wystygnięty biszkopt wylewam letnią masę jabłkową.

Masa budyniowa z przepisu AGNESS:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 3 szklanki mleka
- kostka masła

Gotuję budyń. Ucieram masło i po łyżce dodaję ostudzony budyń, dokładnie ucieram. Masę budyniową wylewam na ostudzoną już całkowicie masę jabłkową.

Wierzch polałam czekoladą gorzką rozpuszczoną w śmietance słodkiej ( robiłam na oko :wink: )

Ciasto rozpływa się w ustach :) .


Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4039
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

;:180 dzięki za przypomnienie przepisu.Kiedyś to robiłam i potem zapomniałam jak to się robi :wink: muszę zapisać "ku pamięci" ;:132
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Kasiu ciacho wygląda super, na pewno było bardzo delikatne i pyszne :D
Kasencja

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Filety ( tym razem ) ze szpinakiem i fetą i z sosem szpinakowym :), robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona.

Składniki na 2 osoby:
- 2 filety
- ok. 1/4 kostki sera feta
- ok. 50 g szpinaku ( użyłam mrożonego )
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta -panierka

Sos szpinakowy:
- ok. 1/3 paczki szpinaku
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, ząbek lub dwa czosnku
- słodka śmietanka ( według uznania )


Filety cienko rozbijam, solę, pieprzę. Fetę mieszam ze szpinakiem i zawijam w filety. Panieruję najpierw w mące, potem jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na małym ogniu.
W małym garneczku gotuję wodę, dodaję szpinak, doprawiam przyprawami i na koniec zalewam odrobiną śmietany. Sos świetnie pasuje do całości ;:108 .

Obrazek

__________________________________________________________________


Gulasz Segedyński :

Składniki :
- 50 -60 dag wieprzowiny ( chuda łopatka )
- 30 dag kiszonej kapusty ( jeśli za kwaśna to przepłukać )
- 1 cebula
- 1 litr wody
- szczypta kminku
- duża szczypta tymianku
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
- Pół papryki czerwonej słodkiej i pół ostrej chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-Sól, pieprz, ja jeszcze dałam odrobinę jarzynki

Mięso oczyścić z błonek i pokroić w niedużą kostkę , cebulę w kostkę .Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać do niego mięso i obsmażyć, dodać cebulę, posypać papryką , kminkiem , tymiankiem, solą, pieprzem .
Wrzucić roztarty czosnek. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, majeranek, i papryki i gotować aż wszystko zmięknie. Doprawić do smaku .
Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącego sosu od gulaszu i dodać do gulaszu bezpośrednio przed podaniem.


Obrazek Obrazek Obrazek
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 38
Od: 6 lis 2010, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowsze

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Witam Kasiu.Fajny wątek z tymi przepisami :lol:
Będę tu często zaglądał.Pozdrawiam.Rysiek ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7253
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Super ten jabłecznik muszę wypróbować dzięki Kasiu :wit
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Kasencja

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Gołąbki z kaszą

Składniki:
- 2 torebki kaszy
- ok.500 g mięsa mielonego ( ja staram się dawać różne na raz: wieprzowe, wołowe, z kaczki :). )
- duża cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kapusta
- Przecier pomidorowy

Kaszę gotuję, dodaję zmielone mięso, podsmażoną na złoto cebulę wraz z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zawijam w kapustę ( staram się robić malutkie, bo się fajnie je :D ) i zalewam przecierem pomidorowym ( ja używam sos własy zrobiony pomidorowo ?paprykowy z warzywami i ziołami ).
I duszę w tym sosie, aż zmiękną.


Obrazek Obrazek Obrazek


___________________________________________________________



Krokiety z pieczarkami

Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklani mleka
- ok 1,5 szklanki mąki
- 2 całe jaja
- szczypta soli

Farsz:
- pieczarki ( ok 700 g )
- 3 cebule
- sól, pieprz

Naleśniki staram się smażyć jak najcieńcze potrafię :wink: . Pieczarki duszę z cebulą, solą i pieprzem, potem do naleśniczków ( dużo farszu ), panierka i gotowe.
Ja uwielbiam z ćwikłą z chrzanem.

Najpierw zbiór :D :

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Kasiu zastrzeliłaś mnie tym podawaniem krokietów z ćwikłą :shock: :shock: :shock: pierwszy raz się z tym spotykam 8-) :lol: ...ja to przeważnie z barszczykiem....albo w ostateczności same.....ale z ćwikłą :shock: .....muszę przetestować ;:224 :lol:
Bardzo zainteresował mnie Gulasz Segedyński , koniecznie muszę zrobić....może być ciekawe połączenie mięsa z kapustką kiszoną i śmietaną :D ......na pewno w tym tygodniu będzie na obiadek....dam znać jak wrażenia :D
Mirka227
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 42
Od: 15 sty 2010, o 00:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Czyżby pieczarki z własnej uprawy?
Kasencja

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

AGNESS pisze:Kasiu zastrzeliłaś mnie tym podawaniem krokietów z ćwikłą :shock: :shock: :shock: pierwszy raz się z tym spotykam 8-) :lol: D
AGNESS najwyższy czas spróbować :lol: . - czasami jem z roztopionym żółtym serem i keczupem, do tego ogórek kiszony :lol: . Reszta rodziny je z barszczem jak wszyscy :wink: .
Gulasz Segedyński mi smakował, choć smak całkiem inny, jakiego jeszcze nie próbowałam. Następnym razem chyba zrobię dla próby ze słodką śmietaną :roll: , no ale ja, jak to ja :), muszę coś po swojemu :lol: .

Mirka zgadza się pieczarki mam własne w piwnicy :D :

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Kasiu opowiedz coś więcej o tych pieczarkach....w jaki sposób je hodujesz....skąd bierzesz podłoże itp ....
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

opowiedz, opowiedz... :) Czy one potrzebują światła?
Kasencja

Re: Kasencja w kuchni :)

Post »

Podłoże kupuję na all...ro. Jest to tzw. faza III, czyli kupuję podłoże już przerośnięte grzybnią i dodatkowo torf do nakrycia.
Także jak kurier mi przywozi, to tylko posypuję torfem i podlewam :) . Po ok. 3 tygodniach rosną pieczarki. Trzymam w piwnicy, temp. ok. 14-15 stopni, ciemnawo.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”