Popiolek69 kilka moich maluchów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: popiolek69 kilka moich maluchów:)

Post »

Powiem delikatniej :wink: Warto korzystać z funkcji 'quote'. Twoja odpowiedź padła pod zdjęciami więc na logikę odnosisz się do nich wg. niepisanej zasady post pod postem. Tyle w temacie :)
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Przecież nie będę 'quote-ował' zdjęć, bo to trochę wkurza, zwłaszcza mnie, kiedy używam netu w telefonie :P.
Zresztą Konrad na pewno wiedział, o które mi chodzi ;). To tyle.

Wracając jeszcze do frailei - Konradzie, wysiew jest łatwy, czy kapkę trudniejszy? Pytam, bo może wysiałbym jakiś gatunek z czystej ciekawości ;).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Arturze przyznam szczerze że od pana Snowarskiego też mam F. grahliana i to dokładnie z tym numerem polowym :D Wygląda ona właśnie troszkę inaczej niż inne moje, jest jaśniejsza i nie przebarwia się tak na słońcu jak te drugie co moim zdaniem dodaje im uroku :)
Aleksandrze tak wiedziałem że chodzi o poprzednie fotki :) Co do wysiewu frailejek to powiem szczerze że problemu najmniejszego raczej nie ma aby nasiona świerze i wschodzą jak zboże :twisted:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Parasolka robi piorunujące wrażenie ;:108
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

moritius pisze:Przecież nie będę 'quote-ował' zdjęć, bo to trochę wkurza, zwłaszcza mnie, kiedy używam netu w telefonie :P.
Zresztą Konrad na pewno wiedział, o które mi chodzi ;). To tyle.

Wracając jeszcze do frailei - Konradzie, wysiew jest łatwy, czy kapkę trudniejszy? Pytam, bo może wysiałbym jakiś gatunek z czystej ciekawości ;).

Cytowanie wszystkich zdjęć pod pod postem faktycznie jest nieodpowiednie, ale wybranych do, których się odnosisz (szczególnie, ze są na poprzedniej stronie) jak najbardziej wskazane mając na względzie przejrzystość forum. Ja korzystam z laptopa, tobie również polecam.
Ciesze się, że Konrad wiedział o co biega. Nie mniej pierwsza część twojej wypowiedzi jest opinią jakby nie patrzeć skierowaną do ogółu lub w eter. Dla osoby, która nie koniecznie musi kodować w głowie wszystko co ludzie piszą na forum (bo i po co) jest jednoznaczne, że odnosisz się do postu powyżej (tu brak cytowania). W związku z tym korzystaj z tej funkcji o, której pisze - to zaledwie kilka sekund, a dużo daje.

Konrad, może taka ich 'natura' lub zależy od warunków w jakich rosną :idea: Tak skojarzyłem po roślinach, które ludzie przynoszą z marketów jako pękate kulki, a po jakimś czasie w odpowiednich warunkach rośliny nabierają już 'normalnych' kształtów.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Moje frailejki rosną prawie na pełnym słońcu a szczególnie staram się żeby stały w takim miejscu gdzie świeci po południu słońce bo właśnie po południu zakwitają. Tylko małe siewki trzymam bardziej w cieniu. Ogólnie te roślinki lubią nawet wodę a i szybko ją tracą, szczególnie zimą maja tendencje do zasychania.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo odważna teoria - wszędzie pisze i wszyscy twierdzą, że frailee z racji tego, że w naturze rosną między trawami i krzakami to potrzebują cieniowania. Ja hodując je kilka lat też nie trzymałem ich w pełnym słońcu. Jeśli o tym "zapomniałem" rośliny mi przypalało. :wink:
Natomiast prawdą jest że one potrzebują krótkiego okresu spoczynku zimą i nieco cieplejszego stanowiska. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

O tym, że Frailea by zakwitnąć potrzebuje słonka po południu piszą Hinz i Abramowicz w swojej książce.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

aha, też pisałem o tym w swoim artykule o nich w naszym czasopiśmie "Świat Kaktusów". Tak jest.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Owszem Henryku zdarzyło mi się przypalić parę roślin ale to bardziej na wiosne po odwyku zimowym a tak nic złego im się nie dzieje, może tylko tyle że wolniej sobie rosną ale to akurat nie problem. Zimuję je natomiast tak jak resztę tych "standardowych" czyli około 10 stopni i jakoś w miarę dają radę :)
Hej Tomku :) O tym ich kwitnieniu to w sumie w wielu różnych źródłach czytałem i trochę prawdy jest tak z obserwacji.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładne, mnie też się podobają, szczególnie te z krótkimi i przylegającymi cierniami, tak jak np. Sulcorebutia rauschii
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

:shock: ładnie Ci kwitną fraile'e
W tym roku wysiewałem i jestem pozytywnie zaskoczony, ładne tempo wzrostu, dość "proste" ale czy mi się uda doprowadzić do kwitnienia to się okaże za kilka lat :wink:

wpadnij kiedyś na Lubelski ptmk :wit
Pozdrawiam Krzysiek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Witam. Myślę Krzysztofie że w trzecim sezonie po wysiewie możesz już wyglądać kwiatów, może nie u wszystkich ale część myślę że pokaże co potrafi:)
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p

Post »

Znalazłem kilka fotek echino więc wrzucam Obrazek E. scheeri, Obrazek E. reichenbachii v. fitchii SB861, Obrazek E schwarzii L1305
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Świetne, świetne i jeszcze raz świetne. Bardzo ładne kwiaty i same roślinki. ;:138
Pozdrawiam, Darek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”