Moje kwiatki - cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiatki część 2

Post »

:wit Aniu,
odwiedziny zaczęłam od 2 części twoich roślinności. I co ja widzę na samym początku: moje dawne chciejstwo: kocie ogonki (sorry, nie znam prawidłowej nazwy - takie różowo-czerwone puchate zwisające kwiecie. Wujek gogel podpowiedział - akalipa). Czy te "ogonki" są łatwe w obsłudze? Jeśli tak, to może się skuszę...
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu nowa Kalatea cudna ;:138 Prawdziwy rarytas bez dwóch zdań. ;:108
Roślinka którą dostałaś jako dowód wdzięczności z całą pewnością nie jest draceną.
Obstawiam, że to jakaś odmiana juki variegata. Zresztą masz teraz nową jukę, więc porównaj listki obu roślinek.
Podejrzewam, że są równie ostre na brzegach tak, że przez przypadek możnaby się skaleczyć. :uszy
Draceny mają listki łagodne w kształcie i miękkie w dotyku. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elciu-chodząca encyklopedio :D wiesz ,że masz rację :!: Po Twoim wpisie bliżej przyjrzałam się tej mojej dracenie i jednak to juka :!: Nie przyszło mi do głowy ,że juki mogą być różne :oops: bo najczęściej spotykana to jest ta ciemno zielona.Co by nie było jestem z niej zadowolona,a Tobie dziękuję za identyfikację ;:180

meandrzejew-z acalyphą czyli pokrzywowcem (a po Twojemu kocimi ogonkami)zero kłopotów,całe lato wisiała w ogródku na brzoskwini czyli w cieniu,lubi dużo pić, ale nie lubi "mokrych stóp"bo żółknie.Papu też lubi :D
hen_s-udało mi się zdobyć rarytasik :tan jak tylko ją zobaczyłam wiedziałam ,że będzie moja
socurek-przypadkowo natrafiłam na wyprzedaż w Auchanie w Płocku.Po 1listopadzie wyprzedają wszystkie rośliny robiąc miejsce na towar świąteczny,wtedy naprawdę można się obkupic .Ja trochę za późno trafiłam i zostały same resztki albo z tych najdroższych.Calathei została cała półka.Były jeszcze medininille(ładne)ale tych się bałałam, bo mocno kapryśne i dużo storczyków oraz paprocie(dawalie)
Lidka ,maribat i cała ;:4 ;:196
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Z jednej strony żałuję, że mam do Auchana daleko, z drugiej nawet się cieszę, bo kasa już i tak mi się skurczyła niesamowicie i nie mogę już sobie pozwolić na wydatki kwiatkowe :lol: Będę jej pewnie szukać już w przyszłym roku, a do tej pory będę ją podziwiać u Ciebie :)
Awatar użytkownika
pio237
100p
100p
Od: 30 paź 2011, o 17:34

Post »

Rewelacyjna kalatea :).
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Oj Aniu, narobiłaś mi apetytu. Specjalnie pojechałam do Auchan. Latałam jak kot z pęcherzem pomiędzy regałami i nic. Żadnego, nawet ułamanego, badylka nie było - tylko choinki, bombki, etc. No trudno :evil: , spóźniłam się. :evil:
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

hahahha :;230 ach te Święta... co roku nadchodzą wcześniej :;230 Przynajmniej w marketach ;)
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

Ja w sprawie paproci podlewać i zraszać , zraszać...... , zraszać i będą ogromne zwłaszcza zimą . A zakup wspaniały . Jeszcze nigdzie nie widziałam :shock:
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

Aniu bardzo mało Ciebie tu !! Czekam na fotki !! ;:180 ;:180
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Aniu cieszę się, że mogłam pomóc i teraz wiesz co masz. :uszy
A ta juka to też rarytasik, bo rzadko można znaleźć w sprzedaży te z kolorowymi listkami. U jednej osoby widziałam taką
z jasnym paskiem pośrodku liścia. Cudna była. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

No właśnie gdzie fotki?
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit ;:180
Lidka i Kasia upominają się o fotki(wiadomo każdy je lubi) ale jak tu zrobić zdjęcie jak taka szaro-bura pogoda :evil: .
Dzisiaj było przesadzanie mojej calathei w kratkę, bo miała małą supermarketową doniczkę istwierdziłam że jej za ciasno ,przy okazji cyknęłam fotkę
Obrazek
Teraz moje cudo wygląda tak
Obrazek
a skoro przesadzanie to i różowo-zielone anturium prosiło o większy domek ,bo sami popatrzcie
Obrazek Obrazek
a teraz zadowolone roślinki stanęły do wspólnej fotografi
Obrazek
Przygarnęłam dzisiaj taką sierotkę,jak myślicie będą z niej"ludzie'' :?: :wink: Obrazek Obrazek
Lidziu, Kasiu,starczy :?: :roll:
Pozdrawiam, Anna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

No faktycznie korzenie miały już takie że świetnie że przesadziłaś je do nowych domków , pewnie że z tej sierotki cos będzie trzymam kciuki starczy jak najbardziej, chciałam dodać jeszcze że hibki od Ciebie moczą nóżki ubyło im kilka listków ale maja sie dobrze , ajchrysomik siedzi w ziemi a patyczak moczy nóżki no chyba że on ma od razu iść do ziemi ?
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiulka-ja dostałam od zeberki identyczny kawałeczek i wsadziłam do ziemi z odrobiną ukorzeniacza.Szybciutko się przyjął i sobie rośnie bez żadnych kłopotów.Z hibkami to już gorzej(ja miałam kłopoty)z ukorzenieniem.ale jak Ci nie wyjdzie to powtórzymy operację w miarę możliwości :D
Pozdrawiam, Anna
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Aniu
Ohoh.... ale dziś miałaś święto ;:108 piękny kawałek roboty :heja
Calathea piękna pierwszy raz taką widzę ;:138
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”