odwiedziny zaczęłam od 2 części twoich roślinności. I co ja widzę na samym początku: moje dawne chciejstwo: kocie ogonki (sorry, nie znam prawidłowej nazwy - takie różowo-czerwone puchate zwisające kwiecie. Wujek gogel podpowiedział - akalipa). Czy te "ogonki" są łatwe w obsłudze? Jeśli tak, to może się skuszę...
Moje kwiatki - cz.2
- meandrzejew
- 500p

- Od: 28 sie 2011, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kwiatki część 2
odwiedziny zaczęłam od 2 części twoich roślinności. I co ja widzę na samym początku: moje dawne chciejstwo: kocie ogonki (sorry, nie znam prawidłowej nazwy - takie różowo-czerwone puchate zwisające kwiecie. Wujek gogel podpowiedział - akalipa). Czy te "ogonki" są łatwe w obsłudze? Jeśli tak, to może się skuszę...
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu nowa Kalatea cudna
Prawdziwy rarytas bez dwóch zdań.
Roślinka którą dostałaś jako dowód wdzięczności z całą pewnością nie jest draceną.
Obstawiam, że to jakaś odmiana juki variegata. Zresztą masz teraz nową jukę, więc porównaj listki obu roślinek.
Podejrzewam, że są równie ostre na brzegach tak, że przez przypadek możnaby się skaleczyć.
Draceny mają listki łagodne w kształcie i miękkie w dotyku.
Roślinka którą dostałaś jako dowód wdzięczności z całą pewnością nie jest draceną.
Obstawiam, że to jakaś odmiana juki variegata. Zresztą masz teraz nową jukę, więc porównaj listki obu roślinek.
Podejrzewam, że są równie ostre na brzegach tak, że przez przypadek możnaby się skaleczyć.
Draceny mają listki łagodne w kształcie i miękkie w dotyku.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- APe

- Od: 21 wrz 2009, o 23:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elciu-chodząca encyklopedio
wiesz ,że masz rację
Po Twoim wpisie bliżej przyjrzałam się tej mojej dracenie i jednak to juka
Nie przyszło mi do głowy ,że juki mogą być różne
bo najczęściej spotykana to jest ta ciemno zielona.Co by nie było jestem z niej zadowolona,a Tobie dziękuję za identyfikację
meandrzejew-z acalyphą czyli pokrzywowcem (a po Twojemu kocimi ogonkami)zero kłopotów,całe lato wisiała w ogródku na brzoskwini czyli w cieniu,lubi dużo pić, ale nie lubi "mokrych stóp"bo żółknie.Papu też lubi
hen_s-udało mi się zdobyć rarytasik
jak tylko ją zobaczyłam wiedziałam ,że będzie moja
socurek-przypadkowo natrafiłam na wyprzedaż w Auchanie w Płocku.Po 1listopadzie wyprzedają wszystkie rośliny robiąc miejsce na towar świąteczny,wtedy naprawdę można się obkupic .Ja trochę za późno trafiłam i zostały same resztki albo z tych najdroższych.Calathei została cała półka.Były jeszcze medininille(ładne)ale tych się bałałam, bo mocno kapryśne i dużo storczyków oraz paprocie(dawalie)
Lidka ,maribat i cała

meandrzejew-z acalyphą czyli pokrzywowcem (a po Twojemu kocimi ogonkami)zero kłopotów,całe lato wisiała w ogródku na brzoskwini czyli w cieniu,lubi dużo pić, ale nie lubi "mokrych stóp"bo żółknie.Papu też lubi
hen_s-udało mi się zdobyć rarytasik
socurek-przypadkowo natrafiłam na wyprzedaż w Auchanie w Płocku.Po 1listopadzie wyprzedają wszystkie rośliny robiąc miejsce na towar świąteczny,wtedy naprawdę można się obkupic .Ja trochę za późno trafiłam i zostały same resztki albo z tych najdroższych.Calathei została cała półka.Były jeszcze medininille(ładne)ale tych się bałałam, bo mocno kapryśne i dużo storczyków oraz paprocie(dawalie)
Lidka ,maribat i cała
- socurek

- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Z jednej strony żałuję, że mam do Auchana daleko, z drugiej nawet się cieszę, bo kasa już i tak mi się skurczyła niesamowicie i nie mogę już sobie pozwolić na wydatki kwiatkowe
Będę jej pewnie szukać już w przyszłym roku, a do tej pory będę ją podziwiać u Ciebie 
Rewelacyjna kalatea
.
- meandrzejew
- 500p

- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Oj Aniu, narobiłaś mi apetytu. Specjalnie pojechałam do Auchan. Latałam jak kot z pęcherzem pomiędzy regałami i nic. Żadnego, nawet ułamanego, badylka nie było - tylko choinki, bombki, etc. No trudno
, spóźniłam się. 
- socurek

- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
hahahha
ach te Święta... co roku nadchodzą wcześniej
Przynajmniej w marketach ;)
- sangwinaria

- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
Ja w sprawie paproci podlewać i zraszać , zraszać...... , zraszać i będą ogromne zwłaszcza zimą . A zakup wspaniały . Jeszcze nigdzie nie widziałam 
-
Lidka lmw
- 1000p

- Od: 23 sie 2011, o 13:47
Aniu bardzo mało Ciebie tu !! Czekam na fotki !!

Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Aniu cieszę się, że mogłam pomóc i teraz wiesz co masz.
A ta juka to też rarytasik, bo rzadko można znaleźć w sprzedaży te z kolorowymi listkami. U jednej osoby widziałam taką
z jasnym paskiem pośrodku liścia. Cudna była.
A ta juka to też rarytasik, bo rzadko można znaleźć w sprzedaży te z kolorowymi listkami. U jednej osoby widziałam taką
z jasnym paskiem pośrodku liścia. Cudna była.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
No właśnie gdzie fotki?
- APe

Lidka i Kasia upominają się o fotki(wiadomo każdy je lubi) ale jak tu zrobić zdjęcie jak taka szaro-bura pogoda
Dzisiaj było przesadzanie mojej calathei w kratkę, bo miała małą supermarketową doniczkę istwierdziłam że jej za ciasno ,przy okazji cyknęłam fotkę

Teraz moje cudo wygląda tak

a skoro przesadzanie to i różowo-zielone anturium prosiło o większy domek ,bo sami popatrzcie

a teraz zadowolone roślinki stanęły do wspólnej fotografi
Przygarnęłam dzisiaj taką sierotkę,jak myślicie będą z niej"ludzie''

Lidziu, Kasiu,starczy
No faktycznie korzenie miały już takie że świetnie że przesadziłaś je do nowych domków , pewnie że z tej sierotki cos będzie trzymam kciuki starczy jak najbardziej, chciałam dodać jeszcze że hibki od Ciebie moczą nóżki ubyło im kilka listków ale maja sie dobrze , ajchrysomik siedzi w ziemi a patyczak moczy nóżki no chyba że on ma od razu iść do ziemi ?
- APe

Kasiulka-ja dostałam od zeberki identyczny kawałeczek i wsadziłam do ziemi z odrobiną ukorzeniacza.Szybciutko się przyjął i sobie rośnie bez żadnych kłopotów.Z hibkami to już gorzej(ja miałam kłopoty)z ukorzenieniem.ale jak Ci nie wyjdzie to powtórzymy operację w miarę możliwości 
-
Adam12222
- 1000p

- Od: 30 maja 2011, o 15:50
- Kontakt:
Ohoh.... ale dziś miałaś święto
Calathea piękna pierwszy raz taką widzę
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;