Kawa uprawa w mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
kawownik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2012, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawa w domu

Post »

mietek41 pisze:jeszcze jedno ja wyciąłem całe roślinki .utnij z 5 cm nad ziemią to wypuszczą odrosty.im bardziej będziesz ciąć tym szybciej i więcej będzie wypuszczać nowych pędów.tylko bez szaleństw to jeszcze młoda roślinka powodzenia
Ale czy jak obetnę to jest większa szansa na kwitnienie?? Bo już się pogubiłem
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj. kwitnienia nie przyśpieszysz roślina mósi mieć 4-5lat,ale będzie rosła ikwitła lepiej jeśli każdo gałązka będzie miała więcej światła.
Kazia_24
50p
50p
Od: 17 maja 2012, o 21:36
Kontakt:

Post »

Witam, od niedawna na forum i wątek, który szczególnie mnie interesuje - kawa. Kupiłam właśnie kawę w Biedronce - podobnie jak parę osób w tym wątku. Mam ją chyba od zeszłych wakacji, tak sądzę, w doniczce jest 9 roślinek. Mają wysokość około 24 cm. Powiem szczerze, że praktycznie w ogóle nie zauważam wzrostu tej rośliny, baaaardzo powoli wypuszcza listki. Została przesadzona do dużej doniczki z miesiąc temu, bo tamta już była za mała. Może teraz zacznie szybszy wzrost? Około miesiąca temu wyciągnęłam z niej też dwie najmniejsze sadzonki i posadziłam razem - operacja udana, bez uszczerbku rośliny głównej i niemowlaków. Zastanawiam się teraz co zrobić - czy rzeczywiście powycinać nadmiar roślin? Szkoda mi ich... Nie będę ryzykowała wyrywania, bo rośliny są tej samej wielkości i pewnie pozrywałabym im już znacznie korzenie. Czy czekac jeszcze pare miesiecy? zobaczyc jak urosnie i wtedy wyciąć? Chciałabym mieć przede wszystkim dużą roslinę, a ta póki co jest prawie takich rozmiarów jak przy zakupie.

Jakby ktoś mógł napisać jak dużo i jak szybko urosła mu kawa, zebym miala porównanie :)

(nie mam manii wielkości :)))) jak by kto pytał :P
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

mam kawe od zeszłego roku z biedronki. przez zime bardzo się zniszczyła - liście poodpadywały, zczernianły łodygi, a teraz liście są do połowy obeschnięte. pociesza mnie jedynie fakt że odrobine się ruszyła ta kawa bo puściła 3 pary listków.
poradzicie mi jak tą kawe bardziej 'rozruszać'? błagam . . . ona wręcz straszy swym wyglądem
pozdrawiam
Kasia
mietek41
50p
50p

Post »

witam. moja kawa ma ok.140cm tylko tyle ponieważ 3lata temu obciąłem jej czubek.ma ok.6lat i owocuje.najważniejsze że rosną ,jak kazia przesadzałaś kawę to korzenie bardzo wypełniały doniczkę jeśli tak to zabieg był trochę za pużno i musisz trochę poczekać.kawa musi dojść do siebie.latem dużo wody i spryskiwania,słońca ale nie bezpośrednie zaraz za firanką i nawozu.ja używam agrecol do roślin zielonych raz na tydzień.moja kawa w 2-3roku też miała ok.30cm a na jesień już ok.1m i przesadzałem ją 3razy w ciągu roku.głowa do góry pilnuj podlewania i nawozenia a roślinka będzie rosła każde niedopilnowanie powoduje zatrzymanie wzrostu .kawa to bardzo wymagająca roślina zwłaszcza młoda
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

Może być tak jak właśnie piszesz mietek. Doniczka była przerośnięta jak przesadzałam, więc pewnie roslina musi teraz dojsc do siebie i rozwinac skrzydła. Dzięki
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

prosze o pomoc dla mojej zmarniałej po zimie kawie. jest dla niej jakiś ratunek?
Obrazek
pozdrawiam
Kasia
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

doniczka nie jest za mała? może warto przesadzić na wiosnę? a jak z nawozami?
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

mało co nawoże
pozdrawiam
Kasia
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

no to przede wszystkim polecam raz w tygodniu nawozem do roslin zielonych, ja tak robie. Moja kawe przesadzilam niedawno, wiec czekam az zacznie rosnac, ale ma wszystkie liście, jest ładnie zielona.
mietek41
50p
50p

Post »

aryia1985 pisze:prosze o pomoc dla mojej zmarniałej po zimie kawie. jest dla niej jakiś ratunek?
Obrazek
witaj.twoja kawa nie wygląda za ciekawie ale widać że chce rosnąć -zielone listki na czubku.tak jak napisano po pierwsze przesadz ją postaw w bardzo jasnym miejscu często spryskuj i oczywiście nawoż,ale poczekaj z tym z 2 tygodnie po przesadzeniu.i pamiętaj o podlenacyjnewaniu.zresztą na wszystkie zabiegi pielęgnacyjne zrobione nawet 2-3dni za pózno kawa zareaguje zatrzymaniem wzrostu albo zgubi kilka liśći.ziemia do kawy żyzna ale bardzo przepuszczalna -domieszaj piasku .powodzenia jeszcze jedno kawa nie lubi zimna młoda kawa zmarznie w plus pięciu.
Awatar użytkownika
krzand
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 23:19

Post »

Kawa, oprócz ciepła i wilgoci lubi kwaśną ziemię. Moja, pierwsze dwa lata też kiepsko rosła, szczególnie po zimie wyglądała kiepsko. W zeszłym roku dowiedziałem się, że najlepiej stosować nawóz do azalii (zakwasza ziemię). Zacząłem go regularnie stosować i kawa rośnie (odpukać) jak głupia!
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

A to interesująca uwaga... Muszę o tym pomyśleć :)
mietek41
50p
50p

Post »

Kazia_24 pisze:A to interesująca uwaga... Muszę o tym pomyśleć :)
witam.kawa lubi śćkwaśną ziemię ale stosowanie nawozu do roślin kwitnących spowoduje że roślina nie zakwitnie chyba że zawartość fosforu jest niska.miałem już taki przypadek w trakcie zawiązywania pączków i kwitnięcia.przerwała kwitnienie zrzuciła resztę pączków kwiatowych i zaczeła rosnąc jak głupia.
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

W takim razie co najlepiej stosować, aby uzyskać kwaśną ziemię bez lania nawozów? Bo rzeczywiście - to jest co innego - nawóz do roslin kwitnących a do zielonych, a przecież nie chodzi tylko o to, żeby kawa miała mnóstwo liści, ale żeby wydała owoce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”