Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Więcej niż hobby

Post »

Przymroziło, a wciąż ładnie wygląda. A u nas przymrozku nie ma, przed 8 rano było ok. +6 stopni, w nocy i nad ranem troszkę pokropiło. Ależ dziwna ta jesień :shock:
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.Jestem nowy na forum.Przespacerowałem się po Twoim ogrodzie.Bardzo podobają Mi się datury.Ja mam jedną.W tym roku poraz pierwszy zakwitła.Najpierw pojawiły się dwa żółte kielichy.Wydawało się,że to już koniec i w pażdzierniku pojawiła się cała masa pąków.Niestety przymrozek załatwił je skutecznie.

Na jednym ze zdjęć widziałem starca.To roślina dwuletnia.Zima jej nie straszna.

Pozdrawiam Jurek z górek
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

B.ładnie wyglądają oszronione wrzosy :wink:
Ogólnie ładnie u ciebie, w wolnej chwili zapraszam na spacer po moim ogrodzie :wit
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

zaznaczam sobie wątek do podczytywania :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem... :oops: Przepraszam wszystkich za tak długi brak odzewu, ale pojawiło się kilka spraw, które całkowicie zaabsorbowały moją uwagę. :? Mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone. :wink:

Na początek chciałam wszystkim życzyć wszystkiego dobrego w Nowym Roku (mi dzisiaj też ktoś jeszcze takie spóźnione życzenia złożył, więc chyba jeszcze można :) ). Oby Wasze zielone pociechy rosły zdrowe i bujne w nadchodzącym sezonie. ;:108

Witam serdecznie nowych gości. :wit Dziękuję za okazanie zainteresowania, w wolnej chwili (czyli być może już jutro ;:224 ) mój ciekawski wzrok na pewno Waszych ogrodów nie ominie. :twisted:

Zamieszczę może odrobinkę nieaktualnych aktualizacji. :wink: (zdjęcia z grudnia).

Trochę żurawek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rododendronarium:

Obrazek

Na zdjęciu widoczne (bądź nie) 3 azalie japońskie, azalia wielkokwiatowa Sunte nectarine, różanecznik nn, różanecznik, którego nazwy nie pamiętam, ale plakietkę ma, świerk Daisy's White i nowy nabytek kupiony na grudniowej wyprzedaży w szkółce:

Obrazek.

A jeśli chodzi o teraźniejszość to emocje sięgają zenitu, jutro pierwsze wysiewy. :tan Dzisiaj odwiedziłam centrum ogrodnicze i w dość niekomfortowych warunkach (trwał remont :roll: ) starałam się nie ulec "nasionkowemu" szałowi i dokonać rozsądnych zakupów. :D Jutro do ziemi idą jako pierwsze petunie, surfinie, heliotrop i biała kobea.

Zima i jesień zdecydowanie mnie tu oszczędziła, można powiedzieć, że przyszła dopiero trzy dni temu. Doszły mnie słuchy o nadchodzących silniejszych przymrozkach, więc w sobotę okryłam w końcu moją małą magnolię. Chyba się jeszcze nie pochwaliłam, że zawiązała pączki. :D Tego się po niej nie spodziewałam, rośliny potrafią czasem być nad podziw wdzięczne.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ja z wysiewami poczekam do początku lutego. Dzień jeszcze krótki, mogą się powyciągać. U mnie pojawił się mróz-16, biało. Wolałam zimę grudniową, ciepłą.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Witaj po chwilowej nieobecności, mam nadzieję, że wszystkie "pozaforumowe" sprawy układają się dobrze :)
Rośliny, jak ludzie, gdy podchodzi się do nich z sercem to potrafią się odwdzięczyć (chociaż nie zawsze ;) ). Teraz tylko by te pączki nie pomarzły. U Ciebie podobnie jak i u mnie zima do tej pory nas oszczędzała, ale w weekend w końcu sypnął śnieg.
Niestety z wysiewami muszę poczekać do wiosny, nie mam możliwości wysiania w domu i wszystko co może to sieje do gruntu, albo z zakupionych sadzonek :(
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Zajrzałam w notatki i w zeszłym roku ruszyłam z petuniami 8 lutego, więc chyba niewielka różnica. :wink: Poza tym gdy tylko wykiełkują przeniosę je do oranżerii (albo "pingwinarium" jak kiedyś ktoś na forum to miejsce nazwał :lol: ), tam niższa temperatura powinna zapobiec wyciąganiu się siewek. Zima też mi się bardzo do tej pory podobała i aż nie mogłam uwierzyć, gdy słyszałam narzekanie innych (bo pada itp... :roll: ). Dopiero po zwróceniu uwagi na fakt, że mówimy o styczniu, malkontenci nieco zamilkli.

Remi, na pewno ani jeden parapet się nie znajdzie? Zimowe wysiewy to duże oszczędności, ja nie wydałam ani złotówki na sadzonki jednorocznych. ;:108
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Edytko, życzę powodzenia ze strelicją :wit Z nasion ładne by były koraliki ;:3 Mój sąsiad lubuje się w strelicjach, ma kupioną roślinę, ale mu nie kwitnie już parę lat. Kiedyś mnie poprosił o zaopiekowanie się nasionkami. Nie wiem jak to zrobiłam ale ze 3 sztuki wyrosły w zadołowanej donicy w ogrodzie. Jak trochę podrosły i już chciałam je oddać, to w jakimś markecie znalazłam sztuczny kwiat. Kupiłam go i wetknęłam do donicy z listkami. Pochwaliłam się sukcesem że mi tak szybko zakwitła :lol: Chwilę to trwało zanim się kapnął. A u niego w domu nikt się nie poznał, że tam jest sztuczny kwiatek.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Izo, witaj. :wit Nie dziękuję, bo nadal jestem na etapie oczekiwania. :wink: Z tym sztucznym kwiatem to się nie dziwię, też kiedyś stanęłam przy witrynie (jakiegoś baru chyba :wink: ) niedowierzając i kilka sekund zajęło mi utwierdzenie się w przekonaniu, że to tylko oszustwo. :)

Pokażę szybko moje wczorajsze zakupy: ;:138

Dzisiejsze wysiewy: (już idę się za to zabrać - wczoraj czekałam niecierpliwie na dzień kwiatowy, a dziś nie mogę się odkleić od monitora ;:223 )

Obrazek

Bratki i pierwiosnki to jeszcze z zeszłego roku. O bratkach zapomniałam, ale co tam, też je zaraz posieję.

Luty:

Obrazek

Marzec:

Obrazek

Kwiecień:

Obrazek

Z łubinem się rozpędziłam, bo nie dość, że mam pół paczki z zeszłego roku, to jeszcze nasiona zebrane w arboretum i zeszłoroczne sadzonki, z których może coś jeszcze będzie. :roll:

I to: :D

Obrazek

Jednoroczny, phi... Tak zrobię, że będzie wieloletni. ;:183

Jeszcze nasionka z zeszłego roku. Ok, idę... Za chwilkę... :P
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ale się obkupiłaś :;230 Ja się wybieram jutro, może już coś będzie. Nie wyrobiłabym finansowo, gdybym kupowała gotowe do wysadzenia kwiaty. Rabaty miewam od 7 do 15 m długości :D Duży ogród, dużo roślin.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

I dużo radości. ;:108 A ja mam ciasny, ale własny. :D

Kupiłam tego trochę, nie dając się ponieść fantazji, bo w zeszłym roku trochę roślin poszło na kompost, gdy nie miałam pomysłu, gdzie by tu je wcisnąć. Teraz w planie mam nowe rabaty (oczywiście kosztem trawnika ;:224 ), ale raczej krzaczasto-bylinowe, samoobsługowe, bo też nie chcę wpakować się w sytuację, że przychodzi 15 maja, a ja mam do posadzenia kilkaset roślin. Ostatnio miałam ich coś około dwustu, planowanie i sadzenie na raty przeciągało się do końca czerwca. :roll: No i jeszcze przecież zeszłoroczne byliny z nasion i pampasówki czekają, aż je gdzieś posadzę i dam szansę rozprostować korzenie. Widzę jedno wyjście - muszę się kontrolować właśnie przy wysiewie i dopilnować, by więcej nasionek zostawało w torebce na kolejne lata. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

O barwinku jednorocznym nie słyszałam...listki ma jak nie barwinkowe ;:224
Pozostałe rośliny znam...fajny wybór ale niektóre zakwitną dopiero w przyszłym roku.
Goździk siny odnowiłam, w tym roku powinien zakwitnąć ;:63
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Aniu, barwinkiem to on się chyba tylko u nas nazywa, ze względu na podobieństwo kwiatków (albo jakiegoś innego powodu...), bo nazwy łacińskie są różne. Barwinek, który znamy i kochamy zwie się Vinca, a ten różowy Catharanthus roseus. Można go zimować w >10*C, tak też zrobię.

Dwa zdjęcia (jedno lepsze, drugie gorsze :P ) z wyprawy do Błędnych Skał po świętach:

Obrazek

Obrazek

Samych skał nie zwiedziliśmy, bo były oblodzone, więc zrezygnowaliśmy :( Ogólnie nasze zaskoczenie było niemałe, gdy ukazał nam się śnieg, mróz i zima w pełnej krasie. :lol: We Wrocławiu tego dnia było chyba 10 na plusie...
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Widzę bardzo ładne kamienie ;:224 :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”