Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Ja wywalę....szkoda mi spirytusu.....za drogi jest 

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
To jednak mój sposób żeby najpierw potraktować alkoholem jest pewniejszy. Pijana pigwa nie ma prawa do fermentacji 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Moje pigwy zasiliły kanalizację miejską.grazynarosa22 pisze:Ja wywalę....szkoda mi spirytusu.....za drogi jest
Pozdrawiam - BabajAGA
- grazynarosa22
Pewnie tak....tylko czemu w necie są takie przepisy? i jeszcze piszą że wtedy lepsza
Teraz zrobię sobie cytrynówkę....tylko tańszy spirt namierzę

Teraz zrobię sobie cytrynówkę....tylko tańszy spirt namierzę

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja kuzynka robi właśnie w ten sposób, że pigwę fermentuje i potem zalewa spirytusem. Całkiem to dobre
Ale .... ja sama tak bym nie zrobiła. Jakoś tak mi nie pasuje ta technologia

Ale .... ja sama tak bym nie zrobiła. Jakoś tak mi nie pasuje ta technologia

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
O rany zalałam spirytusem 95%
, nie wiedziałam że za mocny, tak to jest za pierwszym razem-popełnia się błędy 

Pozdrawiam Iwona 

- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Nic się nie martw i tak będzie lepsze od sklepowego.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko, ja tak zawsze robię
i nigdy niczego nie zabiłam
i nieskromnie powiem że moje nalewki są wśród znajomych dość znane...
A teraz miałam tą wpadkę z ugotowaną pigwą. Zrobiłam próbę i zmieszałam małą ilość soku[ugotowanego][ ze spirytem i było dobre więc zrobiłam to z całością. Trochę będzie gorzej to przefiltrować bo więcej fafrocli.

A teraz miałam tą wpadkę z ugotowaną pigwą. Zrobiłam próbę i zmieszałam małą ilość soku[ugotowanego][ ze spirytem i było dobre więc zrobiłam to z całością. Trochę będzie gorzej to przefiltrować bo więcej fafrocli.
Dziękuję
Teraz poproszę Was o poradę jak to przefiltrować ,wiem że jeszcze za wcześnie ,ale wole wiedzieć wcześniej

Teraz poproszę Was o poradę jak to przefiltrować ,wiem że jeszcze za wcześnie ,ale wole wiedzieć wcześniej

Pozdrawiam Iwona 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Na początek do nalewki używam siatki do usuwania owoców z nastawu w momencie wylewania pierwszego nastawu - http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... rod_id=544
A następnie kupuję specjalne filtry do filtracji - http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=30 .
Można to zrobić też odstawiając nalewkę po zlaniu z owoców do większych butelek np. 4 l , zamknąć szczelnie na kilka tygodni do odstania, a następnie zlać delikatnie nalewkę znad osadu do docelowych butelek i dokończyć dojrzewanie w butelkach. Ten sposób jest o tyle nie wygodny, że trzeba to robić bardzo delikatnie, aby w trakcie przelewania nie wzburzyć osadów z dna naczynia, bo robota będzie na darmo, no i w efekcie pozostaje w butelce trochę pozostałości osadu wraz z naleweczką, której mi trochę szkoda, więc do razu filtruję całość przez filtry do docelowych butelek. Filtrowanie trwa trochę dłużej i wymaga cierpliwości (niekiedy przy niektórych owocach powoli cieknie przez filtr). Bywa, że trzeba wymieniać wkłady filtrujące (zamulają się, szczególnie te od kawy) kilka razy w czasie jednej filtracji, ale mam wtedy gwarancję że nalewka będzie klarowna.
A następnie kupuję specjalne filtry do filtracji - http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=30 .
Można to zrobić też odstawiając nalewkę po zlaniu z owoców do większych butelek np. 4 l , zamknąć szczelnie na kilka tygodni do odstania, a następnie zlać delikatnie nalewkę znad osadu do docelowych butelek i dokończyć dojrzewanie w butelkach. Ten sposób jest o tyle nie wygodny, że trzeba to robić bardzo delikatnie, aby w trakcie przelewania nie wzburzyć osadów z dna naczynia, bo robota będzie na darmo, no i w efekcie pozostaje w butelce trochę pozostałości osadu wraz z naleweczką, której mi trochę szkoda, więc do razu filtruję całość przez filtry do docelowych butelek. Filtrowanie trwa trochę dłużej i wymaga cierpliwości (niekiedy przy niektórych owocach powoli cieknie przez filtr). Bywa, że trzeba wymieniać wkłady filtrujące (zamulają się, szczególnie te od kawy) kilka razy w czasie jednej filtracji, ale mam wtedy gwarancję że nalewka będzie klarowna.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- grazynarosa22
Jak w końcu uda mi się kiedyś zrobic tą nalewkę to kupię filtry do kawy i przez nie przefiltruję...efekt ten sam a sporo tańsze. 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Warto zaopatrzyć się w gęste sito.
Wyjatkowo zapaproszoną nalewkę (np ratafię) filtrowałam 3-etapowo. Najpierw zwykłe sito, potem gęste sito, następnie do lejka na dno włożyłam .... wacik kosmetyczny, taki płatek do demakijażu.
Musiałam tak zrobić, bo ratafia miała dużo pektyny i filtry do kawy się zapychały.
Uwaga! Do lejka nalewałam malutkimi porcjami, w przeciwnym wypadku wacik się przemieszczał i podnosił. Wacik wymieniałam, ale i tak poszło dość szybko i .... skutecznie. Wyszła super klarowna!
Wyjatkowo zapaproszoną nalewkę (np ratafię) filtrowałam 3-etapowo. Najpierw zwykłe sito, potem gęste sito, następnie do lejka na dno włożyłam .... wacik kosmetyczny, taki płatek do demakijażu.

Musiałam tak zrobić, bo ratafia miała dużo pektyny i filtry do kawy się zapychały.
Uwaga! Do lejka nalewałam malutkimi porcjami, w przeciwnym wypadku wacik się przemieszczał i podnosił. Wacik wymieniałam, ale i tak poszło dość szybko i .... skutecznie. Wyszła super klarowna!
Miłka
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Filtrowanie to moja zmora, ale staram się nie przywiązywać nadmiernej wagi do idealnego klaru napoju
Ułatwiłam sobie trochę zadanie przez to że mam je w słojach i zciągam je tak jak wino przez wężyk. Osad zostaje na dole. Można go użyć do herbaty albo jeszcze przefiltrować.

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Oj powiem wam, że zlałam dziś część tego co nastawiałam od zeszłego roku i chyba znalazłam nowe hobby:D Szkoda normalnie że tak mało alkoholu używam:D Bardzo dobre niektóre wyszły. Tylko nie używam spirytusu, na spirycie dla mnie psuje smak.
Na czym robisz na herbacie?loeb pisze: Bardzo dobre niektóre wyszły. Tylko nie używam spirytusu, na spirycie dla mnie psuje smak.