Storczykowe szaleństwo Joane cz. 3
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 3
Joane, Henrykbb: nie chcialbym, zebyscie mnie zle zrozumieli. Naprawde nie mam nic przeciwko hybrydom Phalaenopsisow. One tez potrafia byc i ciekawe i urzekajaco piekne. Mam takze swiadomosc, ze nie kazdego stac na botaniki.
Chodzi o cos zupelnie innego. Zobaczcie, jak w tej chwili wyglada nasze Forum: nagle okazalo sie, ze wiele osob kolekcjonuje rozne wspaniale storczyki. Mozna poczytac o ich uprawie, o problemach z nimi zwiazanych. A jeszcze niedawno mozna bylo odniesc wrazenie, ze jedynymi storczykami wystepujacymi na forum byly 'ciapki' i 'mucki'. Po prostu zostala zachwiana rownowaga miedzy rzetelna wiedza o storczykach a zachwytami nad nimi.
Mysle, ze nie ma sensu kontynuowac tego tematu. Nie posadzajcie mnie prosze o zadna zlosciwosc czy deprecjonowanie kogokolwiek, bo cos takiego po prostu nie ma miejsca.
Chodzi o cos zupelnie innego. Zobaczcie, jak w tej chwili wyglada nasze Forum: nagle okazalo sie, ze wiele osob kolekcjonuje rozne wspaniale storczyki. Mozna poczytac o ich uprawie, o problemach z nimi zwiazanych. A jeszcze niedawno mozna bylo odniesc wrazenie, ze jedynymi storczykami wystepujacymi na forum byly 'ciapki' i 'mucki'. Po prostu zostala zachwiana rownowaga miedzy rzetelna wiedza o storczykach a zachwytami nad nimi.
Mysle, ze nie ma sensu kontynuowac tego tematu. Nie posadzajcie mnie prosze o zadna zlosciwosc czy deprecjonowanie kogokolwiek, bo cos takiego po prostu nie ma miejsca.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Toż to ogromna przyjemność przebywania w Twoim wątku,ogladania wręcz encyklopedycznych okazów!!Podziwiam,gratuluje i po kryjomu zazdroszczę. 

- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lockhartia oerstedii niesamowity ma pokrój - taki cudny warkoczyk!!!
Sabotki przepiękne
Sabotki przepiękne

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Bardzo ciekawe masz odmiany storczyków .Piękne kwitnienie Masdevallia pachyura .
-
- 100p
- Od: 24 paź 2011, o 13:48
Joane a mnie strasznie uwiodły Twoje sabotki - chciałabym miec tez takie lecz teraz w marketach niestety nie widuję 

prawdziwe perełki, też marzę o sabotkach...
- vito157
- Kontakt:
Też mam uratowane z kwiaciarni sabotki, ale jeszcze nie udało mi się ich doprowadzić do kwitnienia. Żeby to zrobić, musiałbym wybudować na tarasie mini szklarnie. Inaczej zamienią się w rośliny wodne...
Jasiu A pamietasz w jakiej ona Masdevallia pachyura była cenie.I powiedz jakich potrzebuje warunków uprawy?Moze bym sie na nia skusiła jak bedziesz robiła nastepne zamówienie:)
Gongorka kupiona przez Ciebie super rośnie
Gongorka kupiona przez Ciebie super rośnie

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Vito ja Ciebie doskonale rozumiem. Jedyne co to nie chcę aby mój wątek stał się teraz miejscem tych dyskusji.
Tu chcę pisać o moich storczykach.
Henryku bardzo się cieszę zawsze na Twoje odwiedziny, jednak te dyskusje z Vito przenieście najlepiej na PW.
A my piszmy o naszych roślinkach.
Grażynko miło mi zaglądasz czasami do mnie.
Co do encyklopedycznych roślin, to wszystkie są takie. Tylko jedne mniej drugie bardziej znane.
Dorotakol Właśnie ten nietypowy układ liści mnie zafascynował. A że należy do Oncidiowatych, które u mnie chętnie rosną i kwitną, więc sobie ją sprawiłam. No i teraz nie żałuję.
Patrycjo dziękuję.
Natalko cieszę się, że i tobie spodobały się Paphiopedila. Ja większość swoich kupuję u Hodowców lub na E-bay. Kilka mam z kwiaciarni. W marketach tylko widziałam w OBI i jeszcze jednym podobnym. Obecnie są dostępne te wielkokwiatowe po 25 euro. Ktoś pisał, że widział je też w Polsce w OBI.
Marzenka życzę spełnienia marzeń.
Vito a jak uprawiasz swoje? Bo jeśli chodzi o wilgotność powietrza to mają idealną. Może być problem raczej z temperaturą, jeśli to z tych chłodnolubnych.
Justynko ta Masdevallia kosztowała 13 euro. Ja swoje uprawiam w umiarkowanych temperaturach, ale zauważyłam, że lubi chłodniejsze noce.
Cieszę się, że Gongora tak ładnie rośnie u Ciebie.
Więcej na E-mail.
Henryku bardzo się cieszę zawsze na Twoje odwiedziny, jednak te dyskusje z Vito przenieście najlepiej na PW.
A my piszmy o naszych roślinkach.
Grażynko miło mi zaglądasz czasami do mnie.

Co do encyklopedycznych roślin, to wszystkie są takie. Tylko jedne mniej drugie bardziej znane.
Dorotakol Właśnie ten nietypowy układ liści mnie zafascynował. A że należy do Oncidiowatych, które u mnie chętnie rosną i kwitną, więc sobie ją sprawiłam. No i teraz nie żałuję.

Patrycjo dziękuję.

Natalko cieszę się, że i tobie spodobały się Paphiopedila. Ja większość swoich kupuję u Hodowców lub na E-bay. Kilka mam z kwiaciarni. W marketach tylko widziałam w OBI i jeszcze jednym podobnym. Obecnie są dostępne te wielkokwiatowe po 25 euro. Ktoś pisał, że widział je też w Polsce w OBI.
Marzenka życzę spełnienia marzeń.
Vito a jak uprawiasz swoje? Bo jeśli chodzi o wilgotność powietrza to mają idealną. Może być problem raczej z temperaturą, jeśli to z tych chłodnolubnych.
Justynko ta Masdevallia kosztowała 13 euro. Ja swoje uprawiam w umiarkowanych temperaturach, ale zauważyłam, że lubi chłodniejsze noce.
Cieszę się, że Gongora tak ładnie rośnie u Ciebie.
Więcej na E-mail.
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Asiu Twoja Masedvallia pachyura się pospieszyła z kwitnieniem, bo moja dopiero będzie pokazywała swoje maleńkie kwiatuszki. Już widać na pąkach kolorki, tylko czekać aż się rozwiną
Nie będę nic komentowała o Twoich roślinkach, bo już wcześniej inni wszystko napisali, ale zaglądam cichaczem do Ciebie systematycznie i się rozchorowuję jeszcze bardziej

Nie będę nic komentowała o Twoich roślinkach, bo już wcześniej inni wszystko napisali, ale zaglądam cichaczem do Ciebie systematycznie i się rozchorowuję jeszcze bardziej

- vito157
- Kontakt:
Bog mi swiadkiem, ze nie daze do tych dyskusji. Dlatego wdzieczny jestem i Tobie, i innym osobom, ktore w ostatnich dniach odwiedzily Twoj watek, ze zupelnie zignorowaly owo szukanie dziury w calym.Joane pisze:Vito ja Ciebie doskonale rozumiem. Jedyne co to nie chcę aby mój wątek stał się teraz miejscem tych dyskusji.
Kupilem je chyba w czerwcu za 2 euro, ratujac przed wyrzuceniem na smietnik. Caly czas staly w domu. Mialy wiec niewielkie wahania wilgotnosci i temperatury. O wiele lepiej byloby im na tarasie, ale nie moge ich postawic od tak sobie, bo beda plywac. Nie udalo mi sie kupic takiej szklarenki, jaka chcialem. A jak sie pojawily w sklepach - to akurat zachorowalem na suchoty kieszonkowe. Teraz jest jakby nieco lepiej, ale... znow szklarenek nie ma. Wiec biedne sabotki wiosna nie zakwitna... Z temperatura nie jest tu wbrew pozororom az tak zle (dzis rano bylo +8, teraz jest jeszcze cieplej). Najwiekszy problem jest z deszczem i brakiem slonca.Joane pisze:Vito a jak uprawiasz swoje? Bo jeśli chodzi o wilgotność powietrza to mają idealną. Może być problem raczej z temperaturą, jeśli to z tych chłodnolubnych.
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Joasiu, zapomniałam,że mieszkasz (tak przynajmniej mi się wydaje) blisko Schwertera. Jeśli coś będzie się kluć na wiosnę w tym temacie to proszę o PW. Mam już obecnie obiecane przez męża dwa storczyki (bez względu na cenę) a do wiosny może jeszcze będą jakieś nowe obietnice no i plus te z moich zaskórniaków
Mam nadzieję,że moja Masdevalia pachyura ma już te odpowiednio chłodniejsze noce. Staram się nie dreptać zbyt często obok niej by ją nie peszyć
Vito, a może warto samemu sklecić szklarenkę np. z pleksy?

Mam nadzieję,że moja Masdevalia pachyura ma już te odpowiednio chłodniejsze noce. Staram się nie dreptać zbyt często obok niej by ją nie peszyć

Vito, a może warto samemu sklecić szklarenkę np. z pleksy?
- vito157
- Kontakt:
Ja mam dwie lewe ręce do takich produkcji. Mogę zaprojektować nawet palmiarnię - ale z wykonaniem już gorzej...Merghen pisze:Vito, a może warto samemu sklecić szklarenkę np. z pleksy?

Skoro o zakupach internetowych była mowa... Znam ten sklep, ale jeszcze w nim nic nie kupowałem. Kupowałem za to w Popow Orchids. Wybór też mają niezły...
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Joasiu jak zwykle jestem zachwycona Twoimi ślicznymi storczykami.
Duże wrażenie zrobiła na mnie Masdevallia pachyura i ionocharis.
Muszę się też pochwalić i prosić Cię abyś mnie utwierdziła w mojej radości. Chyba ma zamiar zakwitnąć Nanodes porpax od Ciebie.
Zaraz wstawię fotki do siebie i jakbyś miała chwilkę i zajrzała to będę bardzo wdzięczna.
Duże wrażenie zrobiła na mnie Masdevallia pachyura i ionocharis.

Muszę się też pochwalić i prosić Cię abyś mnie utwierdziła w mojej radości. Chyba ma zamiar zakwitnąć Nanodes porpax od Ciebie.

Zaraz wstawię fotki do siebie i jakbyś miała chwilkę i zajrzała to będę bardzo wdzięczna.

Piękne te Twoje masdevallie. Szczególnie pięknie wygląda tak obficie kwitnąca Masedvallia pachyura, ale Masd. ionocharis równie piękna.
Zastosowałam się do Twoich zaleceń. W pokoju z masdevalliami zrobiłam lodówkę. Zobaczymy czy uda mi osiągnąć pożądane efekty
Lockhartia oerstedii pierwszy raz widzę. Zachwycający maluch. Niekwitnący też pewnie pięknie wygląda. Przy takich maleństwach łatwo przeoczyć zapowiedź kwitnienia
Mnie zdarza się to dość często. Wcale niekoniecznie u maluchów 
Zastosowałam się do Twoich zaleceń. W pokoju z masdevalliami zrobiłam lodówkę. Zobaczymy czy uda mi osiągnąć pożądane efekty

Lockhartia oerstedii pierwszy raz widzę. Zachwycający maluch. Niekwitnący też pewnie pięknie wygląda. Przy takich maleństwach łatwo przeoczyć zapowiedź kwitnienia