Storczykowe szaleństwo Joane cz. 3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 3

Post »

Joane, Henrykbb: nie chcialbym, zebyscie mnie zle zrozumieli. Naprawde nie mam nic przeciwko hybrydom Phalaenopsisow. One tez potrafia byc i ciekawe i urzekajaco piekne. Mam takze swiadomosc, ze nie kazdego stac na botaniki.
Chodzi o cos zupelnie innego. Zobaczcie, jak w tej chwili wyglada nasze Forum: nagle okazalo sie, ze wiele osob kolekcjonuje rozne wspaniale storczyki. Mozna poczytac o ich uprawie, o problemach z nimi zwiazanych. A jeszcze niedawno mozna bylo odniesc wrazenie, ze jedynymi storczykami wystepujacymi na forum byly 'ciapki' i 'mucki'. Po prostu zostala zachwiana rownowaga miedzy rzetelna wiedza o storczykach a zachwytami nad nimi.
Mysle, ze nie ma sensu kontynuowac tego tematu. Nie posadzajcie mnie prosze o zadna zlosciwosc czy deprecjonowanie kogokolwiek, bo cos takiego po prostu nie ma miejsca.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Toż to ogromna przyjemność przebywania w Twoim wątku,ogladania wręcz encyklopedycznych okazów!!Podziwiam,gratuluje i po kryjomu zazdroszczę. :oops:
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lockhartia oerstedii niesamowity ma pokrój - taki cudny warkoczyk!!!
Sabotki przepiękne :shock:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Bardzo ciekawe masz odmiany storczyków .Piękne kwitnienie Masdevallia pachyura .
natalkastl
100p
100p
Od: 24 paź 2011, o 13:48

Post »

Joane a mnie strasznie uwiodły Twoje sabotki - chciałabym miec tez takie lecz teraz w marketach niestety nie widuję :(
Awatar użytkownika
marzenkaa
100p
100p
Od: 23 lis 2011, o 20:01

Post »

prawdziwe perełki, też marzę o sabotkach...
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też mam uratowane z kwiaciarni sabotki, ale jeszcze nie udało mi się ich doprowadzić do kwitnienia. Żeby to zrobić, musiałbym wybudować na tarasie mini szklarnie. Inaczej zamienią się w rośliny wodne...
justysp26
50p
50p
Od: 27 cze 2011, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasiu A pamietasz w jakiej ona Masdevallia pachyura była cenie.I powiedz jakich potrzebuje warunków uprawy?Moze bym sie na nia skusiła jak bedziesz robiła nastepne zamówienie:)
Gongorka kupiona przez Ciebie super rośnie ;:196
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Vito ja Ciebie doskonale rozumiem. Jedyne co to nie chcę aby mój wątek stał się teraz miejscem tych dyskusji.
Tu chcę pisać o moich storczykach.

Henryku bardzo się cieszę zawsze na Twoje odwiedziny, jednak te dyskusje z Vito przenieście najlepiej na PW.
A my piszmy o naszych roślinkach.

Grażynko miło mi zaglądasz czasami do mnie. ;:196
Co do encyklopedycznych roślin, to wszystkie są takie. Tylko jedne mniej drugie bardziej znane.

Dorotakol Właśnie ten nietypowy układ liści mnie zafascynował. A że należy do Oncidiowatych, które u mnie chętnie rosną i kwitną, więc sobie ją sprawiłam. No i teraz nie żałuję. :heja

Patrycjo dziękuję. ;:196

Natalko cieszę się, że i tobie spodobały się Paphiopedila. Ja większość swoich kupuję u Hodowców lub na E-bay. Kilka mam z kwiaciarni. W marketach tylko widziałam w OBI i jeszcze jednym podobnym. Obecnie są dostępne te wielkokwiatowe po 25 euro. Ktoś pisał, że widział je też w Polsce w OBI.

Marzenka życzę spełnienia marzeń.

Vito a jak uprawiasz swoje? Bo jeśli chodzi o wilgotność powietrza to mają idealną. Może być problem raczej z temperaturą, jeśli to z tych chłodnolubnych.

Justynko ta Masdevallia kosztowała 13 euro. Ja swoje uprawiam w umiarkowanych temperaturach, ale zauważyłam, że lubi chłodniejsze noce.
Cieszę się, że Gongora tak ładnie rośnie u Ciebie.
Więcej na E-mail.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu Twoja Masedvallia pachyura się pospieszyła z kwitnieniem, bo moja dopiero będzie pokazywała swoje maleńkie kwiatuszki. Już widać na pąkach kolorki, tylko czekać aż się rozwiną ;:108 ;:65
Nie będę nic komentowała o Twoich roślinkach, bo już wcześniej inni wszystko napisali, ale zaglądam cichaczem do Ciebie systematycznie i się rozchorowuję jeszcze bardziej ;:109
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Joane pisze:Vito ja Ciebie doskonale rozumiem. Jedyne co to nie chcę aby mój wątek stał się teraz miejscem tych dyskusji.
Tu chcę pisać o moich storczykach.
Bog mi swiadkiem, ze nie daze do tych dyskusji. Dlatego wdzieczny jestem i Tobie, i innym osobom, ktore w ostatnich dniach odwiedzily Twoj watek, ze zupelnie zignorowaly owo szukanie dziury w calym.
Joane pisze:Vito a jak uprawiasz swoje? Bo jeśli chodzi o wilgotność powietrza to mają idealną. Może być problem raczej z temperaturą, jeśli to z tych chłodnolubnych.
Kupilem je chyba w czerwcu za 2 euro, ratujac przed wyrzuceniem na smietnik. Caly czas staly w domu. Mialy wiec niewielkie wahania wilgotnosci i temperatury. O wiele lepiej byloby im na tarasie, ale nie moge ich postawic od tak sobie, bo beda plywac. Nie udalo mi sie kupic takiej szklarenki, jaka chcialem. A jak sie pojawily w sklepach - to akurat zachorowalem na suchoty kieszonkowe. Teraz jest jakby nieco lepiej, ale... znow szklarenek nie ma. Wiec biedne sabotki wiosna nie zakwitna... Z temperatura nie jest tu wbrew pozororom az tak zle (dzis rano bylo +8, teraz jest jeszcze cieplej). Najwiekszy problem jest z deszczem i brakiem slonca.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Joasiu, zapomniałam,że mieszkasz (tak przynajmniej mi się wydaje) blisko Schwertera. Jeśli coś będzie się kluć na wiosnę w tym temacie to proszę o PW. Mam już obecnie obiecane przez męża dwa storczyki (bez względu na cenę) a do wiosny może jeszcze będą jakieś nowe obietnice no i plus te z moich zaskórniaków :wink:
Mam nadzieję,że moja Masdevalia pachyura ma już te odpowiednio chłodniejsze noce. Staram się nie dreptać zbyt często obok niej by ją nie peszyć :;230

Vito, a może warto samemu sklecić szklarenkę np. z pleksy?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Merghen pisze:Vito, a może warto samemu sklecić szklarenkę np. z pleksy?
Ja mam dwie lewe ręce do takich produkcji. Mogę zaprojektować nawet palmiarnię - ale z wykonaniem już gorzej... :;230 Napiszę do Mikołaja, to pewnie zrobi taki prezent córce i mnie.

Skoro o zakupach internetowych była mowa... Znam ten sklep, ale jeszcze w nim nic nie kupowałem. Kupowałem za to w Popow Orchids. Wybór też mają niezły...
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Joasiu jak zwykle jestem zachwycona Twoimi ślicznymi storczykami.
Duże wrażenie zrobiła na mnie Masdevallia pachyura i ionocharis. ;:138
Muszę się też pochwalić i prosić Cię abyś mnie utwierdziła w mojej radości. Chyba ma zamiar zakwitnąć Nanodes porpax od Ciebie. ;:224
Zaraz wstawię fotki do siebie i jakbyś miała chwilkę i zajrzała to będę bardzo wdzięczna. ;:196
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Piękne te Twoje masdevallie. Szczególnie pięknie wygląda tak obficie kwitnąca Masedvallia pachyura, ale Masd. ionocharis równie piękna.
Zastosowałam się do Twoich zaleceń. W pokoju z masdevalliami zrobiłam lodówkę. Zobaczymy czy uda mi osiągnąć pożądane efekty ;:224
Lockhartia oerstedii pierwszy raz widzę. Zachwycający maluch. Niekwitnący też pewnie pięknie wygląda. Przy takich maleństwach łatwo przeoczyć zapowiedź kwitnienia :wink: Mnie zdarza się to dość często. Wcale niekoniecznie u maluchów :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”