Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

Trochę czytałam i próbowałam,ale niestety sprzęt też musi być cokolwiek potrafiący, inaczej można się zniechęcić. Miałam okazję ostatnio robić zdjęcia sony alpha450 i mimo,że niewiele się znam, to zdjęcia wychodziły bajeczne. Na swoim mogę jedynie liczyć,że na 30 zdjęć, 10-ciu mi nie rozmaże . Twoje zdjęcia jak zwykle bajeczne :) No i te biedronki, słyszałam w telewizji,że jakaś plaga . Jak widać nie przesadzali ;)
U mnie zawsze pełno mszyc na młodych brzozach, to parę biedronek by się przydało. Możesz mi podesłać hihi
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

I mnie też, i mnie też.... tyle mszyc w tym roku było że szok...
Cudne te leśne zdjęcia...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Remi jak fajnie, że można powtarzać te " ostatnie wizyty na działce " tak długo prawda :uszy
Ja jeszcze dziś na 15.30 do praculki a jutro na działkę - pozwozić sprzęt ( coby się złem ludziskom nie przydał ) ;:224
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Alu - to prawda, że jeśli już ma się podstawy to lepszym sprzętem łatwiej się robi zdjęcia, wiem z autopsji, gdyż robię naprawdę różnym sprzętem: lustrzanką Nikona, kompaktami Samsunga i staruszką Canona, a czasem nawet komórką (bo lepsze słabsze zdjęcie niż żadne). A co do biedronek to śmiałem się gdy w tv słyszałem o tym nalocie, gdyż u mnie na "blokowisku" nic takiego nie zauważyłem, ale na działce mnóstwo. A niech sobie mieszkają do wiosny w altance.

Jagusiu - u mnie mszyc w ciągu ostatnich 2 lat prawie nie było, ale biedronek mam zawsze sporo na działce. Z tego co pamiętam to za czasów Rodziców było różnie, bywały lata z mnóstwem mszyc. Wtedy zawsze oprysk "z petów" po papierosach.
A las był naprawdę śliczny, nawet nie miałem w planach się wybierać, ale wracając z działki zajechałem tak "na chwilkę" :)

Mariola - już myślałem że z tydzień temu to ostatni raz, ale pogoda taka, że musiałem pojechać, a robota zawsze się znajdzie. Jeśli przepowiadacze pogody się nie mylą i jeszcze te parę dni będzie ładnie to może jeszcze się wybiorę.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Remi, piękne foteczki.
Mówisz, że już wwszystko zrobione? Róże też???
Ja jeszcze w głębokiej... toni ;:224 ale mam nadzieję, że zdążę. :roll: :roll:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Remi, coraz bardziej tłoczno u Ciebie. A to znaczy, że podoba się to co robisz. Przepiękne zdjęcia jesieni.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Lubię spacery po lesie a jesienią szczególnie. Najpiękniejszy jest las mieszany, różnokolorowy a ... może bukowy cały czerwonobrązowy? :D Las jest piękny o każdej porze roku.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Remi, na spacerach widuję niemal identyczne rośliny, mieszkasz w pobliżu? :wink: Chwasty, widać, wszędzie takie same. :lol: W mojej okolicy dzike róże potworzyły miejscami małe żywopłoty, wygladają pięknie obsypane owocami.

Biedronki u siebie gromadami przynoszę do domu razem z liśćmi i chrustem do spalenia, chowają się śród nich na zimę. Wybieram je i przenoszę do oranżerii, tam zawsze jakaś mszyca czy inny szkodnik się znajdzie, niech popracują na ciepły kąt. :wink:
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Remi,jakim aparatem się posługujesz?Jakość super! Oczywiście doceniam ,Twoja rolę ;:138
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dzień dobry, ojej ale gości się przez weekend przewinęło! :heja Zapraszam wszystkich serdecznie, dla każdego kawałek miejsca się znajdzie, a że nie było czasu to odpowiadam teraz.

Agnieszko - tak róże też i to już 2 tygodnie temu, trochę nie wierzyłem, że będzie tak ciepło :( i troszkę się boję czy nie za wcześnie :? W sumie to mam jeszcze "skalniak" zasypany liśćmi z brzóz od sąsiada, ale zostaną już chyba na zimę.

Zosiu - cieszy mnie, że tłoczno, dla każdego znajdzie się kawałeczek miejsca. A jak się podoba, to jeszcze lepiej.... byle do wiosny ;:3

Lusia - każdy las jest piękny, zwłaszcza w jesiennych kolorach, tylko ludzie coraz bardziej je niszczą i zaśmiecają :(

Edytko - W sumie w pobliżu.. jakieś 500km :wink: Ale chwasty (gdy nie na grządkach a gdzieś dziko rosnące) też potrafią ładnie wyglądać. Co do biedronek to u mnie co roku jest ich sporo, a jeśli chcą zimować w altance to nie będę ich wyganiał - wiosną same odpłacą się :p

Lodziu - Zasadniczo używam lustrzanki Nikon D40 i do niej 3 obiektywy (jeden to samoróbka :P). Gdy nie jestem w stanie zabrać jej ze sobą (stosunkowe duże gabaryty) to wtedy kompakt Samsung PL80 (bodajże truskawki nim były robione), w odwodzie zostaje jeszcze prawie 10. letni Canon A70 - ale to naprawdę już rzadko, a jak nic nie mam ze sobą to staram się wykrzesać ile się da ze smartfona S-E. Jednak praktycznie z każdego "współczesnego" aparatu można przy odrobinie wprawy zrobić ładne zdjęcia.

Dużo zdrowia i spokoju na nadchodzący nowy tydzień wszystkim gościom życzę.
To już niestety ostatni ciepły tydzień wg zapowiedzi :(
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Przeszłam Twój wątek od początku i zazdroszczę Ci,że dopiero zaczynasz i projektujesz!!! Ja już 2 razy przerabiałam mój ogródek i dalej nie jest doskonały. Och, to FO!!!! Uważaj na nie, bo wciąga jak wir w rzece. Taki konar z lasu już bym przytargała na ogródek dla powojnika płożącego :D
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Witaj - jakie cudne zdjęcia z lasu. Bardzo lubię o tej porze roku spacery po lesie, mieszkam blisko Chojnowskiego Parku Narodowego więc las mam "pod nosem", ale niestety w ciągu tygodnia po powrocie do domu jest już ciemno, a w soboty i niedziele jest tyle pracy w domu i ogrodzie, że trudno na te spacery znaleźć czas. Twoje zdjęcia są przecudne i proszę o więcej.
U nas w lesie ostatnio trochę strach spacerować bo dziki się okrutnie rozpleniły - chodzą ich całe stada, jedno stadko zadomowiło się podobno w mieście na opuszczonej dzikiej działce. Ludzie najpierw zagonili zwierzęta w głąb lasów ale teraz chyba zwierzaki przestały bać się ludzi i zaczyna ich być wszędzie pełno, nawet w najbliższym sąsiedztwie zabudowań.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tosiu - witam w moich skromnych progach :wit
Jeśli chodzi o to "projektowanie" to strasznie ciężko mi to idzie, po pierwsze bo się nie znam na tym :P, a po drugie to część działki pozostała w dawnym kształcie, tak jak zrobili to moi Rodzice, po troszeczku, po kawałku zmieniam to i jestem pewien, że nie ostatni raz. Po jednym sezonie już "odkryłem" ile błędów narobiłem, a co dopiero będzie dalej, gdy troszkę więcej się nauczę. Ale chyba i na tym polega piękno "ogrodu", że można go kształtować w pewnym zakresie, zmieniać co się nie spodobało. Tak sobie myślę...
A FO już mnie wciągnęło, głównie za sprawą ludzi, którzy chętnie służą radą, pomocą, a czasem i naprawdę konstruktywną krytyką. Powiem szczerze, przez 3 czy tam 4 miesiące odkąd czytam i piszę na FO nauczyłem się kilkakrotnie więcej niż przez ostatnie 2 sezony. teraz tylko ogarnąć tą wiedzę, uporządkować i... spróbować zapamiętać chociaż część ;)
Oj gdybym chciał przytargać ten konar to musiał bym mieć ze sobą piłę, bo to był fragment korzeni wychodzących na powierzchnię i to tylko fragment :)

Kleo - "pod nosem" to mam tylko nieduże nadmorskie skupiska drzew, bo lasem to ciężko nazwać, ale i tam jest pięknie szczególnie jesienią (te ostatnie zdjęcia właśnie stamtąd), natomiast stosunkowo niedaleko (parę km) mam piękne lasy Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Z czasem też ciężko, ale staram się chociaż p1-2 razy w roku tam wybrać. A dziki też mamy (w nieco innej części miasta) chociaż ostatnio trochę mniej o nich słychać, parę lat temu na niektórych osiedlach dziki podchodzące pod bloki to była norma. I rzeczywiście strach był.
Teraz okres taki, że i zdjęć pewnie mniej będzie. Ale jak coś ciekawego zrobię, albo wyszperam to pokażę :)
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Jak tak lubisz przyrodę, to mamy na FO kolegę Amadyna , który ma taki wątek i przy tym cudowne fotki. Polecam na długie wieczory. Jego ogród też zasługuje na uwagę. Dziękuję!!! Wiesz za co!!! ;:180
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Remi, zgodzę się z Tobą, siedząc na forum można nabyć lata doświadczeń w ogrodnictwie. ;:108 Nawet role się odwracają i to coraz częściej nie ja pytam się "teściowej" o jakąś roślinkę, tylko ona przychodzi z pytaniem do mnie, w czym jeszcze nie mogę się do końca odnaleźć, bo ja mam wrażenie, że wciąż tak mało wiem, a ona przecież ponad 20 lat dłubie w ziemi. Ba, założyła już 4 ogrody. Nasze forum jest rewelacyjne, i niech ktoś jeszcze powie, że internet jest "bubu". :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”