Wióry,trociny jako ściółka
Re: Trociny i pelet jako ściółka?
Liczę,że duży wór to 80-100 litrów.Jeśli nie ma gdzie przekopać,to trzeba zbić z desek kompostownik,np na 6 kubików.Jak się tam zasiedlą dżdżownice,to można bedzie sypać i sypać,
przez parę lat.Oczywiscie robale suchych trocin nie zjedzą,ale materiał bedzie się kompostował
i stanie się jadalny.
przez parę lat.Oczywiscie robale suchych trocin nie zjedzą,ale materiał bedzie się kompostował
i stanie się jadalny.
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mirzan
My tu gadu gadu a zainteresowany się nie pokazuje.
My tu gadu gadu a zainteresowany się nie pokazuje.
brak polskich znaków
Może zainteresowany nie jest zainteresowany.Szkoda,aby tyle dobrego materiału organicznego
niszczyło się na wysypisku śmieci.
niszczyło się na wysypisku śmieci.
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zainteresowany jest zainteresowany lecz jest także zapracowany i nie zawsze pamięta by oblecieć wszystkie fora na jakich jest zalogowany
U mnie to jest 50l wór co 1-2 tygodnie. Pokarmu i odchodów tam jest niewiele w stosunku do samych trocin. Trociny muszą być regularnie usuwane gdyż chłoną nieprzyjemny zapach i to jest ich główna rola.
Chciałem ich użyć m.in. jako ochronną ściółkę na zimę.
Co do peletu to mój znajomy usuwa co kilka tygodni 200-300 litrów, ale tam jest sporo odchodów (inny gatunek) i on byłby dobry na kompost.

U mnie to jest 50l wór co 1-2 tygodnie. Pokarmu i odchodów tam jest niewiele w stosunku do samych trocin. Trociny muszą być regularnie usuwane gdyż chłoną nieprzyjemny zapach i to jest ich główna rola.
Chciałem ich użyć m.in. jako ochronną ściółkę na zimę.
Co do peletu to mój znajomy usuwa co kilka tygodni 200-300 litrów, ale tam jest sporo odchodów (inny gatunek) i on byłby dobry na kompost.
Trociny stosowane jako ściółka,po jakimś czasie zbijają się i wyglądają jak filc,a pod takie okrycie
wprowadzają się gryzonie.Po rozsypaniu,posyp z wierzchu ziemią,aby szybciej rozkładały się.
Przekopywałem duże ilości,celem rozluźnienie gliniastej ziemi,bardzo dobrze sprawdziły się.
wprowadzają się gryzonie.Po rozsypaniu,posyp z wierzchu ziemią,aby szybciej rozkładały się.
Przekopywałem duże ilości,celem rozluźnienie gliniastej ziemi,bardzo dobrze sprawdziły się.
- majs
I za jednym zamachem będziesz miał wysiany przedplon pod warzywka.
brak polskich znaków
To co wykiełkuje z tych trocin,to bez znaczenia.Takie jednoroczne wschodzące,wystarczy ruszyć
grabiami i już ich nie ma.Albo pozwolić im podrosnąć i przekopać.
grabiami i już ich nie ma.Albo pozwolić im podrosnąć i przekopać.
- majs
A może zostawić, zebrać plon i samemu spróbować co jedzą nasze zwierzaki 

brak polskich znaków
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52

mamy działkę obsadzoną żywopłotem grabowym, sadzonki młode - część w zeszłego roku, część posadzona tydzień temu, pomysł nasz taki, żeby na wiosnę wyściółkować cały pas przy żywopłocie właśnie trocinami - sosnowe, bo takich przy budowie domu mamy pod dostatkiem, czy do dobry pomysł, czy lepiej sobie darować? Dodam, że działka po łące, porządnie zachwaszczona, zależy mi, aby powstrzymać chwasty i jednocześnie utrzymać wilgoć przy młodych roślinkach, a nie cierpię włóknin przy roślinach ozdobnych - takie moje małe "kuku"

pozdrawiam
Iwona
Iwona
- majs
leniawka
Przeczytaj post mirzan 4 od Twojego
Włókninę można czymś okryć np korą albo kamieniami.

Przeczytaj post mirzan 4 od Twojego
Włókninę można czymś okryć np korą albo kamieniami.
brak polskich znaków
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
trociny z olchy
Witam
Może przegapiłam, ale nie znalazłam nic n/t wykorzystania trocin z olchy. Mam tego sporo i nie wiem do czego mogę wykorzystać. Trociny z drzew iglastych wykorzystuję po roku leżenia do podsypywania głównie borówki. A olcha? Wiem, że można do wędzenia lub jako opał, a w ogrodzie da się je wykorzystać?
Pomóżcie, proszę.
Może przegapiłam, ale nie znalazłam nic n/t wykorzystania trocin z olchy. Mam tego sporo i nie wiem do czego mogę wykorzystać. Trociny z drzew iglastych wykorzystuję po roku leżenia do podsypywania głównie borówki. A olcha? Wiem, że można do wędzenia lub jako opał, a w ogrodzie da się je wykorzystać?
Pomóżcie, proszę.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Brysiak
- 100p
- Od: 30 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: trociny z olchy
Ja trociny kompostuję tyle tylko że taki kompost pozbawiony jest niemal całkowicie azotu w związku z tym przesypuję trociny mocznikiem lub saletrą amonową co wzbogaca produkt końcowy o ten że azot.
A jak chcesz kwaśny kompost użyj do posypania siarczanu amonu.
A jak chcesz kwaśny kompost użyj do posypania siarczanu amonu.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Czyli wniosek z tego, że każde trociny muszą sobie poleżeć. Dzięki Brysiak.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- NikaDo
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2012, o 15:13
Też mam sporo trocin głownie z olchy+brzoza
wykorzystuję je głównie do kompostownika oraz podsypuje żywopłot i drzewa, ale najwięcej spalam w piecu (dobrze podnoszą temperaturę;))
wykorzystuję je głównie do kompostownika oraz podsypuje żywopłot i drzewa, ale najwięcej spalam w piecu (dobrze podnoszą temperaturę;))
To bardzo poważna sprawa - nie mieć poczucia humoru. ;)
pozdrawiam Dominika
pozdrawiam Dominika
Witam Wszystkich Forumowiczów!
Mam trawnik 3 letni gleba piaszczysta, przy niewielkich opadach mizernieje. Zastanawiam się czy zrobienie niewielkich otworów i rozsypanie drobnych trocin nie pomoże utrzymać odpowiedniej wilgotności trawnika jak również później butwiejące trociny poprawią jakość gleby. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tym temacie proszę o pomoc. Pozdrawiam
Mam trawnik 3 letni gleba piaszczysta, przy niewielkich opadach mizernieje. Zastanawiam się czy zrobienie niewielkich otworów i rozsypanie drobnych trocin nie pomoże utrzymać odpowiedniej wilgotności trawnika jak również później butwiejące trociny poprawią jakość gleby. Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tym temacie proszę o pomoc. Pozdrawiam