Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
Ja tez w tym roku będę ja uprawiał pierwszy raz. W dziadka starej książce ogrodniczej z roku 1956 pisze żeby oberżynę wysiewać już w połowie lutego do końca lutego pisze tez ze sie u niej nie stosuje żadnych cięć i podwiązywanie tez nie jest konieczne
To tyle z starej książki ogrodniczej
To tyle z starej książki ogrodniczej
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Opis: 'Violetta Lunga 3' nasiona z hodowli biologicznej- takie nasiona wysiewałam w ubiegłym roku. Co do rozstawu, nie będe się sprzeczać- uczymy się praktykując. Na stronie 4-ej jest zdjęcie mojego "niby foliowca"
(wymiar 160 x220cm wys. 160) zasadziłam tam 5 krzaczków (2 po bokach jeden na środku), generalnie nie podcinałam- od czsu do czasu coś uszczknęłam. Krzaki porosły spore (może kwestia odmiany) i nie było im zbyt luźno. Jeden, pod ciężarem owoców zaczął się przechylać- podwiązałam sznurkiem. Chorób (jak na moje oko) nie zauważyłam, jedynie co, to posmakowały w niej również mszyce. To tak z własnego doświadczenia (za eksperta sie nie uważam)- może komuś się przyda.

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
łobuzka
, dla mnie są to bardzo cenne informacje. Już nie raz się przekonałam, że to co napisane na opakowaniu to jedno, a co potem pokazują realia to drugie
Wysiałam nasionka dzisiaj , zobaczymy co z tego będzie.. 

pozdrawiam, Anita
Aneta powiedz mi, jakie owoce są najsmaczniejsze, duże dobrze dojrzałe, średnie nie do końca dojrzałe, czy może te małe tylko przebarwione. Myślę że zapewne próbowałaś każdą z tych wielkości.

wodnik
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Witia, hmmmm, na surowo chyba oberżyny się nie spożywa
- jest gorzkawa. Przed jająkolwiek obróbką soli się (można polać sokiem z cytryny żeby nie ściemniała), osusza(najlepiej papierowym ręcznikiem) dla pozbycia się goryczki. Podaje się je gotowane, pieczone, smażone, grilowane, faszerowane ryżem i mięsem i spożywa razem ze skórką. PYCHOTA!! (na samą myśl ślinka mi cieknie).
Malutkich nie zrywałam (szkoda mi było),te największe są najgorsze- mają mnustwo nasion.
Ja przeważnie takie faszeruję- środek z nasionami wyrzucam.
Próbowałam mrozić- osolone, osuszone plastry podsmażałam na patelni, znowu oszuszane ręcznikiem dla pozbycia się nadmiaru oleju(chłoną jak gąbka) - jednak nie są takie, jakie bym chciała
. Mimo zapiekania, były twarde
, może za krótko smażyłam- nie wiem.

Malutkich nie zrywałam (szkoda mi było),te największe są najgorsze- mają mnustwo nasion.
Ja przeważnie takie faszeruję- środek z nasionami wyrzucam.
Próbowałam mrozić- osolone, osuszone plastry podsmażałam na patelni, znowu oszuszane ręcznikiem dla pozbycia się nadmiaru oleju(chłoną jak gąbka) - jednak nie są takie, jakie bym chciała

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
- 50p
- Od: 20 wrz 2008, o 11:26
" Chciałam znać opinie kogoś, kto hodował tą roślinkę i ma już własne obserwacje z nią związane. Dla mnie jest to zupełna nowość ".
Ja wysiałam nasiona bakłażana wtedy, kiedy pomidorki, czyli na początku marca do kubeczków. Miałam w tunelu ok. 8 krzaczków. Rosły pięknie obok pomidorów. Na każdym krzaczku było ok 3-4 szt. - dojrzewały po sobie, jak pomidory. Zasilałam też razem z pomidorami. Jedyny szkodnik, jakiego widziałam na krzaczkach to stonka- wybierałam ją ręcznie - fuj!
Podsumowując bakłażan nie sprawiał mi żadnych kłopotów.
Ja wysiałam nasiona bakłażana wtedy, kiedy pomidorki, czyli na początku marca do kubeczków. Miałam w tunelu ok. 8 krzaczków. Rosły pięknie obok pomidorów. Na każdym krzaczku było ok 3-4 szt. - dojrzewały po sobie, jak pomidory. Zasilałam też razem z pomidorami. Jedyny szkodnik, jakiego widziałam na krzaczkach to stonka- wybierałam ją ręcznie - fuj!
Podsumowując bakłażan nie sprawiał mi żadnych kłopotów.
pozdrawiam
Aga
Aga
- Tomek-Warszawa
Ja parę sztuk posieje w poniedziałek. A powiedzcie czy odmiana violetta lunga rośnie wysoko? bo czytałem ze oberżyna rośnie do 2 m zależnie od odmiany
- Tomek-Warszawa
Dzięki *aga* za odp czyli tak wysoko nie rośnie w sam raz. Ile owoców jest z jednej rośliny?
-
- 50p
- Od: 20 wrz 2008, o 11:26
No, nie za dużo. Ok 3-5 szt. Ale też specjalnie o nią nie dbałam. Jak dożywiałam pomidory, to jej się też dostało. Ale nic poza tym. Krzaczek nie zajmuje dużo miejsca, więc lepiej wsadzić więcej sadzonek.
pozdrawiam
Aga
Aga
Tomek-warszawa zauważ że Lobuzka-Aneta też sadziła tę odmianę, a urosła jej znacznie większa. Zależy to od warunków uprawy(temp., gleba, nawożenie, nawadniani, nasłonecznienie itp.).
wodnik
- Tomek-Warszawa
Racja wszystko od warunków zależy. Wyczytałem że oberżyna w początkowej fazie wzrostu rośnie bardzo powoli i dlatego się ją wcześnie wysiewa
- NITKA
- 1000p
Matko,ja o mojej prawie zapomniałam.., podnoszę dzisiaj folię z doniczki, a tam

pozdrawiam, Anita
- NITKA
- 1000p
Tylko co dalej ? Zielona jestem jeśli chodzi o uprawę oberżyny i nie wiem czy przenieść ją do chłodniejszego pomieszczenia ( 16-18 st.) czy zostawić tu gdzie jest ( ok 20.) i jaka musi być duża żeby można było ją pikować. Doniczka z nasionkami stała w kącie i wydaje mi się, że z braku odpowiedniej ilości światła roślinki są takie lekko żółtawe,ale mam nadzieję, że z czasem nabiorą odpowiedniej barwy
, a może przesadzam

pozdrawiam, Anita
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
przeglądam mądre notatki co do uprawy oberżyny... ale brak jest informacji o temperaturze po wschodach,
zanotowałam tylko - wymagana wysoka temperatura podłoża - 20 st C
pikowanie - dobrze rozwinięte liścienie - pojawia się pierwsz para liści
doniczki średnica 8 - 10 cm
nawożenie - 3 tygodnie od posadzenia - powtarzać co 7 - 10 dni
duże wymagania pokarmowe przez cały okres wegetacji..
zbiór - 30/40 dniowe zawiązki
ogławianie roślin - 2 -3 liść nad owocem
są to notatki z różnych źródeł... jeżeli się powtarzały to zapisywałam jako pewnik
zanotowałam tylko - wymagana wysoka temperatura podłoża - 20 st C
pikowanie - dobrze rozwinięte liścienie - pojawia się pierwsz para liści
doniczki średnica 8 - 10 cm
nawożenie - 3 tygodnie od posadzenia - powtarzać co 7 - 10 dni
duże wymagania pokarmowe przez cały okres wegetacji..
zbiór - 30/40 dniowe zawiązki
ogławianie roślin - 2 -3 liść nad owocem
są to notatki z różnych źródeł... jeżeli się powtarzały to zapisywałam jako pewnik

pozdrawiam
Edyta
Edyta