Maliny - kiedy ruszają wiosną?
Re: Maliny - kiedy ruszają wiosną?
W moim przypadku maliny z gołym korzeniem sadzone jesienią przyjmowały się w 50%. Z donicy do tej pory 100% jednak tylko 3 posadziłem do tej pory.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
brodus. Tych 18 odmian, to w jednej szkółce mieli?
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Niestety nie.
Część kupiłem w Instytucie Sadownictwa w Brzeznej. Mają sporo odmian kupowałem w sierpniu 2019 i płaciłem ok 4-5zł za sadzonkę. Pozostałe kupiłem na przecenie w Leroy Merlin. I jakieś pojedyncze sztuki przy okazji zakupu borówki i porzeczek. Wszystkie były w doniczkach z pięknie rozbudowanymi korzeniami.
http://www.brzezna.pl/malina-rubus-idae ... any-malin/
W Brzeznej mają 14 odmian ale trzeba się dopytać co jest bo niestety 3 które mnie interesowały nie były dostępne. Mają też ciekawe odmiany jeżyn.
Część kupiłem w Instytucie Sadownictwa w Brzeznej. Mają sporo odmian kupowałem w sierpniu 2019 i płaciłem ok 4-5zł za sadzonkę. Pozostałe kupiłem na przecenie w Leroy Merlin. I jakieś pojedyncze sztuki przy okazji zakupu borówki i porzeczek. Wszystkie były w doniczkach z pięknie rozbudowanymi korzeniami.
http://www.brzezna.pl/malina-rubus-idae ... any-malin/
W Brzeznej mają 14 odmian ale trzeba się dopytać co jest bo niestety 3 które mnie interesowały nie były dostępne. Mają też ciekawe odmiany jeżyn.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brodus, właśnie przeglądałam ofertę z Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Brzeznej. Zainteresowały mnie trzy odmiany jesienne Poemat, Polonez i Polesie (w doniczkach , in vitro). Polka się pochorowała, zanika, zostało mi tylko parę krzaczków Polany. Czas najwyższy posmakować nowości. Właściwie to chciałam się zapytac, czy kupowałeś w Brzeznej przez internet czy byłeś osobiście. Jeśli przez net, to jak u nich z realizacją zamówień i jakością sadzonek?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Kupowałem z przesyłką (zadzwoniłem i podałem odmiany które chciałbym kupić), koszty przesyłki nie są duże.
Kupowałem w sierpniu kiedy były gorączki i odradzali mi ten termin.
Wysłali na moją odpowiedzialnoś. Krzaki w doniczkach nie były duże ale za to doniczka cała przerośnieta korzeniami.
Przez to że sadziłem początkiem września to nie zaowocowały ale za to teraz na wiosnę wypuszczają 5 i więcej pędów więc malin pojem ;-)
Mają też ciekawe jeżyny oraz duże sadzonki truskawek w doniczkach (koszt 1,2zł za sztukę)
Kupowałem w sierpniu kiedy były gorączki i odradzali mi ten termin.
Wysłali na moją odpowiedzialnoś. Krzaki w doniczkach nie były duże ale za to doniczka cała przerośnieta korzeniami.
Przez to że sadziłem początkiem września to nie zaowocowały ale za to teraz na wiosnę wypuszczają 5 i więcej pędów więc malin pojem ;-)
Mają też ciekawe jeżyny oraz duże sadzonki truskawek w doniczkach (koszt 1,2zł za sztukę)
Pozdrawiam Paweł
-
Dzięki, wysłałam imail z zapytaniem o warunki dostawy i sposób zapłaty, myślę, że odpowiedzą.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na jesień kupiłem 12 malin gadzie wiosną 4 wypuściły liście a dopiero pod koniec kwietnia kolejnych 6 dało odznaki życia .
Jak zauważyłem że przyczyną nie wypuszczania pędów może być susza to od początku kwietnia bardziej intensywnie podlewałem .
Jak zauważyłem że przyczyną nie wypuszczania pędów może być susza to od początku kwietnia bardziej intensywnie podlewałem .
-
No i kicha, Na stronie Zakładu Doświadczalnego w Brzeznej wisi jak byk , że odmiany dostępne! Nie ma ani Poloneza, ani Polesia, tylko Poemat. Zamówiłam 10 szt.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A ja za nisko obcięłam maliny. Niektóre wystają 1 cm z ziemi, niektórych nie widać.
Odbija?
Asia
Odbija?
Asia
-
No i ok, nowe, silne pędy pójdą od korzenia a nie z kikuta.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

A kiedy najlepiej przesadzać ? mam do przesadzenia żółtą malinę
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Pelasia,
ja swoje żółte maliny (jeju, jakie one są słodkie!) przesadziłam ubiegłej jesieni. Mieszkały po północnej stronie i męczyły się, przerzuciłam je na południową. Już się budzą. Nie wiem, jaką masz odmianę, moja jest jakaś NN, choć kupiona w szkółce, ale jest bardzo żywotna i tworzy dużo odrostów - po dwóch latach od posadzenia wokół krzaczka głównego było z 7 małych pędów, ja się domyślasz w pewnym oddaleniu od mamusi. Trzeba pilnować tych malin, żeby się nie rozłaziły na ogród.
No ale ten smak
Mam nadzieję, że w nowym miejscu będzie im lepiej i w końcu zbiór zmieści się w miseczce, a nie w kieliszku.
ja swoje żółte maliny (jeju, jakie one są słodkie!) przesadziłam ubiegłej jesieni. Mieszkały po północnej stronie i męczyły się, przerzuciłam je na południową. Już się budzą. Nie wiem, jaką masz odmianę, moja jest jakaś NN, choć kupiona w szkółce, ale jest bardzo żywotna i tworzy dużo odrostów - po dwóch latach od posadzenia wokół krzaczka głównego było z 7 małych pędów, ja się domyślasz w pewnym oddaleniu od mamusi. Trzeba pilnować tych malin, żeby się nie rozłaziły na ogród.
No ale ten smak

Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Mi się zdarzyło też przesadzać w marcu, i przesadzone krzewy przyjęły się bez problemu. Jeśli chodzi o to, kiedy maliny ruszają, to w ubiegłym tyodniu wykopałam kilka pędów i one już mają żywe zielone pędy wyrastające od korzenia, ale póki co nie wylazły jeszcze na powierzchnię. Dużo zależy od tego jak ciepła jest zima i przedwiośnie. W 2020 po bardzo ciepłej zimie już w lutym pojawiły się zielone pędy, za to ubiegłej zimy ruszyły bardzo późno, bo dopiero pod koniec marca.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
Asiu, przesadzaj kiedy Ci pasuje. Jeśli z jednego miejsca od razu na drugie to nie ma problemu. Solidnie podlać by ziemia oblepiła korzenie. Malina to jak chwast. Byleby korzeni nie przesuszyć. Ja przesadzałam całe krzaczyska w lecie o parę metrów dalej, nic a nic im się nie stało. Pewnie nawet tego nie zauważyły.
Pozdrawiam! Gienia.