Justus Epimaniakus
- phoebs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Justus Epimaniakus
super wycieczka i zakupy 

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wygląda to na Tephrocactus nigrispinus zaliczany czasem do rodzaju Maihueniopsis. Bardzo ładna roślinka. W naturze kwitnie pięknymi, purpurowymi kwiatami.krufka pisze:Nie pamietam nazwy,ale bardzo mi się podoba
Jeśli chodzi o zabiedzoną opuncję to system korzeniowy jest w znakomitej formie a wody w tkankach wystarczy na kilka najbliższych miesięcy. Wystarczy jedno dobre podlanie by roślinka pociągnęła wodę i doszła do siebie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tomku,faktycznie chyba to Tephrocactus nigrispinus-p.Mariusz podawał nazwę ale jej nie zapamiętałam.Natomias zapamiętałam informację,że kwitnie pięknymi purpurowymi kwiatami.Wszystko się zgadza
.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Zakupy niezwykle udane. Widzę tam kilka roślin z tych co to i mnie baaardzo interesują - widocznie mamy podobne upodobania.
Kolekcja się rozrasta!

Kolekcja się rozrasta!

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Widzę że oplacało się jechać wspaniałe okazy takie inne niż wszystkie 

Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny
.
Faktycznie,uważam,że zakupy udane,wycieczka ekstra,zwłaszcza,że do Chrudimia w tym roku nie pojadę na 100%.To był taki mój mały, prywatny Chrudim
.
Henryku,wrzuciłam parę fotek tych największych osobników,ale przywiozłam jeszcze jakieś hybrydy echinopsisów(na razie jeszcze nie kwitły),2 gymnocalycja i inne.Jutro będę opisywać,wtedy uściślę,co mam z El Condor.
A pod powiekami ciągle pojawiają piękne kwiaty dorosłych,czasem wielce wiekowych okazów...

Faktycznie,uważam,że zakupy udane,wycieczka ekstra,zwłaszcza,że do Chrudimia w tym roku nie pojadę na 100%.To był taki mój mały, prywatny Chrudim

Henryku,wrzuciłam parę fotek tych największych osobników,ale przywiozłam jeszcze jakieś hybrydy echinopsisów(na razie jeszcze nie kwitły),2 gymnocalycja i inne.Jutro będę opisywać,wtedy uściślę,co mam z El Condor.
A pod powiekami ciągle pojawiają piękne kwiaty dorosłych,czasem wielce wiekowych okazów...
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Krufka zakupy super też bym coś od Ciebie wybrała
Jak masz na imię

Jak masz na imię

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Również miałem okazję oglądać kolekcję Mariusza więc wiem o czym piszesz.A pod powiekami ciągle pojawiają piękne kwiaty dorosłych, czasem wielce wiekowych okazów...

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ładne mi "parę pamiątek". To prawie hurtowe zakupy
Nie miałam jeszcze okazji być w takim sklepie. Ale chyba trudno jest nie dać się porwać szaleństwu i nie wyjść z torbami
Świetne zakupy; żałuję, że ja mam tak daleko. Pozostaje mi tylko sklep internetowy, choć to zupełnie nie to samo.

Świetne zakupy; żałuję, że ja mam tak daleko. Pozostaje mi tylko sklep internetowy, choć to zupełnie nie to samo.
Tak,zwłaszcza,ze wspomniał o kulisach przygarnięcia niektórych okazów.To fascynujące,takie kilkudziesięcioletnie okazy,czasem starsze niż niejeden z nas...hen_s pisze:Również miałem okazję oglądać kolekcję Mariusza więc wiem o czym piszesz.A pod powiekami ciągle pojawiają piękne kwiaty dorosłych, czasem wielce wiekowych okazów...
Nolino- Małgosiu mam na imię Justyna.Justus

I przyznam się,że wiele z tych roślinek pozyskałam nie w formie zakupów ale z wymiany z Mariuszem -moje hoje rosły jak szalone i musiałam je przerzedzić-pojechały do krainy wygasłych wulkanów,a do mnie przyjechały echinopsisy

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Aaaa teraz dopiero zajażyłam
Po imieniu łatwiej się kontaktuje

Po imieniu łatwiej się kontaktuje

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Akurat dobrze pamiętam tę roślinkę, bo w 2009 roku Mariusz zwrócił mi na nią uwagę. Byliśmy wtedy razem na pograniczu argentyńsko-boliwijskim, niedaleko miejscowości Yavi. Mariusz pokazał mi swoje stanowisko ślicznej miniaturki Lobivia pugionacantha v. corrugata, które odkrył w roku 2008. Na tym właśnie miejscu rosły te tefraki i pięknie kwitły.krufka pisze:Tomku,faktycznie chyba to Tephrocactus nigrispinus-p.Mariusz podawał nazwę ale jej nie zapamiętałam.Natomias zapamiętałam informację,że kwitnie pięknymi purpurowymi kwiatami.Wszystko się zgadza.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Ja w ogóle jestem jeszcze pod wrażeniem rozmowy z Mariuszem. Za mało na razie wiem na temat kaktusów,by zadawać mądre pytania,pewnie nie wykorzystałam na maxa okazji zdobycia ciekawych informacji od Mariusza.To bardzo skromny człowiek,z przyjemnością słuchałam,jak opowiadał o różnych rodzajach i gatunkach,tylko raz wspomniał,że był gdzieś tam daleko i widział je w naturze..Mam nadzieję,że jeszcze tam pojadę,chętnie wysłucham jego wspomnień.
To może jeszcze parę fotek kolekcji Mariusza:

-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale zakupy
Gratuluję nowych nabytków oraz udanej wycieczki
Zdjęcia również bardzo efektowne, swego czasu chorowałam na Tephrocactus geometricus - niestety przeszedł mi koło nosa, a i o wolnym miejscu trzeba już myśleć rozważniej.
Tephrocactus nigrispinus również bardzo ładny

Gratuluję nowych nabytków oraz udanej wycieczki

Zdjęcia również bardzo efektowne, swego czasu chorowałam na Tephrocactus geometricus - niestety przeszedł mi koło nosa, a i o wolnym miejscu trzeba już myśleć rozważniej.
Tephrocactus nigrispinus również bardzo ładny