Oklapnięty phalaenopsis

ODPOWIEDZ
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2011, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: PROSZĘ O POMOC !!!!! ;(

Post »

Witam chciałam was się jeszcze poradzić co do białego nalotu tak wygląda Obrazek Obrazek
oraz takiego jak by kleju na pąkach, jak się dokładnie przyjrzycie to widać taką kuleczkę z takiego jak by kleju taka ma konsystencje w dotyku
Obrazek
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Post »

Gęsta przeźroczysta substancja na pąkach łodydze to nic złego. A co do nalotu na korzeniach to ze zdjęć wygląda, że bryła korzeniowa jest bardzo mokra, może za mokra? Moim zdaniem trzeba przelać podłoże Bioseptem (1 ml/1 l wody) i następnie dobrze przesuszyć. Wskazany jest także ruch powietrza wokół doniczki, bo to mogą być grzyby. Ale moze lepiej niech wypowiedzą się inni.
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Te kropelki 'kleju' na pąkach to nic złego :wink: to tzw. gutacja (roślinka pozbywa się nadmiaru swoich soków). Można nic z tym nie robić, ale dla pewności można usunąć np. patyczkiem kosmetycznym, po to aby nie przyciągnąć jakiś nieproszonych gości. Nalot potraktowałabym antygrzybem + drinik na liście i tak jak Iryseq mówi, do przeschnięcia. Powodzenia
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

sylwiab1987 pisze: czy teraz te storczyki mogę cały czas trzymać w tym keramzycie. Również drugiego przełożyłam do keramzytu.
Odpowiedź na swoje pytanie, możesz znaleźć u mnie i jeszcze paru innych osób na tym forum;) ja trzymam storczyki w wazonach w keramzycie.
Mała rada:
Znajdź wyższe naczynie, bo ten kryształ w którym go teraz trzymasz jest chyba za niski (tak mi się wydaje, może się mylę).
W razie wątpliwości - pytaj:) Choć nie mam się za eksperta, podzielę się po prostu doświadczeniem :)
Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam, znów piszę z problemem mianowicie moja mama otwarła okno na cały dzień tam gdzie stoją storczyki z moich pięknych kwiatów nie zostało nic wszystkie w jeden wieczór opadły i teraz wygląda tak jeden pęd zrobił się bardzo jasny żółty czy to normalne i czy to otwarte okno jest przyczyną???
Obrazek Obrazek

Następnie siostra przywiozła mi storczyka ma bardzo dużo korzeni aż wychodzą od spodu doniczki i nie ma kwiatów, piękne ma liście choć trochę przypalone, urwała niestety pęd kwiatowy który rósł czy odrodzi się??? i też ma takie bardzo żółte końcówki pędów czy trzeba je uciąć??
Obrazek to jest złamany pęd kwiatowy
Obrazek to jest ta żółta końcówka
Obrazek a to korzenie
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p

Post »

Niestety, ale przewiało Ci kwiatuszki, może za zimno miały. Ja bym najszybciej ucięła cały ten pęd (nad 3 oczkiem). Może za niedługo znów wypuści jakiś pędzik :wink:
Co do drugiego storczyka to do końca nie ma zbyt ładnych korzeni. Proponuję wyciągniecie z podłoża, usunięcie zgniłych (miękkich) lub suchych korzeni, zasypanie ranek po cięciu cynamonem lub węglem aktywowanym i wsadzenie z powrotem do doniczki z nowym podłożem.
Powodzenia :wink:
Mój storczykowy wątek
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Klaudia 89 Szkoda bo miałam takie ładne kwiatuszki, a teraz nie mam nic same pędy. a takie piękne lato nam się zapowiada,
przez cała zimę miały piękne kwiaty a teraz nic.
No ale będę cierpliwa:)
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p

Post »

Najważniejsze żeby storczyk przeżył, na kwiaty się poczeka :wink:
Dla zapewnienia lepszych warunków (po przeziębieniu) zapewniłabym mu więcej wilgoci, mianowicie może coś takiego?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=40124
bardzo fajny pomysł na hodowle w keramzycie. Mogę szczerze polecić, bo mam takiego jednego chorowitka i to od 4 dni dopiero się leczy, na podstawce, również z keramzytem i gołym okiem już widać jak się korzonek wydłużył, niesamowite :)

Aby poczuć lato, możesz zawsze kupić nowy nabytek, tak dla pocieszenia i wsparcia cherlaka :D
Mój storczykowy wątek
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak, keramzyt - dobra sprawa. Też ratuję w ten sposób i widać efekty:)
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Oto jak zaczynają wyrastać nowe korzonki po kuracji w keramzycie i jak znikł osad po zastosowaniu środka na grzyby.
Aż moje oko się raduje:)
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :):)
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Popatrzcie na to cudo i doradźcie mi czy coś jest z nim nie tak??? martwią mnie jego czarne liście na końcówkach i czarne korzenie od góry w środku są normalne.
Obrazek

Obrazek Obrazek

Ma on też szczepkę jak ją oderwać?? ile musi mieć swoich korzeni??
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Tak już u nas bywa,ze nie zgadujemy i nie czarujemy,
Przypuszczalna diagnoza może tylko powstać gdy mamy pełną informację o roślinie i jej historię uprawy.
Wazne, bo...prawdopodobnie są błędy w nawozeniu.

A co nazywasz szczepką ? gdzie to jest i jak wygląda?
W storczykarstwie inne pojecia funkcjonują - to zazwyczaj są keiki.I wg tego hasła działa wyszukiwarka.
Ten problem był wielokrotnie poruszany na forum łącznie z metodą oddzielenia i warunków ,które umożliwiają taka operację.
Polecam przeszukanie materiałów na forum -znane tematy nie są dublowane.
Wiedza bardzo przydatna;storczyki nie są łatwe do uprawy ,a co pewne wymagają aby sprostać warunkom jakie określa uprawa tych egzotyków..Tych które sa ścisle określone dla konkretnej grupy.Odstęptswa czy dowolność w uprawie szybko
przyniesie negatywne efekty.
Zachęcam...do solidnego przygotowania się ;:37 tak , aby spełnić wymagania samodzielnej uprawy storczyków.

powodzenia JOVANKA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
sylwiab1987
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak, zastąpię słowo szczepka na keiki. :) A co z tymi ciemnymi plamami na liściach??
Storczyk ma około 3 lat, w zeszłym roku był przesadzany. Podlewany jest od samego początku zwykłą wodą z kranu raz na tydzień, bez żadnych odżywek.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

No... właśnie i dlatego :lol: pytałam o szczegóły uprawy .Aby móc coś podpowiedzieć o plamach nie wystarczą fusy,,,, czy czarodziejska kula.
Teraz po informacji utwierdzam się ,że są błędy w uprawie:
1/woda kranówka moze być najmniej wlasciwą do podlewania.W dużym obszarze kraju wodociągowa nie nadaje się do storczyków.Po x/czasie następuje kumulacja nierozpuszczalnych "soli" ---> korzenie tracą zdolność pobierania czegokolwiek.
Woda wymaga zmiany na inną, zgodnie z praktyką storczykowców i wymaganiami storczyków./np.deszczówka - w.filtrowana- odstana-destylowana....
2/samą wodą "się nie pożyje"....storczyk wymaga nawożenia.
Tym bardziej ,ze w przypadku falenopsisa proces wegetacji jest non-stop przez okrągły rok....

-nalezy przywrócić cykl zasilania ,wprowadzić nawóz do storczyków-dawka ~1/4 tego, co wskazuje producent
do kazdego podlewania.
Po 3 podlewaniach stosujemy przelewanie/płukanie/ rośliny wodą wodociągową lub inną bez nawozu.
3/Niedomagania układu woda /nawozenie - korzenie mogło spowodować spustoszenie w układzie korzeniowym.
Wymaga przejrzenia z ewent.wymianą podłoża.

Uszkodzenia liści nie znikną ;są trwałe.Prawdopodobnie tez nie powstały nagle a narastały z czasem...I nie zaniepokoiły...
Jakie rokowania ? wszystko okaże się po inspekcji korzeni.
Dla zabezpieczenia proponuje wycięcie końcówek liści .Osuszenie i dezynfekcja konieczna,,Dodatkowo wskazane zastosować śr.p/grzybowy.

Całość zagadnień mieści się wminimum podstaw uprawy, które trzeba i warto znać.
Kolejny raz kieruje na literaturę.
To tak, aby móc w przyszłości zderzyć się z problemami.

powodzenia JOVANKA
Awatar użytkownika
bewe82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2011, o 18:12

Post »

I ja z kolejnym pytaniem :D
Mam od pocz. lutego falka, kupiłam w fazie kwitnienia. Etap ten zakończył się u niego w maju.
Ostatnie podlanie było 30 maja (z nawozem), po czym postanowiłam zafundować mu 6-tyg wakacje. Najpierw poszedł na balkon, żeby odczuł zmianę temp. dzień - noc. Kilka dni temu przeniosłam go jednak w miejsce o stałej temp. i zaciemnione (korytarz).
Planowo ma wrócić do domu ok. 10 lipca :D (wtedy mija wspomniane 6 tyg.).
Ponieważ chcę wymienić mu podłoże (ma bardzo miałkie, co powodowało, że korzenie praktycznie non stop były srebrne), to zastanawiam się, czy mogłabym to uczynić jakieś 8 dni przed planowym powrotem na parapet? Czytałam, że po przesadzeniu nie należy podlewać przez 8 dni minimum, więc pomyślałam, że podczas tych jego wakacji nastąpi przesadzenie i potem come back.
Czy słuszne są moje założenia?
Aha, nie zapominam o zraszaniu liści :lol:
Poza tym oglądam go od czasu do czasu i póki co cisza w eterze.
Czy zdarza się, że pomimo okresu spoczynku storczyk nie reaguje ponownym kwitnieniem / wypuszczeniem korzonków?
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”