Trzmielina oskrzydlona(Euonymus Allatus)
Re: Ognisty krzew - Euonymus Allatus
No właśnie...za te pieniążki mogłabym mieć kilka irg, które są niezawodne i niezawodnie ubarwiają ogród jesienią.
no, u Ciebie, Jakubie, to prawdziwe lato jeszcze! taka zielen?! u mnie już gołe gałązki 

- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

To moja trzmielina odm. 'Compactus' w dn.22.10.Nie chce być nawet różowa

Rośnie w pobliżu wysysającego wodę dużego świerka srebrnego, więc jako młodą roślinę latem sporo ją podlewałam.Dziwne, ze prawie każdy z pokazanych ostatnio krzewów ma nieco inny kształt liści.

- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Moja dopiero co się zabiera za przebarwianie. Dziś pojawił się delikatny różowy rumieniec.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
No proszę... u mnie to już zimowo, żadnego listka.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiscie, jest przepiękna, ale dosć szybko traci liście. 1:0 dla aronii ;-) - nie dość, ze pożyteczna, to dłuuugo czerwienieje w jesiennym ogrodzie 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zgadzam się, trzmielina jest zdecydowanie przereklamowana
Czasem widywałam trzmieliny w czasie przebarwienia z liśćmi jakby oklapłymi, które robiły wrażenie jakby resztkami sił się trzymały 

- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
To jest po prostu dowód na to, że serwisy typu allegro są opiniotwórcze. Kilku sprzedawców pozamieszcza piękne zdjęcia, pościągane skąd popadnie. Są oni w stanie wypromować coś i sprzedawać za nie wiadomo ile.
Problem polega na tym, że nie allegro, a nasze forum powinno być opiniotwórcze. To my piszemy jak jest, zamieszczamy prawdziwe, swoje zdjęcia, piszemy wprost o plusach i minusach. To oni powinni liczyć się z naszym zdaniem... A na razie jak widać nic sobie z tego nie robią...
ech, trochę odbiegliśmy od samej trzmieliny...
Problem polega na tym, że nie allegro, a nasze forum powinno być opiniotwórcze. To my piszemy jak jest, zamieszczamy prawdziwe, swoje zdjęcia, piszemy wprost o plusach i minusach. To oni powinni liczyć się z naszym zdaniem... A na razie jak widać nic sobie z tego nie robią...
ech, trochę odbiegliśmy od samej trzmieliny...

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Ale masz rację, Jakubie- jak widzę te cudne zdjęcia (szczególnie roślin nierosnących w naszym klimacie) - i jak są zachwalane.... Trzeba być realistą i zdać się na kompetentnych ludzi ( a takich, na szczęscie tu nie brakuje) 

-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzmielina oskrzydlona
Witam! mama pytanie dotyczące wysiewu nasion trzmieliny oskrzydlonej. Czytałam, że należy je przez jakiś czas trzymać w lodówce wraz z wilgotnym piaskiem. A co jeśli wysiałam je od razu do ziemi? Czy również wykiełkują i jak długo trwa ich kiełkowanie???
Re: Trzmielina oskrzydlona wysiew nasion
Po zbiorze nasion trzmieliny oskrzydlonej należy je stratyfikować przez 2-4 miesiące (stratyfikacja zimna) i wysiać w marcu-kwietniu. Można również wysiać w październiku lub listopadzie i wówczas nasiona dojrzewają w naturalny sposób w gruncie w czasie zimy. Młode siewki w pierwszym roku osiągają małe wymiary. Przesuszone nasiona źle kiełkują. Uważam, że Twoje nasiona wykiełkują.
-
- 50p
tyllko ja wysiałam nasiona do doniczki w domu bo taką miałam instrukcję przy nasionach. A z tego co zrozumiałam to one lepiej kiełkują w niższej temperaturze. Może lepiej przenieść je w chłodniejsze miejsce??? Albo ( jeśli mi się uda) wyjąć z ziemi i położyć na te 4 tyg. do lodówki???
To wiele zmienia. Nasiona mogą przelegiwać do następnej wiosny.
-
- 50p
To niech dalej stoją w domu, czy wynieść je gdzieś gdzie jest chłodniej? Kurcze kupiłam te nasiona w (podobno) bardzo dobrym sklepie ogrodniczym
, dostałam instrukcję, że można wysiewać przez cały rok w domu do doniczki, zapewnić pokojową temperaturę i wilgotność i że kiełkują w temp. ok. 20 stopni