Mini-szklarnia dla kaktusów

ODPOWIEDZ
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mini-szklarnia dla kaktusów

Post »

W końcu i ja coś wykombinowałem. Drzwiczki nie tak miały się otwierać ale i tak może być :P

Obrazek

Obrazek
Tomek
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomysł ciekawy choć brak chociaż minimalnego skosu na górnej powierzchni inspektu może powodować problem ze zbierającą się wodą :) To taka konstrukcja na stałe czy nakładasz to w czasie deszczu? Jeśli na stałe to nie gotują Ci się w tym kaktusy? Pytam, bo widzę, że boczne ścianki są nieruchome, więc z ruchem powietrza w takim inspekcie jest chyba dość słabo :)

PS. Ciekawa kaktusowo-sukulentowo-owadożerna kolekcja :D
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
FishHunter
100p
100p

Post »

Jest różnica 5 cm aczkolwiek to trochę mało
Wczoraj pierwszy deszcz i woda nie stała.
Tylnej ściany nie ma a przód zamykam tylko w czasie deszczu lub na noc.
Tomek
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

abaddon1986 ma racje konstrukcja dachu prostego jest kiepska, jeżeli inspekt/ szklarenka stoi na otwartym polu gdzie jest możliwość kontaktu z deszczem, u mnie raz folię zerwało i chyba z 5-6 l wody rąbneło w do środka inspektu, łamiąc na szczęście tylko jedną z doniczek i wywalając troszkę żwirku z sąsiednich. Ja nie mam tego luksusu i niestety przednią ściankę muszą zamykać za każdym razem gdy opuszczam działkę, raz mnie okradziono gdy miałem otwarty inspekt i ukradziono mi 2 kilku letnie egzemplarze kwitnące, miałem już nawet przykręcać doniczki do inspektu, ale wydało się to dość pracochłonnym i skomplikowanym zadaniem.
Życzę miłego dnia
Tomek.
FishHunter
100p
100p

Post »

Po dzisiejszych ulewach mogę stwierdzić że z dachem wszystko jest w porządku , woda nie stoi.
A szklarenka stoi na balkonie od strony ścian domu więc wielkich wiatrów nie ma. aczkolwiek przez szparę między konstrukcją a drzwiczkami naleciało wody do kaktusów w pierwszych rzędach ale na dniach to poprawię.
Tomek
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Upewnij się jeszcze czy przy silnym wietrze boczne ścianki nie stawiają oporu na tyle dużego, że przesunie się cała konstrukcja :) Ja już miałem raz akcję ratowniczą o 2 w nocy, gdy wiatr był tak silny, że mało co a kaktusy odbyłyby lot próbny z wysokości 3m :)
Pozdrawiam
FishHunter
100p
100p

Post »

Całość jest naprawdę bardzo ciężka sama konstrukcja z "podłogą" ważą naprawdę sporo a do tego trzeba doliczyć wagę wszystkich roślin które wagę co jak co ale mają duuużą.
Tomek
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt :) Nie zauważyłem, że u Ciebie podłoga jest częścią wspólną z całą konstrukcją co uczyniło moje ostrzeżenia zbędnymi :D Chyba wszystkie problemy są już przeanalizowane, inspekt odbył "próbę deszczu", więc teraz pozostaje tylko dać w nim spokojnie mieszkać roślinom :)
Pozdrawiam
FishHunter
100p
100p

Post »

W sumie na zdjęciu nie do końca widać że jest to integralna część , ale pod spodem są jeszcze deski na których właśnie osadzona jest podłoga.
Tomek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

abaddon1986 pisze:Chyba wszystkie problemy są już przeanalizowane
A no niekoniecznie :D
Mnie zastanawia co innego - otóż dostęp jest, jak widać od przodu. Nie jest to trochę niewygodne?
Jak roślin się zrobi więcej, trudno będzie się dostać do tych w ostatnich rzędach.
Tym bardziej, że całość stoi na 'poziomie gruntu'.
Ruchome wieko, zamiast/oprócz otwieranej ścianki przedniej byłoby chyba lepsze.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
FishHunter
100p
100p

Post »

Więcej roślin nie będę tam wciskał , a podlanie to na tyle rzadka sprawa że mogę się pogimnastykować zwłaszcza że młody jestem :P
Tomek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki oto inspekt mi się przydarzył:

Obrazek

Na następny sezon zamierzam zdemontować jedna ze ścian, żeby usprawnić wentylację.
ale ponieważ już wrzesień, to mysle, że lepiej zostawić jak jest, bo będzie cieplej, szczególnie noca.
I w związku z tym pojawiają mi się pewne wątpliwości.

Ponieważ ostatnio ryzyko opadów jest duże to na noc go przymykam. absolutnie szczelny nie jest, dodatkowo ma szczelinę w podstawie, ale na klapach zbiera się mnóstwo wody. Znaczy - dużo tam wilgoci. Problemu nie ma, jak jest ładna pogoda, bo otwarte na oścież, ale jak będzie deszczowo, to nie otworzę, bo mi napada do środka. Jak macie doświadczenia i wiedzę na ten temat, to powiedzcie, proszę, co z tym robić, jak tym sterować i jakie mogą być tego konsekwencje.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
monisia22
50p
50p
Od: 28 sie 2014, o 06:57

Post »

Super szklarenka,ja miałam troche inną ale mi burze powaliły
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego ona jest dodatkowo wzmocniona od środka (ta ukośna poprzeczka, która widać na zdjęciu), każdy pionowy słupek jest przykręcony do stołu tak, że całość stanowi jedna część, a nogi stołu sa wkopane w ziemię i na wszelki wypadek jeszcze przymocowane do słupka ogrodzenia (z pewnej odległości wprawdzie, ale zawsze to coś). Na klapy założyłam zwykłe sznurki, żeby w razie wiatru przywiazać do spodu (mam tam specjalne haczyki do tego celu).
Burzy już może nie będzie, ale jesienne wiatry i deszcze przyjdą. Mam nadzieje, że wytrzyma...

a może ktoś podpowie jeszcze jakiś pomysł na wzmocnienie?
TomekTe
100p
100p
Od: 23 lip 2014, o 23:20
Kontakt:

Post »

Lucy, bardzo fajna szklarenka - też bym taką chciał, ale razem z ogrodem (zamiast którego mam balkon...).
Nie znam konstrukcji Twojego modelu, ale moja szklarenka również wymagała paru modyfikacji - właśnie w zakresie szczelności przeciwdeszczowej.
Musiałem uszczelnić uchylany daszek - w szpary między poliwęglanem a ramami wcisnąłem uszczelki - takie gumowe do okien (profil D lub E - w zależności od szerokości szpary). Ponadto grzbiet szklarenki musiałem zasłonić taką srebrną taśmą, jakiej używał Mac Gyver ;-) Od czasu tego tuningu nie padał jeszcze deszcz, więc próba wody jeszcze przede mną :)
pozdrowienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”