Budleja po zimie
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Budleja po zimie
U mnie póki co coś się pomalutku wykluwa z ziemi tylko w białej , ale szału nie ma - bezśnieżna zima dała się we znaki ...
W pozostałych delikatnie odsłoniłem ziemię obok korzeni i są maciupkie odrostki , ale co będzie dalej nie wiadomo .
W pozostałych delikatnie odsłoniłem ziemię obok korzeni i są maciupkie odrostki , ale co będzie dalej nie wiadomo .
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam Pink Delight i Black Knight korzeni nie odsłaniałem więc co w ziemi nie wiem. Cięcie wykonałem podręcznikowe 10-15 cm nad ziemiom i było na cięciach trochę zielono a teraz cisza i spokój. Krzaczory były dosyć spore i mam je kilka lat do tej pory co roku było dobrze ale w tym roku doczekać się nie mogę.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Moje mają już ok 10 cm nad ziemią, były na zimę zabezpieczone kopcami z liści.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ja wczoraj wykopałem i wytrząsnąłem delikatnie wszystką ziemię z korzeni.
Po rozcięciu korzenie były martwe, więc wywaliłem to ustrojstwo.
Więcej nie kupię..
Po rozcięciu korzenie były martwe, więc wywaliłem to ustrojstwo.
Więcej nie kupię..
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Moje budleje wszystkie wymarzły
nawet 10-cio letnie nie dają znaku życia

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
Miałam 2 i już nie mam, wczoraj wykopałam, niestety również przemarzły 

Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
- wosiek67
- 500p
Ja jeszcze poczekam bo na zimę miały kopce z ziemi po około 30 cm, rozgarnąłem w połowie kwietnia. Nadzieja umiera ostatnia.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
Moją budleję wcześniej przyciąłem na wysokość około 30 cm, nie dawała oznak życia, po piątkowych intensywnych opadach deszczu dzisiaj widzę, że zaczyna odbijać od korzeni, więc przyciąłem do samej ziemi i czekam na te odrosty. W roku ubiegłym miałem podobnie z tym, że jeszcze później rozpoczęła wegetację odbijając od korzenia wyrosła na ponad dwa metry i bardzo obficie zakwitła mnóstwem kwiatów ... w tym roku zapowiada się podobnie ...
Rysiek
- wosiek67
- 500p
Jak czytam niektóre posty to nadzieja wstępuje w moje serce 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Mam a raczej miałem dwie budleje.
Niestety z jedną z nich pożegnałem się w tym roku. Druga natomiast ma się dobrze i wypuszcza od korzenia nowe pędy.
Niestety z jedną z nich pożegnałem się w tym roku. Druga natomiast ma się dobrze i wypuszcza od korzenia nowe pędy.
Moje trzy budleje też nie ruszyły ,czy może mi ktoś podpowiedzieć do kiedy czekać z ewentualnym wykopaniem ?
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
Poczekałbym do końca maja ... wzorując się na mojej budlei z lat ubiegłych. W każdym roku odbija w innym terminie ale żyje ...
Rysiek
Mam dwie zeszłoroczne - jedna już od dobrych 2 tygodni puszcza listek za listkiem i coraz jej więcej. A druga nawet się zielonym nie zająknie. Już myślałam, że będę ją usuwać, ale po przeczytaniu Waszych zeszłorocznych wpisów chyba jeszcze poczekam.
Zeszlym latem właśnie ta - co to nie chce się teraz obudzić - kwitła prześlicznie i obficie. Ta druga kwiatków miała niewiele i w ogóle niższa i drobniejsza. A teraz im się role zamieniły?...
W każdym razie poczekam i poprzyglądam się jeszcze.
dawidbanan - może nie rezygnuj tak szybko? To naprawdę piękne krzaczorki. Ja w zeszłym roku właśnie kupiłam trzy, z czego jeden "odpadł" od razu, drugi był taki sobie, ale ten trzeci zaprezentował się "za trzech". Może więc nie trafiłeś w "swój" egzemplarz?
Zeszlym latem właśnie ta - co to nie chce się teraz obudzić - kwitła prześlicznie i obficie. Ta druga kwiatków miała niewiele i w ogóle niższa i drobniejsza. A teraz im się role zamieniły?...
W każdym razie poczekam i poprzyglądam się jeszcze.
dawidbanan - może nie rezygnuj tak szybko? To naprawdę piękne krzaczorki. Ja w zeszłym roku właśnie kupiłam trzy, z czego jeden "odpadł" od razu, drugi był taki sobie, ale ten trzeci zaprezentował się "za trzech". Może więc nie trafiłeś w "swój" egzemplarz?
- wosiek67
- 500p
Matrix2
Dam im jeszcze szansę ale moja cierpliwość ma swoje granice
W budlejach jestem zakochany, więc jeśli te odmówią współpracy kupię nowe
Ciiii może się wystraszą i ruszą
Dam im jeszcze szansę ale moja cierpliwość ma swoje granice

W budlejach jestem zakochany, więc jeśli te odmówią współpracy kupię nowe

Ciiii może się wystraszą i ruszą