Brzozowa Górka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brzozowa Górka

Post »

Witajcie wszyscy! Nie piszę tak długo bo nie mam nowych fotek ;:223 ;:223 ;:223
Kasiu, nie mam pojęcia, kiedy to wszystko posadzę? Na razie do gruntu trafił parę iglaczków, reszta grzecznie czeka na swoją kolej. :D
Halinko, hostowisko się rozrasta a host w donicach wciąż nie ubywa... :;230 :;230 Kosiarka to ... sama radocha... :tan
Beatko, ale my z M mamy tzw. "wspólność majątkową.. :;230 Jak ja bym mu mogła oddać taki cudowny traktor... ;:224
Zbyszku, czyżbyś coś wiedział na temat choroby hostomaniaczej? :;230
Andrzejku, hosty rosną w donicach, bo na działce mam nornice, a hosty to ich uluboiny pokarm! ;:223 ;:223 Wolałabym nie zakupić tych stworzeń razem z działką, ale wyboru nie miałam :lol: :lol:

Pierwszy kwiatek w Brzozowej Górce:
Obrazek

Czy irysy się ścina po przekwitnięciu? :oops:

Drugi kwiatek ( nie mam pojęcia co to jest :lol: ):
Obrazek

Zakupiłam taki lilak z plamkowanymi liśćmi - Syringa aucubaefolia - ciekawe na jako zakwitnie:
Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Teraz zakwitł Ci irys? :shock: Jakiś wyjątkowo późny i z dużym samozaparciem :) Drugi kwiatek to wiesiołek, a bez ten kwitnie zwyczajnie na fioletowo, wiem z opowieści, bo mój jeszcze nie kwitł...Czyli Brzozowa Górka nie tylko hostowa będzie? :)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, pewnie, że nie tylko hostowa :tan :tan Wreszcie mam pole do popisu - poznam inne liściaste i bylinowe piękności, a nie tylko hosty i iglaki jak w Iglakowie... :;230 :;230
Iryski dostałam od znajomej - pozostałe przekwitnięte, a ten jeden zrobił mi cudną niespodziankę. Z 8 kłączy każde ma inaczej kwitnąć. :heja :heja Wiesiołek jutro otrzyma znacznik - dzięki. ;:108 Od jak dawna masz takiego lilaka, że ci jeszcze nie zakwitł?
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Elu irysom usuwaj tylko kwiat , liście im dłużej tum lepiej -jak plamy to oprysk np miedzianem
z choroby hostowej(pierwszego stopnia) najlepiej leczą ceny np dwa listeczki miniaturki za 50zł
przy następnych stopniach ceny już nie leczą :;230
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miało być hostowisko, a powstaje kwiatowisko :lol:

Ten lilak to kwitnie tak sobie. Cała uroda w liściach.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Jaką różnorodnośc pod drzewem widzę! Super wyszło to hostowisko ;:138
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku, dzięki za radę. Z chorobą hostową masz całkowitą rację - w moim przypadku dzień bez hosty to dzień stracony... :;230 ;:132

Paweł, kwiatowisko to dopiero będzie , mam taką nadzieję... Tylko gdzie by tu się zakraść po kwitnące piękności ;:24 ;:24

Aneta, mi na tym moim hostowisku za dużo .... host.... :;230 Muszę dodać jakieś inne krzaczory, głazy, konary itp....

Dziś zabrałam się za sadzenie żywopłotu ze Szmaragdów. 3 tygodnie temu poczyniłam przygotowania i domniemany pas pod tuje spryskałam Roundapem. Zadziałał! ;:138 ;:138 Tylko trochę nie... trafiłam.... z miejscem ;:223 Nic to, najważniejsze, że miałam strażnika i kontrolera poprawności sadzenia:
Obrazek

Patrzcie, jaki prefesjonalizm: sznurek i miarka, coby było równo: :;230
Obrazek

Zakupiony tydzień temu perukowiec 'Golden Spirit" chyba będzie miał peruczki: :heja :heja
Obrazek

Aronia aż ugina się od owoców:
Obrazek

Pozostawione 3 porzeczki odwdzięczyły się owocami:
Obrazek

Agrest też postanowił być nie gorszy:
Obrazek

Doniczek już prawie nie widać: :D :D
Obrazek

Na koniec pierwsze posadzone iglaki ( już bez porzeczek w tle) :D :D :D :
Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Elu, widzę, że pomyślałaś o strażniku, żeby miał jak biegać pod płotem i nie niszczyć szmaragdów :tan
A hosty to rosną u Ciebie jak na drożdżach ;:63
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

O! Kamienie i konary wśród host to rewelacyjny pomysł! A swój zywopłot sadziłam podobnie- sznurek, pomierzone odcinki i nalepiona na sznurku taśma malarska, aby był wyraźny punkt odniesienia, gdzie ma być środek krzewu. :D
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Czekamy na dalsze relacje z Brzozowej Górki... ;:7
Awatar użytkownika
Joyce
100p
100p
Od: 8 cze 2010, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu - absolutnie zjawiskowa hostowa górka :D Uwielbiam wszelkie ich odmiany ale u mnie cienia niemalże zero.... więc na razie stoi ich kilkanaście w donicach na północnej stronie domu ;) Strasznie zazdroszczę przestrzeni... ile tam można nasadzić różnych kulek ;:224
pozdrawiam Agnieszka
ogród - pasja i miłość
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno nie pisałam, a bo to najpierw urlop, potem dużo pracy i wieczny brak czasu na prace ogrodowo - sadzeniowe. Ale dziś trochę daliśmy po robocie. :D

Przyciągnęliśmy stare karcze, po obróbce będą cudne:
Obrazek

Obrazek

Trafiły oczywiście między hosty:
Obrazek

Obrazek

Powstała także najnowsza część hostowiska, częściowo w promieniach zachodzącego słoneczka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko dosadzić troszkę innych roślin i gotowe. :tan

Zaczęliśmy także obsadzać półcień pod wielkim orzechem włoskim, sadzonki na razie młode, ale docelowo to mają być wielkoludy:
Obrazek

Pozostałe części hostowej górki:
Obrazek

Obrazek

Żeby nie było, że sadzimy tylko hosty, to jutro cyknę fotki innych części działki, dziś wprawdzie parę zdjęć zrobiłam, ale było już dość ciemno i nie wyszły zbyt dobrze.

Atka-a1, musiałam, zostawić psu miejsce, bo ten błąd już raz popełniłam i teraz mam w Iglakowie wybiegane łysiny przy płocie... :;230

Igor944 , przy zakupie działki warunkiem koniecznym był cień... ;:224 A nornice i krety na samą górkę na razie nie wchodzą - może nie wyczuły jeszcze pysznego pożywienia...

dkny, sznurek jest w takich sytuacjach niezastąpiony - a takie to proste narzędzie ogrodnicze. Na hostowisko muszę jeszcze znaleźć jakieś konary...

lucy09, postaram się poprawić i częściej zdawać relację z postępu prac. :uszy

Joyce, mam miejsce i na kulki i na hosty, co niezmiernie mnie cieszy. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczęła przerażać mnie ilość miejsca do obsadzenia na działce. Przecież tu wszystko znika bez śladu... :;230 W tym zakątku rośnie jakieś 10 drzewek: 2 perukowce, 2 robinie, 2 klony, wiąz, grab, Glediczia, Kalina koreańska i coś tam jeszcze. Tylko że tego wcale nie widać... :;230

Obrazek

Tu zaczątek skalniaka - roślinki obłożone kamieniami ( coby nie zostały skoszone ;:224 ) a trawiszcze spryskane Roundapem. Teraz muszę coś powtykać pomiędzy, no bo jak ta rabata wygląda? ;:223

Obrazek

Za to tu wszystko obrodziło przecudnie. Szkoda tylko, że jakaś 1/3 uległa skoszeniu w celach porządkowych.... :evil: uznana za chwasty. Musiałam wykopywać same biedne korzonki i przesadzać w inne miejsce. Gorzej, że nie mam pojęcia, co to za rośliny ( no może niektóre znam). Poradźcie mi, czy któreś z nich nadają się do przesadzenia na hostową górkę w półcień?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowy nabytek - Glediczia Trójcierniowa Sunburst - podobno jest niewymagająca:

Obrazek

Robinia pseudoacacia ?Frisia' a w tle nowa część hostowej górki:

Obrazek

Obrazek

Niestrudzony pomocnik w koszeniu trawy: ;:108 ;:108

Obrazek

parę widoczków ogólnych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

owocowo :D :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy wiecie co zrobić, aby ImageShack nie obracał fotek? ;:223
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Obrazek

Elu, na środku kwitnący na żółto to dziwaczek - do półcienia lub cienia, więc nadaje się na górkę. Ale na zimę trzeba go wykopywać, nie przeżyje w gruncie. Na poprzednim zdjęciu pod liliowcem widziałam chyba barwinek - też może być do cienia.
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Elu sliczna ta hostowa górka ;:138
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”